Brendy jabłkowa.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Grzesiek
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2006-08-22, 20:59

Brendy jabłkowa.

Post autor: Grzesiek » 2006-11-05, 20:03

Witam szanowne grono.
Na butelkę 0,75 (spirytus pół na pół z sokiem jabłkowym) dodałem dwie opalone szczapki dębowe o wym. 1x1x15. Jak długo powinny się moczyc aby uzyskac optymalny smak. Nigdy nie robiłem takiego trunku dlatego proszę o poradę. Pozdrawiam Grzesiek.

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-11-05, 21:09

Im dłużej tym lepiej, ale brandy z tego raczej nie będzie. No ale mocz tyle aż oddadzą do alkoholu swój kolorek i aromat.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-11-05, 21:21

Spróbuj najwcześniej po trzech, czterech tygodniach, co z tego wyszło.

Grzesiek
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2006-08-22, 20:59

Post autor: Grzesiek » 2006-11-06, 21:07

Moczę te szczapki około tygodnia.Kolorek bardzo ładny, ale wydaje mi się że w smaku czuc lekko posmak drewna. Czy tak ma byc? Może dwa patyki na flaszkę to za dużo? Żeby mi nie wyszła dębowa bejca. Pozdrawiam .

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-11-06, 21:56

Grzesiek pisze:Może dwa patyki na flaszkę to za dużo? Żeby mi nie wyszła dębowa bejca.
Spróbuj alkohol, jak uznasz, że jest OK, to przerwij moczenie :idea:

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2006-11-06, 23:04

Po przerwaniu moczenia odfiltrowany alkohol odstawiłbym w zakorkowanej butelce na co najmniej rok. Dla sprawdzenia efektu starzenia potrzebna jest niezwykle silna wola, którą w pewien sposób wspiera wciśnięty korkownicą korek zamiast zwykłej zakrętki.

Winiarek

Grzesiek
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2006-08-22, 20:59

Post autor: Grzesiek » 2006-11-07, 17:33

Dzięki wszystkim za dobre słowo. Nie wiem czy ten wciśnięty korek pomoże mi poczekac rok do degustacji, ale może warto? Pozdrawiam Grzesiek :(

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości