Piana- pomocy

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Piana- pomocy

Post autor: kowal-80 » 2011-08-26, 09:54

Witam
W spiżarni zalegało trochę przetworów z czarnej porzeczki. Wlałem to wszystko do baniaka i dodałem Turbo48. Drożdże ruszyły pięknie. Jednak produkują ogromne ilości piany która nie chce pękać. Z 40 litrów zrobiło się 170 i jest coraz gorzej, a pojemników już brak. Niestety w sklepach nie znalazłem żadnego preparatu, a zamówienie u 98% dojdzie najprędzej w poniedziałek. :wall Czy znacie jakieś inne sposoby na pozbycie się piany prócz częstego mieszania?

cemik1

Post autor: cemik1 » 2011-08-26, 09:56

Espumisan.

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 259
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2011-08-26, 11:04

Może też być antypiana http://www.destylacja.com/pl/p/ANTYPIANA/652
starczy na 1000 do 2000 litrów

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Post autor: kowal-80 » 2011-08-26, 11:16

Ile kapsułek wrzucić na 10L?

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1585
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-08-26, 11:42

Na 20 litrów pieniącego nastawu wrzucałem 3-4 kapsułki espumisanu i wystarczało.
Teraz używam antypiany - szczególnie do zacierów.
Pozdrawiam.
OLO 69

bnp

Post autor: bnp » 2011-08-26, 12:28

lepsze są krople

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Post autor: kowal-80 » 2011-08-26, 21:15

Dzięki Koledzy
6 kuleczek załatwiło problem. W końcu, tej nocy nie będę musiał ustawiać budzika co godzinę :mrgreen:
Mam nadzieje że to co jest w tych kapsułkach nie zaszkodzi drożdżakom i nie zdechną przedwcześnie.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2012-01-16, 14:36

Witam!

Kolego @kowal-80 mam do Ciebie pytanko.

Czy mógłbyś coś więcej opisać jak zakończyła się twoja przygoda z pianą i espumisanem? , jaki wyszedł destylat po espumisanie?.

Pytam dlatego bo po raz pierwszy przydarzyło mi się coś takiego właśnie na starych słojach w których była galareta. Cała noc pilnowania i zaganiania niesfornych wienźni z ucieczki do pracy - asio asio wracać mi do beki , (żreć cukier i srać posłusznie % ) :lol: .

Rano kupiłem espumisan dałem 8 kulek rozpuszczonych w ciepłej wodzie i nic , o 11-30 dołożyłem jeszcze 5 sztuk i po ponad godz. później zaczeło się robić mniej piany.
Mam nadzieję na spokojną nocke :nie_wiem

Pozdrewiam
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 259
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2012-01-16, 18:59

Spróbuj z antypianą nie wpływa na smak i jest bardzo skuteczna http://www.destylacja.com/pl/c/ENZYMY/71

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1511
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2012-01-16, 19:13

@ starowar
franta na pewno użyłby tej antypiany ale przecież on jej nie ma, a zanim zamówi to piany już nie będzie :lol: .
Ale z czystym sumienie mogę polecić Twoją antypianę, bo sam jej używam.

@ franta
A tak z czysto domowych sposobów to mogę polecić Ci spryskanie piany przez atomizer olejem jadalnym lub emulsją olejowo-wodną gdyby sam olej nie chciał lecieć przez atomizer.

Odpowiem Ci na następny post tutaj:
Espumisan nie ma wpływu na smak destylatu, to też sprawdziłem.
Ostatnio zmieniony 2012-01-16, 19:20 przez zbyszko, łącznie zmieniany 2 razy.
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2012-01-16, 19:14

Witam!
Kolego starowar sytuacja zaczeła się klarować choć jeszcze się pieni , piana jest już rzadka i nie rośnie już tak gwałtownie . Dzięki za radę , więcej takich starych słoi nie mam , więc nie będzie mi potrzebna antypiana. Jestem ciekaw jaki ma wpływ espumisan na destylat i dlatego ten post.

Pozdrawiam

to i ja odpowiem tutaj
zbyszko dzięki za opinie o espumisanie a za radę o emulsji wodno-olejową również dzięki , na pewno kiedyś się komuś może przydać

zbyszko iddee :slinka wypić twoje zdrówko
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
kowal-80
50%
50%
Posty: 194
Rejestracja: 2007-10-15, 22:42

Post autor: kowal-80 » 2012-01-17, 15:56

Witam
Po mojej przygodzie stwierdziłem że do przetworów ( a szczególnie tych galaretowatych) należy dodawać mniej drapieżne drożdże. Nie zauważyłem żadnych niepokojących zmian w smaku po zastosowaniu espumisanu. Wódeczka miała bardzo ciekawy posmak porzeczek. Dzięki Zbyszko za domowy sposób.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2012-01-17, 16:22

Dzięki kolego za odpowiedz , dziś już wszystko jest O.K.

Już kilkanaście razy utylizowałem zawartość słoi , lecz nigdy w takiej galarecie , nie spodziewałem się takiej reakcji :lol:

Pozdrawiam
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
lesgo58
101%
101%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-09-28, 12:24

kowal-80 pisze:Witam
Nie zauważyłem żadnych niepokojących zmian w smaku po zastosowaniu espumisanu.
Co to znaczy?
Że nie zmienia smaku , czy zmienia go tylko na tyle ,że jest akceptowalny?

furman

Post autor: furman » 2012-09-28, 12:33

zbyszko pisze:
Odpowiem Ci na następny post tutaj:
Espumisan nie ma wpływu na smak destylatu, to też sprawdziłem.
:)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość