Czym zabarwić bimber

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Artur 156
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2012-07-05, 19:46

Czym zabarwić bimber

Post autor: Artur 156 » 2012-07-06, 15:18

Witam jak w temacie, czym zabarwić bimber, żeby uzyskać ciemno brązowy kolor jak Ballentaims, mam 5litrów bimberku 86% i chcę go troche rozrobić na jakieś 70% i zabarwić.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-08-28, 09:22 przez Artur 156, łącznie zmieniany 1 raz.

furman

Post autor: furman » 2012-07-06, 15:24

Zrób karmel z cukru.

Artur 156
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2012-07-05, 19:46

Post autor: Artur 156 » 2012-07-06, 16:31

a słyszałem że herbatą tesz można, da rade czy to bujda?

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1589
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-07-06, 16:36

Śliwki suszone dadzą Ci piękny brązowy kolor i fajny smak.Polecam śliwki suszone z Biedronki.
Możesz też dodać do bimberku około 12-15 suszonych śliwek na 3 litry , 1/3 laski wanilii i 1 x 1 cm kory cynamonu. :slinka
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5612
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-07-06, 22:23

Czemu go barwić i tak nikt nie uwierzy, że to szkocka, ale jeśli ma udawać jakiś trunek to kup sobie http://www.bimberhobby.pl/category.php? ... ory=33&p=3

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2012-07-06, 22:30

Weż patelnię lub mały garnek,nasyp 5-8łyżek cukru i podgrzewaj,jak zacznie karmelizowac delikatnie zacznij mieszać,jak osiągnie kolor brązowy(ciemnobrązowy jest dość gorzki),zdejmij z ognia,Zagotuj w czajniku pół szklanki wody,delikatnie polej karmel gorącą wodą -będzie parskało ,postaw na ogniu i mieszaj aż się karmel rozpuści w wodzie,dodaj do alkoholu.
Śliwki suszone jak najbardziej ok.Ostatnio nastawiłem w g przepisów kolegów ''Koniak-palce lizać''-pachnie po kilku dniach bardzo dobrze więc jak chcesz coś blizej ballantinesa to chyba mogę polecić te przepisy(zmodyfikowałem je trochę -nie miałem orzechówki).
Jak wyjdzie coś dobrego to napiszę na forum co dałem.
PS.Herbatą jak najbarzdiej zabarwisz -SUPERSZATANEM;-)))
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

ajem67
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2011-07-18, 20:35

Post autor: ajem67 » 2012-07-07, 10:55

Ja zaprawiam ususzonymi przez siebie śliwkami w raz z pestkami do tego daje 5-6 rodzynek(na 0,5l) kolor i smak rewelacja polecam warto we wrześniu nasuszyć sobie bo kupne to nie jest to .

Artur 156
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2012-07-05, 19:46

Post autor: Artur 156 » 2012-07-09, 14:56

Dzięki za wszyskie rady, zrobiłem ze zkarmelizowanym cukrem i uzupełniłm herbatą, wyszedł piekny kolor, za pare dni zkosztuje więc zobaczymy jak w smaku

Awatar użytkownika
w2k2
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2009-12-17, 15:26
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: w2k2 » 2012-07-11, 08:51

Polecam wykonanie nalewki z jagód. Sama w sobie nie jest rewelacyjna, natomiast świetnie sprawdziła mi się przez cały rok jako zaprawka do wódek. Ten boski kolor fioletu :D

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2012-07-11, 09:39

Kilka dni temu upiekłem w piekarniku,drobno posiekane na drzazgi-duże-z 1,5kg kawałki dębu polskiego-to chyba ten jaśniejszy,temp 180-200st C około 1 godz-1,5godz,po prostu najlepiej co jakiś czas zaglądać,wyszły takie od koloru kawa z mlekiem do czarnych,acha-włączyłem termoobieg oraz tylko górną grzałkę,wyszły lepsze niż opiekane we folii aluminiowej.Połamałem drzazgi i wrzuciłem na próbę do destylatu 60%,po kilku dniach kolor Whisky,oraz smak-takiej średniej whisky,nie jestem znawcą tego trunku-jednak wiem jak smakuje -byłem bardzo zdziwiony,gdyż czipsami opiekanymi we folii byłem rozczarowany...Acha ostrzegam,że podczas opiekania warto zamknąć drzwi do kuchni ,otworzyć okno/a,oraz wyciąg w pochłaniaczu,jest sporo dymu i zapachu palonej dębiny..Chyba potem schrzaniłem efekt destylatu Whisky,dodając kilka suszonych śliwek z Biedronki...Dodam jeszcze ,że ta moja dębina nie była sezonowana-było to po prostu świeże drewno opałowe-kominkowe,szkoda,że całość zamaiłęś herbatą i karmelem,ale jeszcze możesz poszukać dębu i opiec-dodać do destylatu,tak jak mówię ,ja byłęm w szoku jak posmakowałęm już po 3 dniach... :D
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2012-07-11, 18:13

Artur 156 pisze:pare dni zkosztuje więc zobaczymy jak w smaku
Jak bimber. :lol: jak dobrze zrobiony to mniej śmierdzi jak źle to bardziej :D

Artur 156
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2012-07-05, 19:46

Post autor: Artur 156 » 2012-07-17, 18:55

Zapach średni ale taki lubie, próbowałem bardziej śmierdzące ;) ale ten jest ok, kolor jak Lipton nie za mocno zaparzony w szklance, tylko głowa troche boli na drógi dzień... bo zadużo w gardełko poszło ;)
ps. DulfLingren jesteś hardckorem ! Szacun z tym polskim dębem w piekarniku, jeszcze nie mój etap, może kiedys...
pozdrowionka
Ostatnio zmieniony 2012-11-28, 21:20 przez Artur 156, łącznie zmieniany 1 raz.

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2012-07-18, 14:55

Hmmm...dlaczego hardcorem...?Ponoć wytwórnie Whisky coraz chętniej sięgają po czipsy dębowe,taniej i szybciej wychodzi,niż beczki .
Pozatym płatki opiekane maskują znakomicie niepożądane smaki,gdybyś spróbował mojego(opisywanego wielokrotnie na forum)sposobu byłbyś naprawdę mile zaskoczony...
Dużo tracisz nie korzystając z tego przepisu...Nie bajerowałem ani nie ściemniałem ,że po kilku dniach-destylat ma smak i kolor whisky,co prawda kiepskiej-młodej -ale to dopiero kilka dni..
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

bnp

Post autor: bnp » 2012-07-18, 17:18

Co wy piszecie za durnoty :shock:
Do bimbru dodać czipsów i jest gotowa whisky. A może wiecie co dodać do bimbru by uzyskać koniak ? To po co się męczyć z zacieraniem słodu i destylacją ?

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2012-07-23, 15:06

Tak oczywiście kolego Bnp masz rację ,że destylat z zacieru zbożowego jest o niebo lepszy od cukrówki.Ale jak się cukrówkę dwa,trzy razy przepuści przez destylator,następnie ja dodałęm jak to powyżej opisałem przypalany dąb,wyszła z tego młoda whisky,kolor jak najbardziej łychowaty,a i smak ok,powiedziałbym młoda łycha,przynajmniej mi wyszła,ale dodaje,że nie jestem koneserem i znawcą ,pijałem whisky turecką -i była podobna,oraz metaxę z beczki z Grecji,i może powiem coś obrazoburczego-ta moja jest lepsza od tej Metaxy i odrobinę gorsza od tej tureckiej Whisky-no ale podejrzewam,że ta ostatnia jak wszystko-albo prawie wszystko była raczej podróbą,acha myśle,że i ta szkocka whyski z biedronki-też nie jest dużo lepsza-no ale jak widać z mojej wypowiedzi nie jestem koneserem...Zaprawki w tym i Whisky no 1 również są dużo gorsze...A koniak nie wiem jak zrobić;-)Są przepisy na forum na podrabiane Koniaki...Czekam aż mi się zbożówka -ze śruty kukurydzianej przefermentuje..No fakt dobra zbożówka to jest to;-)
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość