Nalewka słodka malinowa

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
parovka
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2012-08-05, 08:31
Lokalizacja: Głogów, Dolnośląskie

Nalewka słodka malinowa

Post autor: parovka » 2012-08-26, 19:47

Składniki potrzebne do zrobienia nalewki:
- 1 kg malin;
- 1 l spirytusu 95-90%;
- 500 g cukru;
- 0,5 l wody;

Duże, dojrzałe maliny, przebrać, opłukać i lekko rozgnieść i wsypać do gąsiorka - uważać, aby nie zmarnować cennego soku. W oddzielnym naczyniu zmieszać spirytus z przegotowaną i ostudzoną wodą. Otrzymanym w ten sposób roztworem zalać rozgniecione maliny. Gąsiorek zakręcić i wystawić na działanie promieni słonecznych przez okres dwóch tygodni. Po upływie tego czasu powstały roztwór zlać. Maliny zasypać cukrem i znowu wystawić na działanie promieni słonecznych na okres dwóch tygodni. Otrzymany płyn zmieszać z wcześniejszym roztworem i odstawić na co najmniej 48 godzin w chłodnym i ciemnym miejscu. Po 48 godzinach nalewkę przesączyć przez gazę w celu oddzielenia osadu i rozlać do butelek. Butelki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej pół roku. Nalewkę tą warto podawać do kawy, bądź wszelakich deserów.
Ostatnio zmieniony 2012-09-07, 08:43 przez parovka, łącznie zmieniany 1 raz.
"Świat poszedł naprzód..."

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-08-26, 20:01

Ten przepis sprawdzony także u mnie.
Jedynie użyłem tylko 1l spirytusu 65%
Miałem okazję robić z malin leśnych i ogrodowych ( te były z odmiany ,która pamięta lata 70-te).
Bez porównania nalewka z leśnych ma bardziej intensywny smak z nutą posmaku lekkiej goryczki.
Ta nalewka z ogrodowych jest też smaczna tylko już bez tych posmaków.
Bardzo pomogły w kuracji przeziębieniowo - grypowej.
Były bardzo zadowalające. Im więcej się piło tym bardziej było się zadowolonym... :mrgreen:

Awatar użytkownika
parovka
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2012-08-05, 08:31
Lokalizacja: Głogów, Dolnośląskie

Post autor: parovka » 2012-08-26, 20:24

W tym roku robię z malin ogrodowych, na następny rok będę chciał z malin leśnych zrobić, albo w proporcji pół na pół z ogrodowymi :)
"Świat poszedł naprzód..."

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-08-26, 20:31

Szkoda mieszać...To są zupełnie inne nalewki...Nieporównywalne...
Nalewkę z leśnych można traktować jak lekarstwo - tę z ogrodowych jak pyszną nalewkę...

cemik1

Post autor: cemik1 » 2012-09-04, 06:34

Maliny zalać spirytusem 70%, dwa palce powyżej poziomu owoców.
Po czterech tygodniach zlać, odsączyć, zasypać cukrem.
Po rozpuszczeniu cukru (1-2 tygodnie) syrop zlać, maliny odsączyć i połączyć z poprzednim do smaku (lepiej mniej niż więcej, bo zawsze można dosładzić).
Odstawić, poczekać na sklarowanie i delektować się.
Możliwe są różne dodatki - cytryna, wanilia, goździki, cynamon wg uznania ale bez przesady.

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2012-09-05, 11:49

Robiłem podobnie. Z chytrości ;) zalewam jeszcze raz 40% i po 3 tygodniach sypie cukru tylko tyle by się rozpuścił. W tym roku robię doświadczalnie tylko dwie łyżki cukru na kg malin Wiśnia i czerwona porzeczka wyszły wspaniałe.

Awatar użytkownika
Bodziu
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2010-03-26, 08:50

Post autor: Bodziu » 2012-09-06, 13:52

cemik1 pisze:Maliny zalać spirytusem 70%, dwa palce powyżej poziomu owoców.
Po czterech tygodniach zlać, odsączyć, zasypać cukrem.
Po rozpuszczeniu cukru (1-2 tygodnie) syrop zlać, maliny odsączyć i połączyć z poprzednim do smaku (lepiej mniej niż więcej, bo zawsze można dosładzić).
Odstawić, poczekać na sklarowanie i delektować się.
Możliwe są różne dodatki - cytryna, wanilia, goździki, cynamon wg uznania ale bez przesady.
Tak jak opisuje kolega ja robię nalewki z innych owoców.
Załączniki
Nalewka  b.b tulipana 2012r. 001.jpg

Kozak Mały
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2011-12-04, 18:50

Post autor: Kozak Mały » 2012-09-06, 22:23

Brzydal pisze: W tym roku robię doświadczalnie tylko dwie łyżki cukru na kg.
Toś mi brat

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2012-09-07, 20:08

Skoro tak, to doradzę być potem tych owoców nie wyrzucał tylko odzyskał z nich dobroć. Za radą kol. Cemika zrobiłem próbę na starym aluminiowym szybkowarze, która wyszła zachwycająco z 3kg porzeczek uzyskałem 1,5l wody 40% i gdyby nie to że sprzęt był kiepski 25 letni uszczelka gumowa( capi gumą) to była by rewelacja. Teraz mam tylko dylemat czy zapatrzeć się w szybkowar,
Obrazek
który Zbyszko odradzał koledze Magasa ;) , czy sokownik
Obrazek

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2012-09-09, 00:18

Witam,

aluminiumm... nie polecam.. A do odzysku dobra z owoców ponalewkowych nie stosował bym niczego bez płaszcza.

Taki jest mój pogląd i ja się z nim zgadzam.

pozdawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2012-09-09, 19:46

Hejka,

Wszystko zależy od 2 czynników : jakie owoce i co chcesz dostać na końcu.

Niektóre owoce wymagają rozdrobnienia, żeby maceracja mogła przebiec prawidłowo.
Jabłka i gruszki są dużymi owocami, i trzeba je pokroić w kostkę.
Śliwki wystarczy przekroić na pół.
Dereń ma twardą skórkę - zaleca się go nakłuwać.
Itp. Itd.

Natomiast jeżeli po maceracji owoc ma być użyty np. jako polewa do lodów czy dodatek do ciasta,to lepiej nie robić z niego miazgi.
Śliwki oblane czekoladą też lepiej żeby były w jednym kawałku.
Zmiażdzone owoce trudniej potem filtrować, żeby nalewka była klawowna.
Natomiast do redestylki możesz wrzucić nawet miazgę.

Jak weżmiesz pod uwagę te czynniki, to sam sobie odpowiesz, jak przygotować owoc do maceracji.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
parovka
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2012-08-05, 08:31
Lokalizacja: Głogów, Dolnośląskie

Post autor: parovka » 2012-09-17, 17:21

Ja właśnie jestem po 4 tygodniach robienia nalewki, dziś przelałem do butelek i se stoji póki co :wink: Z podwójnej porcji wyszło mi jakieś ok. 4,5 litra nalewki.Co do owoców, to zgniotłem je (i dziś uznałem to za lekki błąd), gdyż trzebabyło wyciskać owoce. Same owoce mają konsystencję (tak jak antek2 napisał) dżemu :( oczywiście takowy "dżemik" się nie zmarnuje :twisted:
Na następny rok jak będę robił malinówkę, to bez zgniatania owoców.
"Świat poszedł naprzód..."

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2012-09-17, 18:03

Oj wy lenie,przecież co najlepsze jest w tych owocach, trzeba wycisnąć poczekać aż samo się wyklaruje i dać do leżakowania, po paru miesiącach jeszcze raz zlać z nad osadu i to cała filozofia. Wiem chciało by się tak na szybko ale przy nalewkach tak się nie da.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość