Słodowanie żyta

Awatar użytkownika
serviq
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-08-07, 23:01

Słodowanie żyta

Post autor: serviq » 2011-09-30, 12:52

Witam,

Pierwszy raz próbuję zesłodować żyto i znalazłem ciekawą instrukcję.
Należy porządnie namoczyć ziarna, wyrzucić je na płaską powierzchnię i czymś przykryć do kiełkowania.

Cóż.. Po jakiś 5-7 dniach wylegiwania żyto nabrało ciekawego zapachu, jednak zastanawiam się czy czekać dalej, czy też zmielić i wrzucić do butli. Co prawda nasiona nie mają kiełków, ale sąsiad (z ogromnym doświadczeniem w tej dziedzinie) mówił, żeby nie czekać, tylko już wrzucać do butli.

Podsyłam zdjęcie moich ziaren.

Proszę o opinie kolegów, czy czekać, czy wrzucać.

Pozdrawiam.
Załączniki
IMG_3713.JPG
Ostatnio zmieniony 2011-09-30, 13:40 przez serviq, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-09-30, 13:11

To żyto wygląda jakby zaczęło pleśnieć.
Raczej nadaje się do klopa a nie do zacieru.
Żyto należy moczyć około jednego dnia w wodzie a następnie wysypać cienką warstwą do pudełka,okryć oraz zraszać.Trzymać w cieple a po dwóch,trzech dniach zacznie kiełkować.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2011-09-30, 13:25 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
serviq
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-08-07, 23:01

Post autor: serviq » 2011-09-30, 13:20

Właśnie to nie jest pleśń, bo na początku też mi się tak wydawało.

gromo90
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2011-09-20, 23:51

Post autor: gromo90 » 2011-09-30, 13:25

Zgadzam się z przedmówcami. Za długo trzymałeś je w wodzie, za intensywnie zraszałes lub po prostu rozłożyłes na zbyt grubej warstwie. Kiełki powinny wyglądać w ten sposób:
Załączniki
kielki_002.jpg
Tak wielu to kręci, mimo konsekwencji

Awatar użytkownika
serviq
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-08-07, 23:01

Post autor: serviq » 2011-09-30, 14:13

Fakt faktem przed wyłożeniem moczyło się w wodzie niemalże dobę, widocznie to za długo, bo później nie zraszałem.
Trudno, jak następnym razem będę w Polsce, to spróbuję jeszcze raz.

Tak na przyszłość: z wody wyciągać od razu jak ziarna wyraźnie spęcznieją, czy kiedy?

gromo90
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2011-09-20, 23:51

Post autor: gromo90 » 2011-09-30, 15:57

Ostatnio mój jęczmień leżał w wodzie 2 doby, w garażu gdzie była możliwość wietrzenia co pare godzin, później rozłozyłem go na ok 1cm warstwe i wszystko ok :) jak po paru dniach zakiełkował, to przemieszałem go, żeby te co wykiełkowały były na wierzchu
Tak wielu to kręci, mimo konsekwencji

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-10-06, 19:31

Pokaż zdjęcia tego zboża... pleśń postępuje??
XXX

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-10-06, 20:22

witam życzę powodzenia ...

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
serviq
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-08-07, 23:01

Post autor: serviq » 2011-10-06, 20:58

@zwyczajny
Szczerze, zapomniałem o tym. Właśnie wracam ze strychu i mam 100% pewność, że to pleśń.
Trudno, następnym razem będę krócej moczył i lepiej dostosuję warunki.

@98%
Ten komentarz to szyderstwo, czy co? Wydaje mi się, że był zbędny.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
serviq
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-08-07, 23:01

Post autor: serviq » 2011-10-06, 21:05

Szczerze, nie znam się ;)

Ale białe, watowate to raczej pleśń.

Rozumiem, że do śmieci?

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-10-06, 21:33

Witam @serviq czy czujesz w tym co napisałem "szyderstwo " ??? - to przemyśl jeszcze raz to co napisałem i jeszcze raz przeczytaj ....

Życzę sukcesu z uwagi iż niejedne głowy tutaj słodowały i może coś tam wychodziło ale nie miało to zawsze wyniku pozytywnego powielanego w kolejnych próbach - bardzo trudno uzyskać pełnowartościowy słód w domowych warunkach ...
Ale jeżeli się uda to za każdym razem to staję pierwszy w kolejce po nauki i porady ..
Nie będę zaopatrywał się w słodowni tylko robił go w domu ..

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
serviq
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2011-08-07, 23:01

Post autor: serviq » 2011-10-06, 21:57

Szczerze po poście
witam życzę powodzenia ...
Nie wiedziałem co mam myśleć. Ani to nie wnosi nic do tematu, ani poza nim.
Mniejsza.

Żyto z pieczarkami wywalam, ale nie na tym kończę. Oczywiście będą kolejne próby aż do skutku :)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Gregor555
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2011-10-05, 19:03
Lokalizacja: Z nad REDY

Post autor: Gregor555 » 2011-11-19, 22:12

98% pisze: Nie będę zaopatrywał się w słodowni


98%
Mam pytanie ;Czy to trza zamawiać w fabryce czy jakieś układy :wink:
Jestem początkujący ale dużo już wiem i nie jedno piłem

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2011-11-19, 22:31

serviq pisze: Żyto z pieczarkami wywalam, ale nie na tym kończę. Oczywiście będą kolejne próby aż do skutku :)
Po co chcesz próbować do skutku ? Przecież wiadomo, że się da. Może za siódmym razem, może za dwunastym ? Żyto jest trudnym materiałem do słodowania.

Jeżeli jednak chcesz mieć żytniówkę, to potraktuj żyto słodem z innego materiału, efekt będzie znakomity.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Słodowanie żyta

Post autor: ogurek » 2017-11-19, 11:45

Moje próby słodowania metodą wiaderkową podaną przez kwik44

dwa dni od namoczenia
Obrazek

cztery dni od namoczenia
Obrazek

ok 1/3 całości ma kiełek długości ziarna, połowa kiełek 1/2 ziarna
Obrazek

Myślicie że wystarczy, żeby zatrzeć 1:1 z ziarnem? W tygodniu nie będę miał czasu i cała robota w p...u :(
Ostatnio zmieniony 2017-11-19, 12:55 przez ogurek, łącznie zmieniany 1 raz.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości