Regulator PAMEL PRD3

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Regulator PAMEL PRD3

Post autor: waldi » 2012-03-14, 12:45

Pytanie moje do kolegów,czy ktoś z Was ma i użytkuje w/w regulator, jak się sprawdza,czy jego sondy i możliwości pokrywają się z tym co podaje producent, czy warto kupić?
Załączniki
PRD3.jpg

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2012-03-18, 09:39

Dziękuję za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2012-03-18, 18:34

Jak dostałeś odpowiedzi, to podziel się z kolegami.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-03-18, 18:51

I to niezwłocznie, bo noszę się z zamiarem kupna. PRD2 już mam od dawna i nie narzekam, ale właśnie ciekawią mnie opinie na temat tego urządzenia.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2012-03-18, 19:01

wiking pisze:PRD2 już mam od dawna i nie narzekam
Rozumiem, że stawiany przez niektórych zarzut o zbyt niskiej rozdzielczości regulacji to fikcja?

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-03-18, 19:19

Zgadza się i biję tu :wall głową o ścianę, ciągnę już na nim jakiś czas i jeszcze mnie nie zawiódł, pamiętam jak sam wrzucałem na ten regulator ale z wszystkich jakie miałem tylko ten został na placu boju, przynajmniej działa do dzisiaj.

jose
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2008-07-08, 21:25

Post autor: jose » 2012-03-19, 16:57

Powiedz jeszcze jaką moc obsługuje u Ciebie PRD2 i czy to jest już ten model z rozdzielczością 0,5% ? bo też myślę nad rozszerzeniem funkcji gaz

Awatar użytkownika
waldi
60%
60%
Posty: 204
Rejestracja: 2008-04-09, 12:43
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: waldi » 2012-03-19, 19:43

Informacje otrzymane są bardzo pozytywne,kluczowa z nich jest taka,że jest to obecnie na rynku jeden z najlepszych regulatorów.Jeżeli chodzi o inne opinie to wcześniejsze modele były programowo słabsze coś tam się zawieszało ale producent w ramach reklamacji poprawił program.Nie znam ludzi,którzy opisywali urządzenie z ich opisu wnioskuje,że wiedzą o czym piszą i raczej nie dla reklamy.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-03-21, 00:13

Właśnie dzisiaj, dałem radę nawet PRD2. Po rozkręceniu i zajrzeniu do środka (ciekawość) oczom moim ukazał się nadzwyczaj nie ciekawy widok, każdy kabelek wystarczyło tylko dotknąć i odpadał, po prostu się kruszył, otuliny na kablach potopione, po prostu horror, wiem że gdybym nie zaglądał do środka to jeszcze jakiś czas by działał, ale to była tylko kwestia czasu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2012-03-21, 00:16

Daj fotkę...

asir1960
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2011-01-26, 13:17

Post autor: asir1960 » 2012-03-21, 07:26

Mam regulator PRD-3 od roku. Po wgraniu nowego oprogramowania działa super. Nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Sterownik reguluje mocą jednej grzałki 1500W. Druga jest podłączona bezpośrednio do sieci. Może to jest powodem jego bezproblemowej pracy ?
W trakcie pracy mój sterownik nie nagrzewa się. Jest ,,zimny,,.

Awatar użytkownika
lesgo58
101%
101%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-03-21, 08:05

Używam w/w regulator i jak na razie nie sprawia mi kłopotu.A uzywam go dosyć intensywnie.Wykonałem przy jego pomocy kilkadziesiąt destylacji.A ostatnio robię dwie destylacje tygodniowo i to na wsadzie 40l co daje długość procesu około 5-6 godzin.
Poza wymianą czujek na lepszej jakości i nowego softu w ostatnim czasie nie było żadnych usterek.
Jest przystosowany do 5kW ale używam go tylko do jednej grzałki 2kW.W moim przypadku sprawdza się znakomicie.Wstrzeliwuje się bez problemu w próg zalania.Czujki z pomiarem o dokładności 0.05*c bardzo pomagaja w osiągnięciu tego co sobie zamierzę.
Nie nagrzewa sie.Dwa razy używałem w E-arc i też zdał egzamin.
Nie jest to TOP ,ale do destylacji ,dla kogoś kto nie jest zainteresowany w aptekarskim prowadzeniu procesu (bardziej przydatny byłby sterownik) jest aż nadto wystarczający.
Jedyny jego mankament to tylko dokładność 1% w ustawianiu mocy, ale mnie to nie przeszkadza z powodów ,które podałem powyżej.
Twórca tego sterownika jest osobą bardzo kontaktową i bez problemów udziela wskazówek i usuwa usterki.W moim przypadku bez problemu wymienił softa i to gratis.
Napewno będzie mi jeszcze służył dopóki nie otrzymam sterownika, ktory ostatnio jest na "tapecie" na forum.
P.S. Przeczytałem mój post i wygląda jak reklama, ale chciałbym zapewnić ,że z wytwórcą tego urządzenia łączy mnie tylko paragon za regulator.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-03-21, 09:45

Ja broń boże nie krytykuje tego regulatora, dokąd nie wsadziłem do niego moich paluszków, działał znakomicie, jedyną wadą było to że strasznie się grzał, na pewno przez to że był podpięty pod dwie grzałki 2x2000w, podejrzewam że to było powodem przegrzania niektórych przewodów. Ten o kolorze liliowym to przewód od triaka którego będę musiał teraz wymienić.

Obrazek

Obrazek

[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2012-03-21, 11:09 ]
Obrazki możemy zamykać tagami IMG. Są wtedy od razu widoczne w poście :idea:
Ostatnio zmieniony 2012-03-21, 11:07 przez wiking, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Post autor: C2H6O » 2012-03-21, 11:20

lesgo58 pisze:Jedyny jego mankament to tylko dokładność 1% w ustawianiu mocy
Wg instrukcji PRD3 jest poprawa w tej kwestii:
Pamel pisze:Wersja 120301/G1
-zmiana rozdzielczości regulacji mocy do 0,25%
(...)

Awatar użytkownika
sono2020
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2009-05-19, 19:58

Post autor: sono2020 » 2012-03-21, 19:03

Jeżeli wam nie potrzebna regulacja mocy co do 0.5W to spokojnie można zastosować taki jak opisywałem w
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ght=#94644
Do tego potrzebne trochę wiedzy z elektryki i połączyć kabelki.
Bo jak patrzę na "ale drogo" na różnego typu regulatory napięcia mocy itp to dla mnie jest przerost formy nad treścią.
Cow & Chicken

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości