Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?

marekt
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2012-04-24, 11:22

Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?

Post autor: marekt » 2012-04-26, 07:10

prosze o odpowiedz doświadczonych

wajzer

Post autor: wajzer » 2012-04-26, 07:45

Lej normalną ,nie przegotowaną jest bardziej napowietrzona , no może trochę trzeba odczekać aż chlor wywietrzeje :wink:

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1589
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-04-26, 08:57

Czy to do zacierów czy nastawów zawsze leję kranówkę.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-04-26, 09:04

Ja też kranówkę.
Do nastawu bardzo mocno ją napowietrzam wiertarą z mieszadłem.
Do rozcieńczania puszczam przez dzbanek filtrujący i przegotowuję.
Musimy pamiętać o tym, że praktycznie każdy z nas ma inną wodę w kranie.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2012-04-26, 09:18

@marekt na Twoje pytanie nie da sie odpowiedzieć. Wszystko zależy jaką masz wodę. w przypadku dobrej jakości wody, nie musisz gotować.

Awatar użytkownika
szybki999
101%
101%
Posty: 149
Rejestracja: 2011-04-14, 23:31
Lokalizacja: Chełm

Post autor: szybki999 » 2012-04-26, 12:04

sycyliusz pisze:Kupiłem w Lidlu wodę w bańkach 5L - 1,99zł i takiej użyłem.

Do usunięcia chloru z kranówki można użyć anty-chlor do kupienia w sklepach dla akwarystów....

p.s dopiero zaczynam zabawę z psoceniem...
Najlepsza woda do nastawów,skraca czas fermentacji i nastaw się praktycznie nie pieni start bardzo szybki.

Awatar użytkownika
Korona
60%
60%
Posty: 234
Rejestracja: 2009-08-24, 11:39

Post autor: Korona » 2012-04-27, 07:57

Z tym mieszaniem zawsze coś może być. Na początku po mieszaniu ścinał mi się alkohol-woda i miałem mleko. Osad opadał ale nie dało się tego pic i trzeba było jeszcze raz na rurę.
Teraz smak jest super a jak mi się zrobi minimalny osad to po dwóch dniach jak potrząsnę butelka to go nawet nie ruszy.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
robol69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2012-04-27, 12:09

Korona pisze:Osad opadał ale nie dało się tego pic i trzeba było jeszcze raz na rurę.
Niekoniecznie , wystarczy puścić przez filtr węglowy.

robol
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
maleństwo
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2015-10-29, 15:45
Lokalizacja: SH

Re: Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?

Post autor: maleństwo » 2018-01-19, 11:07

Szukałem i nie znalazłem to napiszę tu.
Chciałem użyć do nastawu cukrowego wodę odwarową z poprzedniego cyklu.
Używam Aabratka z buforem i zakładam, że zawartość bufora idzie w kanał, a to co w kotle zostało chciałem użyć powtórnie ze świeżymi drożdżami i cukrem.
Czy ktoś tak robi? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Awatar użytkownika
fuutro
80%
80%
Posty: 418
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?

Post autor: fuutro » 2018-01-19, 11:31

W wodzie odwarowej, zwłaszcza po kolumnie masz cały syf jaki był w nastawienie wcześniejszym, może bez przedgonów ale calutka flegma tam będzie. Może na rum czy zbożówke cześć tego odwaru można dać dla spotęgowania aromatu i zakwaszenia ale tam woda odwarowa nie posiada tyle fuzli, gdyż część poszła przez chłodnice. Znów przegotowana czy surowa - surowa, przeciez w zasadzie kleikując surowiec doprowadzasz do wrzenia i długo trzymasz w wysokiej temperaturze, aby alfaamylaza mogła skutecznie podziałać. Po co dwa razy gotować? Chyba, że w zacieraniu na lenia ;)
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Szlumf
90%
90%
Posty: 504
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jakiej wody użyć do zacieru :surowej czy przegotowanej?

Post autor: Szlumf » 2018-01-19, 12:28

Maleństwo.
Jeżeli opróżnisz bufor tuż przed końcem pracy a po zakończeniu spływająca doń zawartość kolumny nie przeleje się z bufora do kotła to moim zdaniem możesz. Zmierz % tego co spłynie do bufora z kolumny po wyłączeniu grzania i ewentualnie dodaj do kolejnego procesu.
Ja do nowego nastawu używam gorącej wody z chłodzenia głowicy. Do gorącej wody odwarowej po 2-giej rektyfikacji wlewam natomiast odpady z wcześniejszych procesów.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość