Regulatory drgranatta

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1183
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Regulatory drgranatta

Post autor: drgranatt » 2012-06-25, 09:34

Witam wszystkich użytkowników moich regulatorów zarówno tych pierwszych jak i tych najnowszych.
Interesują mnie Wasze opinie oraz proszę o wypowiedzi na temat ich działania.
Czy macie z nimi jakieś problemy a jeśli tak to jakie :?:
Jeżeli natomiast działają dobrze to też proszę o słowo uznania ;) :oops:
A może macie jakieś sugestie dotyczące wprowadzenia zmian w budowie lub działaniu automatyki :?:
Korzystając z okazji chciałbym zaprezentować moje najnowsze "dziecko" ale niestety :cry: niekomercyjne.
Pozdrawiam
Załączniki
P1010037.JPG
Najnowsze "dziecko"

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4715
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2012-06-25, 11:01

Włącznik opisany jako 'Grzałka', steruje jakiś dodatkowy stycznik, czy przepływa przez niego cały prąd grzałki?

bolekr
60%
60%
Posty: 287
Rejestracja: 2008-07-22, 07:51

Post autor: bolekr » 2012-06-25, 11:06

Citizen Kane
Gdyby przepływał cały prąd to już napis dawno by się spalił :D :D :D

Musi być przez jakiś stycznik czy przekaźnik. Niech fachowiec się wypowie.
Pozdrawiam
Homo sum, humani nil a me alienum puto.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1183
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2012-06-25, 11:17

Przez te przełączniki przepływa tylko prąd sterujący rzędu kilkudziesięciu mA mimo, że ich obciążalność wynosi do 6A.
Ten konkretny przełącznik podaje napięcie sterujące na SSR-y. (grzałka 3kW i 1,5kW).
Opis na przełączniku nie jest adekwatny do rzeczywistości, został tylko wykorzystany z części dostarczonych przez zamawiającego.
Lewe położenie przełącznika podaje napięcie na SSR-y z zasilacza a prawe położenie z regulatora temperatury i jest ten układ wykorzystany do wyłączenia grzania po osiągnięciu żądanej temperatury na KEG-u.
Np, raz w momencie rozgrzewania a drugi w momencie kończenia procesu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4715
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2012-06-25, 18:53

bolekr pisze:Musi być przez jakiś stycznik czy przekaźnik. Niech fachowiec się wypowie.
Moje pytanie wynikało stąd, że znam ten typ włącznika i wiem jakiej maksymalnej wartości zestyk można do niego załadować. Stycznik zaś może być, wcale nie musi, a wszytko zależy od maksymalnego prądu jaki jest w stanie przepuścić włącznik. Bardzo zbliżone wizualnie włączniki są w stanie poradzić sobie z obciążeniem jakie wymagane jest w przeciętnej kolumnie.

bolekr
60%
60%
Posty: 287
Rejestracja: 2008-07-22, 07:51

Post autor: bolekr » 2012-06-25, 19:40

Być może są takie przełączniki co przepuszczają prąd rzędu 20A...

Regulator powyżej ładny. Serdecznie polecam Drgranta bo sam mam od niego regulator i działa perfekcyjnie. Wszystko solidnie i bardzo ładnie zrobione. Z nim można bynajmniej się dogadać co się chce a on nam zrobi :wink:
Pozdrawiam
Homo sum, humani nil a me alienum puto.

pulse86

Post autor: pulse86 » 2012-06-28, 00:11

Można powiedzieć iż miałem jak do tej pory każdy model regulatorów produkcji naszego forumowego kolegi. Każdy kolejny model podnosi poprzeczkę wyżej.
Używam 2 modeli do dziś i jestem zadowolony.
Głównym walorem dla mnie była pomysłowość wykonania i estetyka.

Jaroslaw
80%
80%
Posty: 404
Rejestracja: 2009-11-14, 15:56
Lokalizacja: Lund-Ciechocinek

Post autor: Jaroslaw » 2012-06-30, 08:26

Dr.Granatt.
Dokładnie jak byś przy tym był.
A regulator jest super i bije na głowę klasą wykonania, i działaniem inne sprzęty tego typu.
sverige2

plipek1
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2010-06-03, 21:45
Lokalizacja: Wołomin

Post autor: plipek1 » 2012-07-07, 14:15

Przyznam że i ja mam jeden z pierwszych regulatorów.Prosty i niezawodny.
Od półtora roku go stosuje i nic mu nie dolega.
Mam nadzieje że będzie jeszcze długo służył.
To chyba mówi samo za siebie. :1st

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1183
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2012-07-07, 16:31

Tak to zwykle bywa, że szewc chodzi bez butów więc i ja nie jestem lepszy. Cały czas używam ten pierwszy regulator. Na przełomie czasu i doświadczenia doszedłem do wniosku, iż trzeba go trochę usprawnić i dołożyłem do niego dwie rzeczy. Wentylator dla lepszego chłodzenia oraz wyłącznik termiczny.
Załączniki
DSCF7479.JPG
Mój pierwszy

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-07-07, 18:59

Oj Doctore, ileż to czasu spędziliśmy na dyskusjach o twoich regulatorach? Posiadam trzy wersje od ciebie i polecam każdą z nich, tym bardziej że w razie czego dajesz natychmiastową pomoc.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1183
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2012-10-30, 20:25

Oto moje nowe urządzenie. Wykonałem je na zamówienie jednego z kolegów. Dla chętnych mogę zrobić identyczne.
Załączniki
DSCF7678.JPG
DSCF7677.JPG
DSCF7680.JPG

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1183
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2012-10-31, 12:54

Obudowa jest robiona na zamówienie z blachy KO ≠1mm szlifowanej.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 652
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2012-10-31, 15:00

Pochwalisz się jaka cena?

jurii
90%
90%
Posty: 558
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2012-10-31, 16:57

Nie powinno być "distillers" zamiast "distllers"?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość