Dębowa inaczej

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
bnp

Dębowa inaczej

Post autor: bnp » 2011-11-21, 06:27

Jakiś czas temu byłem w gościach u szwagierki. Zostałem poczęstowany wódką dębową.
Jak się okazało był to mój wynalazek podarowany kiedyś na prezent. Wódka przeleżała ok 1 rok w zamrażarce. Niesamowite jak w - 20 wódka wspaniale dojrzała. Była bardzo łagodna w smaku całkowicie inna od normalnie dojrzewającej dębowej. Najprawdopodobniej ekstrakcja związków aromatyczno zapachowych przebiega zupełnie inaczej.

Jeżeli macie miejsce koło świniaka to jak najbardziej polecam wypróbowanie takiej maceracji.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2011-11-21, 10:25

A z czego to była wódka i jak robiona?
Dąb naturalny czy palony?
Bo nie wiem czy chodzi o czystą wódkę z dodatkiem dębu naturalnego czy może o jakąś starkę z dębem palonym.
Pozdrawiam.
OLO 69

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2011-11-21, 11:20

olo 69 pisze:A z czego to była wódka i jak robiona?
I ja chętnie przeczytam...

bnp

Post autor: bnp » 2011-11-21, 13:23

Czysta, cukrówka po węglu + lekko podpiekany dąb w piekarniku. Szczapki dębowe własnej roboty, innych nie stosuję.

wajzer

Post autor: wajzer » 2011-11-21, 16:58

@Bnp
Ja to jakiś mało kumaty jestem :nie_wiem Czyli dojrzewała w lodówce ?czy przy wieprzku? I co to jest te 20 :nie_wiem
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w ogarnięciu bo też mnie to interesuje :wink:

bnp

Post autor: bnp » 2011-11-21, 17:15

wajzer pisze:@Bnp
Ja to jakiś mało kumaty jestem :nie_wiem Czyli dojrzewała w lodówce ?czy przy wieprzku? I co to jest te 20 :nie_wiem
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w ogarnięciu bo też mnie to interesuje :wink:
dobry jesteś :1st


już tłumaczę
wódka dojrzewała w zamrażarce w -20 ( minus dwudziestu ) koło świnki (ja zazwyczaj trzymam świnkę po porcjowaną w zamrażarce) :mrgreen:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6975
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-11-21, 17:20

Metaxę też wymrażają, ale myślałem, że dla uzyskania ładniejszego koloru i idealnej klarowności.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości