Nastaw z soków w kartonach

Awatar użytkownika
LYMIX
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2012-03-24, 13:01

Nastaw z soków w kartonach

Post autor: LYMIX » 2012-08-08, 18:12

Tak się zastanawiam czy ktoś z Was próbował zrobić nastaw na sokach kupnych w sklepach
Takich jak np. to.
Cukier tam jest ,smak ,aromat.
Ma ktoś doświadczenie z tymi soczkami?
Załączniki
images.jpg
images.jpg (7.64 KiB) Przejrzano 6310 razy
Qui rogat, non errat

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-08-08, 18:54

Nie ma sensu.Po co lać chemię z kartonika do nastawu.
Lepiej zrobić porządny nastaw ,ze świeżych owoców.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-08-08, 19:04

I to prawda, za dawnych czasów (kartkowych) robiło się takie wynalazki z dżemów i soków wszelakiej maści, człowiek nie miał pojęcia że można inaczej, teraz nie polecam tego :no_cool.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2012-08-08, 19:23

Cydr z soku z kartonika jest popularny na piwo.org, tam poszukaj.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2012-08-08, 19:25

Ja robiłem. Dostałem koncentrat 70Brx syropu jabłkowego który po rozcieńczeniu wodą jest rozlewany do kartonów z opisem 100% sok. Po rozcieńczeniu do 20blg zaszczepiłem drożdżami bayanusa + pożywka. Po dwukrotnej destylacji na aparacie prostym z katalizatorem i dodaniu czipsów + laski wanilii pozostawiłem do leżakowania w pięciolitrowym baniaczku. Po upływie ok 6mies. okazało się, że wyszło coś przypominające koniak. Po około 1mies. osunąłem czipsy, natomiast laska wanilii została do końca.
Pozdrawiam !!!!!
Piotrek
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
LYMIX
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2012-03-24, 13:01

Post autor: LYMIX » 2012-08-08, 19:52

OLO 69 pisze:Nie ma sensu.Po co lać chemię z kartonika do nastawu.
Lepiej zrobić porządny nastaw ,ze świeżych owoców.
Pzdr.
Masz rację OLO69 naturalne zawsze będzie najlepsze.Ale mieszkam w Łodzi ,w centrum miasta nie posiadam piwniczki czy garażu gdzie można by postawić parę beczek,już teraz upchnięcie beczki z 25l cukrówki stał się nie lada wyczynem.Po prostu szukam jakieś alternatywy,może nie najlepszej ale zawsze
Qui rogat, non errat

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-08-08, 20:27

Nawet w fermentatorze 25-30l można tworzyć pyszne wyroby, wiadomo że ilości skąpe, ale czy ilość w naszym przypadku jest najważniejsza?
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2012-08-12, 20:01

Ja kiedyś popełniłem taki eksperyment, tzn, zrobiłem niedużą ilośc, sok brzoskwiniowy 8 literków i osobno sok z owoców leśnych + drożdże i potem 2 krotna destylacja na pot stillu, na razie leży to w piwniczce wraz z płatkami dębowymi, w zapaszku nawet niczego sobie, zobaczymy to po pół roku, choc tak jak poprzednicy pisali, lepsze są owoce naturalne, ale cóż, to tylko eksperyment :mrgreen:

Awatar użytkownika
LYMIX
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2012-03-24, 13:01

Post autor: LYMIX » 2012-08-18, 13:59

klodek4 pisze:Ja kiedyś popełniłem taki eksperyment, tzn, zrobiłem niedużą ilośc, sok brzoskwiniowy 8 literków i osobno sok z owoców leśnych + drożdże i potem 2 krotna destylacja na pot stillu, na razie leży to w piwniczce wraz z płatkami dębowymi, w zapaszku nawet niczego sobie, zobaczymy to po pół roku, choc tak jak poprzednicy pisali, lepsze są owoce naturalne, ale cóż, to tylko eksperyment :mrgreen:
Pół roku ,nie wiem czy miał bym tyle silnej woli :D

Ale pomęczę was jeszcze odrobinkę ,a mianowicie .Po zmarłej teściowej zostało nam ze 30 l sków różnych smaków ,najwięcej to malina i wiśnia , są to naturalne produkty bardzo smaczne ale nie wyobrażalnie słodkie .Nie wiem ile teściowa dodawała cukru ale łyżka stołowa starcza na szklankę z dolewką .Pytanie jak się do tego dobrać ,jak obliczyć poziom cukru itp.Bo włożenie tam cukromierza jest nie wykonalne ,(za gęsty) rozrobić to z wodą i dopiero mierzyć ? Ma ktoś doświadczenie z takimi sokami ,podzieli się wiedzą
Wiem że można te soczki wypić z wodą czy z herbatą ,ale jest taka ilość tego że matko kochana ,nie do przepicia
Qui rogat, non errat

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-08-18, 15:35

Rozrobić z wodą, celować w ~25Blg (mierzyć po rozwodnieniu). Dodać pożywkę i ewentualnie zakwasić. Napowietrzyć. Fermentować na drożdżach winnych.
Przedestylować na prostym aparacie lub kolumnie z minimalnym refluksem. Ocenić. Ewentualnie powtórzyć destylację. Leżakować.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2012-08-18, 19:03

Witam tak jak pisze Kolega @Cemik1 - większość nie jest 'konserwowana ' mocno więc fermentacja jest warta zachodu ( pomijając tutaj zakup owoców -pozyskanie moszczu i obróbka ) ważne by zmierzyć zawartość cukrów i odpowiednio dodać cukier .

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
LYMIX
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2012-03-24, 13:01

Post autor: LYMIX » 2012-08-18, 23:07

O tak dziękuję za poradę.Przez napowietrzenie rozumiemy że zakładam mieszadło od wiertarki i na w miarę niskich obrotach mieszam nastaw z 30 min ?
Qui rogat, non errat

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2012-08-19, 00:19

2min wystarcza.Tylko nie zakaź brudnym mieszadłem dlatego ja tego nie robię-napowietrzania.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1409
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: Nastaw z soków w kartonach

Post autor: drgranatt » 2017-05-24, 09:11

Odświeżam temat.
Dostałem 24 l przeterminowanych soków 100% w kartonikach by Hortex (pomarańczowy 16 l, jabłkowy 8 l - oba mają po 12 Blg). Jakieś propozycje co z tego nastawić :?:

Awatar użytkownika
robert4you
80%
80%
Posty: 432
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Re: Nastaw z soków w kartonach

Post autor: robert4you » 2017-05-24, 18:34

Skąd wiesz że mają takie BLG?
==================================================
Moja wersja sterownika forumowego - sterowanie kolumny telefonem:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=11&t=6419

UWAG: Potrzebujesz sterownika lub termometru , napisz PW !!!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość