Cukrówka na drożdżach gorzelniczych

Awatar użytkownika
Chemik student
101%
101%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Cukrówka na drożdżach gorzelniczych

Post autor: Chemik student » 2006-11-02, 19:25

W związku z pytaniami o cukrówki, jakie dostałem na priv chciałbym jeszcze raz przypomnieć podstawowe przepisy i kilka praktycznych danych.

Drożdże gorzelnicze jak np. Red ethanol jak najbardziej nadają się do fermentowania zacierów cukrowych.

A teraz uniwersalny przepis na 10l. nastawu dla łatwego przeliczania (postaram się opisać jak najdokładniej, aby był jasny także dla zaczynających zabawę):

- :arrow: najważniejszy składnik to cukier w ilości 2,5kg (jest to taka idealna porcja dość szybko się 'przerabia' na alkohol i to do zera, powstaje niewiele fuzli. Jeśli damy więcej cukru znacząco wzrośnie czas fermentacji i ilość powstających fuzli; wzrośnie oczywiście także %. Jeśli damy mniej cukru będzie jeszcze szybciej i odrobinę mniej fuzli, ale także niski % a w rezultacie dużo gotowania mało bimberku :wink: ) ;

- :arrow: drożdże (bez nich się nie obędzie), w przypadku drożdży aktywnych uwadniamy(rozpuszczamy w wodzie) ok 10g granulatu (objętościowo ok i po ok 20min wlewamy do naszego nastawu (uwadnianie powinno być przeprowadzone w temp ok 30°C a temperatura nastawu powinna wynosić od 25-32°C);

- :arrow: pożywka (niezbędna, aby szybko powstawał alkohol, jeśli jej nie dodamy fermentacja będzie powolna i powstanie sporo fuzli), w ilości 5-10g ja daje ok. 7g (objętościowo można przyjąć że 1g. proszku = 1ml);

- :arrow: kwasek cytrynowy (zapewnia odpowiedni odczyn pH, dzięki czemu minimalizuje ryzyko zakażenia nastawu oraz zmniejsza produkcję fuzli) dodajemy w ilości 3-5g (ilość ta jest zależna głównie od twardości wody jakiej używamy im twardsza tym więcej kwasku). Moja woda jest raczej twarda i stosuje 4g kwasku. Dostępny jest w każdym sklepie spożywczym w opakowaniach po 20g;

- :arrow: dodatki ‘naturalne’ (wszelkiego rodzaju soki przeciery i wywary, mają one na celu uzupełnić dietę drożdży o wszelkie witaminy i mikroelementy potrzebne im w śladowych ilościach, dodatki te wpływają na szybkość procesu i jakość końcowego wyrobu). Przykładowe dodatki i ich obróbka: wywar z 0,5kg daktyli(wystarczy wyrzucić te większe kawałki można odcedzić na grubym sicie, przy daktylach praktycznie nie występuje piana na początku fermentacji), 0,3 - 0,5kg rodzynek w całości lub zmiksowanych, 1kg startych jabłek, 300ml koncentratu pomidorowego (osobiście wole dodawać owoce), 200g ryżu surowego (ale jako 2 dodatek), można oczywiście eksperymentować z wszelkimi innymi dodatkami wedle uznania lub łączyć kilka dodatków w różnych proporcjach.

Sama fermentacja powinna przebiegać w temp do 25°C (taka temperatura daje rozsądne tempo i nadal mało fuzli niższe temperatury to jeszcze mniej fuzli ale też dużo niższe tempo). W sytuacji podbramkowej jak szybko potrzebujemy wiadomo czego można podnieść temp. do 32C ale nie więcej bo później spadek jakości jest coraz większy i podwoić dawkę drożdży. Przez pierwsze dwa dni warto zamieszać butlą czy też fermentorem co pomaga fermentacji.

W opisywanej metodzie nie potrzeba żadnego zaawansowanego sprzętu wystarczą zakupy u 98% (jest najtaniej) lub w sklepie winiarskim oraz spożywczym, wszelkie potrzebne naczynia są na standardowym wyposażeniu każdej kuchni.
Jeśli nie macie wolnej butli czy fermentora to nic przepis można sobie wypróbować używając 5l. butelki po wodzie mineralnej (nie potrzeba nawet rurki wystarczy położyć na górę zakrętkę ale nie dokręcać!!!), ważne jest jednak aby takiej butelki w trakcie fermentacji nie przenosić a jeśli już zajdzie taka potrzeba to najpierw ją dokręcić, potem przenieść i ponownie poluzować nakrętkę.
:mrgreen:
Jeśli ktoś będzie miał jeszcze jakieś pytania niech napisze tutaj to odpowiem. 8)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Chemik student, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2006-11-02, 20:32

no super :!:
zanim temat się pojawił zrobiłem nastaw:
40L wody / 10 kg cukru / 4 czubate łyżeczki pożywki i 2 średnio czubate drożdży "red ethanol"
( od 98%) temperaturę ustawiłem na 26°C

według porad "Chemik student" muszę dołożyć kwasek i jakieś dodatki :!: więc jutro 2kg ryżu i około 8...10 cytryn
Lubie robić to co lubie...

janusz_2
30%
30%
Posty: 46
Rejestracja: 2006-08-25, 16:07

Post autor: janusz_2 » 2006-11-02, 20:56

Zrobiłem nastaw według przepisu http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=309 w sobotę 28 .10 tylko z ta roznica ze na 20 litrow.Cukier Blg 20 drozdze i pożywka ½ tego co podał Chemik student PH ok. 5.0 bez dodatkowego podgrzewania. Na dzień dzisiejszy mam Blg w granicach 4.5-5.0 Wszystko zakupione od 98% :wink:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: cukrówka na drożdżach gorzelniczych

Post autor: winiarek5 » 2006-11-02, 20:59

Chemik student pisze:
A teraz uniwersalny przepis na 10l. nastawu dla łatwego przeliczania (postaram się opisać jak najdokładniej, aby był jasny także dla zaczynających zabawę):
Żeby było jak najdokładniej dla zaczynających zabawę należałoby w pierwszej kolejności podać ile wody należy użyć bo z postu jasno to nie wynika i będą pytania później męczące. Np. a czy to ma być 10 l wody i 2,5 kg cukru czy może woda z cukrem ma mieć 10 l.

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
Chemik student
101%
101%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-11-02, 22:02

Tak jak napisałem jest to przepis na 10l nastawu czyli wody dolewamy tyle aby razem wyszło dokładnie 10l.

leszekpiotrek
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2006-10-13, 19:50

czy to tak ?

Post autor: leszekpiotrek » 2006-11-02, 22:38

Witam czy drożdże Red ethanol rozpuszczamy w samej wodzie i czy cukier do nastawu dodać odrazu całą porcję czy na raty

Awatar użytkownika
Chemik student
101%
101%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-11-02, 22:51

drożdże można rozpuścić w samej wodzie lub z dwiema łyżeczkami cukru.
Cukier do nastawu dajemy w jednej porcji.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2006-11-02, 23:03

A ja bym napisał trochę bardziej łopatologicznie: 8,5 l wody i 2,5 kg cukru i czy teraz do tych 10 litrów wody z cukrem wrzucamy dalsze składniki.
He, he trochę marudzę ale już nie pamiętam co na swojej "osiemnastce" robiłem :D .

Winiarek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-11-02, 23:49

@ Chemik student

Ile czasu trwało, w wyżej wymienionym nastawie, zejście na minus Blg?

Awatar użytkownika
Chemik student
101%
101%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-11-03, 10:04

Coś około 2 tygodni.

leszekpiotrek
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2006-10-13, 19:50

zacier stanoł

Post autor: leszekpiotrek » 2006-11-07, 21:49

Po czterech dniach zacier stanął, jest 15 blg. Co to mogło się stać? Zrobiłem według przepisu.
Ostatnio zmieniony 2006-11-08, 18:22 przez leszekpiotrek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Chemik student
101%
101%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-11-07, 22:02

sprawdzałeś na smak czy nie pojawiła się nutka octu? Może to być jakieś zakażenie bakteriami (mi nigdy zacier się nie zatrzymał)

leszekpiotrek
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2006-10-13, 19:50

zacier stanoł

Post autor: leszekpiotrek » 2006-11-08, 18:20

pracuje zacier chyba było coś nieszczelnego na smak jest jak wino słodkie blg ma 7

Awatar użytkownika
Chemik student
101%
101%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-11-09, 16:31

to dobrze bo jak pisałem jeszcze się nie zdarzyło żeby dobrze zrobiony nastaw się zatrzymał :D

leszekpiotrek
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2006-10-13, 19:50

Post autor: leszekpiotrek » 2006-11-15, 22:59

Ładnie się sklarował i smakuje zacier jak dobre wino i po szklanie już daje kopa.
zrobiłem kolumnę dziś myłem a jutro rusza destylacja mam dwa nastawy jeden z drożdży piekarniczych a drugi od 98% i czuje że będzie rewelka od 98%.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości