Nalewka z pigwy - problem

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
robby
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2006-08-05, 16:31
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Nalewka z pigwy - problem

Post autor: robby » 2006-10-29, 09:48

Witam,

Drugi raz robię nalewke z pigwy, wg. przepisu z książki Nowickiego, i drugi raz mam ten sam problem. Otóż nalewka ma tendecje do zamieniania się w galaretke ;) Próbowałem rozbić ją w sposób mechaniczny, ale i tak zostają gluty.

Zna ktoś moż sposób jak na rozbicie/zrzucenie takiej galaretki ?

Pozdr.

R.

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-10-29, 20:31

Witam
Ta galaretka jst spowodowana duzą zawartością pektyn w pigwie, spróbuj nalewke lekko podgrzać i rozcienczyć czystą wódką powinno pomóc
pzdr

robby
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2006-08-05, 16:31
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Post autor: robby » 2006-10-30, 18:52

Dzięki za odpowiedź.

W tamtym roku próbowałem tym sposobem ratować sytuacje, mieszając nalewke z jakimś czeskim prawie-koniakiem. Było lepiej, ale mimo wszystko spożywając nalewke czuje się fragmenty rozbełtanej galaretki ;)

Co ciekawe, problemy z tworzeniem się galaretki występują tylko w tych produktach, do których sok z pigwy był obrabiany termicznie.


Pozdr.

R.

AL
50%
50%
Posty: 165
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2006-10-31, 03:10

Jeśli źródłem problemów są pektyny, to Pektopol powinien pomóc. Nie wiem tylko jaki miałby on wpływ na smak nalewki.

robby
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2006-08-05, 16:31
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Post autor: robby » 2006-10-31, 07:04

Nawet mam w domu. Ale jak otworzyłem buteleczke ... to nieodważyłem się jej użyć.

Świństwo śmierdzące i podłe w smaku. Może do owoców to się nadaje, ale traktować tym produkt finalny byłoby mocno ryzykowne.

A może ktoś próbował ?

Pozdr.

R.

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-10-31, 07:27

Potraktowałem pektopolem nalewkę z czarnej porzeczki, robioną bez użycia wody, to znaczy 75% miazgi owocowej i 25% spirytusu 95%. Całosć miała 40 litrów objętości. Efektem maceracji była gęsta maź, z której za pomomocą prasy winiarskiej odcisnąłem około 10 l gęstej cieczy. Pozostałą b. gęstą maź potraktowałem pektopolem i zostawiłem w spokoju. Stoi sobie około 2 tygodni, zobaczę wkrótce, czy enzymy zadziałały. Mam, niestety, pewne obawy przy stosowaniu pektopolu do nalewek. Enzymy to białka. Alkohol, mimo, że rozcieńczony, w moim wypadku do około 23%, może je zdenaturyzować. Nie wiem, czy pektopol nie ulega w takich warunkach deaktywacji.

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-11-02, 21:59

@robby
nie znam przepisów Nowickiego, ale czy nie za dużo dolałeś alkoholu do nalewki.
Jeśli zważyłeś miksturę to na litość nie rozcieńczaj jej wódką.
Polecam przegotowaną ostudzoną wodę.
@greg
po co ładujesz takie paskudztwo do tak ciekawego soku
Pamiętaj o tym że nalewki zawsze miały i nadal mają charakter leczniczy.
U mnie szumowiny po sokowirówce opadły na dno i po niecałym miesiącu miałem świetnie sklarowany napitek

robby
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2006-08-05, 16:31
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Post autor: robby » 2006-11-03, 10:13

@cour_de_balance

Pierwszy raz słyszę, żeby nalewka oparta na cukier + sok + alkohol mogła się zważyć. Przecież to nie ajerkoniak.

Poza tym, galaretowanie obserwowałem również w pigwach w rumie i w brendy ( wg. przepisów z tej samej książki) które miały kilkanaście % alkoholu.

Pozdrawiam,

R.

Jaś
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2006-03-02, 20:52

Post autor: Jaś » 2006-11-07, 12:52

Miałem podobny problem jak faktycznie powyżej. Spowodowane było tym że wlewałem spirytus do soku a nieodwrotnie.
Czasem jak zrobię za mocny roztwór to tak się mi dzieje, ale nie z wszystkimi sokami.

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-11-07, 17:16

@ Jaś
>> Miałem podobny problem jak faktycznie powyżej. Spowodowane było tym że wlewałem spirytus do soku a nieodwrotnie. <<

A mnie się zdaje że tak trzeba + mieszanie :wink:
,,Niech moc (%) będzie z wami"

irko
30%
30%
Posty: 46
Rejestracja: 2006-09-22, 21:40
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nalewka z pigwy - problem

Post autor: irko » 2006-11-07, 22:30

robby pisze:Drugi raz robię nalewke z pigwy, wg. przepisu z książki Nowickiego
możesz ujawnic ten przepis ?
:)

Irko

robby
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2006-08-05, 16:31
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Post autor: robby » 2006-11-11, 08:46

Już podaje, ale zachęcam do kupna książki - dużo fajnych przepisów :)

<cyt>
Nalewka pigwowa 35% ( 2l )
1.5 kg dojrzałej pigwy ( gdy owoc nie jest zbyt dojrzały, wziąć 2 kg)
0.35 kg cukru
1 l wody
1 pomarańcza
0.5 spirytusu 96%
0.5 winiaku 40%

Pigwę obrać, usunąć pestki, pokroić w kawałki, zalać wodą i pod przykryciem gotować przez 45 min. Z rozgotowanej pigwy odcisnąć sok w sokowirówce lub odsączyć ją przez gęste płótno. W 0.85 l gotowego soku pigwowego rozpuścić na gorąco cukier, wlać alkohole, przelać całość do gąsiorka i odstawić do chłodu, od czasu do czasu potrząsając naczyniem. Po 3 tygodniach dorzucić cienko skrojoną skórkę z pomarańczy i dodać wyciśnięty z niej sok, po czym na 3-4 tygodnie odstawić nalewkę do dojrzewania. Przed rozlaniem do butelek gotową już nalewke przefiltrować przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno.

Nalewka ma barwę złocistą, przyjemny swoisty aromat i łagodny smak. Zawartość cukru ok. 20%. Pije się ją o temp. 10-12oC. Zamiast skórki pomarańczy można wraz z alkoholami dodać 5 ml rumu złocistego.
</cyt>

Pozdr.
R.

Lunac

Post autor: Lunac » 2006-11-17, 15:58

Miełem to samo, gęsta galaretka. Jest prosty sposób.
Po roku samo się wyklaruje w większości. :-)
Resztę wlałem do jakiegoś wina.
A smak pycha, warto poczekać

robby
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2006-08-05, 16:31
Lokalizacja: Kotlina Kłodzka

Post autor: robby » 2006-11-17, 18:30

Mam nadzieje że się sklaruje. Tymczasem umieściłem koło kominka i widać jakąś poprawę :)

1/3 pojemnika jest już prawie klarowna, za to pozostała część ma wygląd, jakby ktoś pomarańcze zmiksował ;(

Pozdr.

R.

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-12-05, 11:38

Witam
Panowie chcecie przepis na dobrą pigwóweczke wejdzcie na tę stronkę; http://www.apetycik.pl/teksty.php?tekst=111&kat=4 , bardzo lubie tę stronkę , mozna tu znaleść dużo ciekawych przepisów na nalewki także :) polecam szczególnie dział : alchemia i skarbczyk.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość