Alcotec 23% Turbo Yeast

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: lech.zywiec » 2012-01-02, 14:45

Witam serdecznie w Nowym Roku!
Do tej pory jechałem na Alcotec Turbo 24 + cukier (40l wody+12kg cukru + 1 paczka drożdżaków), wyniki po dwukrotnej rektyfikacji bez węgla więcej niż zadowalające. Ostatnio byłem przejazdem w Łomży i zakupiłem 150kg glukozy w Pepees-ie. Mam zamiar użyć do niej drożdży Alcotec 23% Turbo Yeast. Ma ktoś już doświadczenia z tymi drożdżakami? Można używać na podwójną ilość cukru tak jak Turbo 24?

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-01-02, 14:47

Tak.

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-01-02, 14:49

Dzięki Cemik1 za wylewną odpowiedź! :wink: :mrgreen:
Robiłeś też na glukozie? Jak smakowo?

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-01-02, 15:18

Robiłem. Dobrze.
Zniechęca mnie rozpisywanie się kolejny raz nad skutkami zamiany cukru buraczanego na glukozę. W uproszczeniu: zamieniaj 1:1, nie przegrzewaj nastawu. Będzie OK.

tomch22
40%
40%
Posty: 55
Rejestracja: 2006-06-07, 13:14

Post autor: tomch22 » 2012-05-07, 23:25

witam

ja natomiast mam negatywną opinię co do Alcotec-a 23% Extreme, fermentacja na syropie glukozowym z którego nastaw miał 22 blg po przerobieniu połowy cisza, stoi na 10 blg i teraz pytanie czy padły drożdże czy syrop glukozowy ma w składzie coś niefermentowalnego co zawyża wynik początkowy blg?

Z atetsu mam tylko że współczynnik glukozowy syropu to 36,1 DE a glukozy krystalicznej 99,8 DE, czy chodzić tu może o zawartość cukru, bo jeśli tak to by tłumaczyło zatrzymanie fermentacji na syropie.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2012-05-08, 00:44

Witam i tak na prawdę jest tylko glukozy ~ 35-40% . reszta to maltoza . maltotrioza i inne cukry wyższe które sa ciężko przyswajalne przez drożdże .
jeżeli już to bawić się na glukozie krystalicznej niz na syropach .
pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

tomch22
40%
40%
Posty: 55
Rejestracja: 2006-06-07, 13:14

Post autor: tomch22 » 2012-05-08, 16:59

w takim razie koledzy co zrobić z 120 kg tego syropu wylać szkoda, czy enzymy nie przerobią tego na coś fermentowalnego ?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości