Destylat owocowy

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Destylat owocowy

Post autor: alvid » 2012-08-30, 10:29

Ponieważ forum mocno się rozrosło, chciałbym uogólnić wiedzę w jednym temacie. Chodzi mi o uzyskanie dobrej jakości destylatu owocowego ( gruszki, śliwy, jabłka, winogrona itd….) .
1. Zebrane owoce po rozdrobnieniu przesypujemy do zbiornika fermentacyjnego.
2. Zalewamy mieszaniną ( 1kg cukru na 4l wody ) w stosunku 10kg owoców / 1 dawka mieszaniny.
3. Dla przykładu 100kg – owoców + 10kg-cukru + 40l-wody + matka drożdżowa na IOC BAYANUS + 10g acivit
4. Fermentacja
5. Po zakończonej fermentacji dolanie 5l czystego spirytusu i dokładne przemieszanie
6. Po 14dniach destylacja na krótkiej kolumnie z miedzią + zmywaki
7. Kropelkowy odbiór przegonów, odbiór gonu właściwego przy 85st.C na głowicy
8. Powyżej 97st.C w kegu odseparowanie uzysku jako pogon.
Proszę o sprostowania w moim uogólnieniu wiedzy.
Piotrek
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2012-08-30, 12:09

Jak dajesz MD to 40 L wody możesz sobie podarować.
Polak potrafi !!!

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2012-08-30, 12:55

.... nie będzie za duży blg przy 100kg – owoców + 10kg-cukru ?
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-08-30, 13:38

Możesz przyjąć ,że w kazdym 10kg owoców średnio znajduje się 0,6-0,75kg cukru.
czyli w tym Twoim nastawie składajacym się ze 100kg owoców i 10kg cukru teoretycznie znajduje się od 16-17,5kg cukru.
Tak ,że jakbyś zrezygnował z dodatku wody i robił na samych owocach ( zalecane ) - to i tak nie będziesz miał za duże blg - a otrzymasz z tej mieszaniny ok 14 litrów serca 50% i ok 3 litrów przed i pogonów.
Mam nadzieję ,że nie dałem plamy tymi obliczeniami... :oops:
Gdyz robiłem je z pamięci...
Podrzucam dwa przydatne kalkulatory do obliczania nastawu cukrowego kol. @ zbynekkk i obliczania wina - czyli nastawu owocowego.
Dodaje także przydatny link z tabelami zawartości cukru w owocach , kwasów itp.
Może też się przydać przy projektowaniu nastawu owocowego...
http://www.multimex.cc.pl/proporcje.html
Załączniki
Szablon projektowania wina.xls
(133 KiB) Pobrany 358 razy
Kalkulator nastawy2003 wg Zbynnek.xls
(26.5 KiB) Pobrany 402 razy

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Re: Destylat owocowy

Post autor: Miły » 2012-08-30, 16:57

alvid pisze:1. Zebrane owoce po rozdrobnieniu przesypujemy do zbiornika fermentacyjnego.
2. Zalewamy mieszaniną ( 1kg cukru na 4l wody ) w stosunku 10kg owoców / 1 dawka mieszaniny.
3. Dla przykładu 100kg – owoców + 10kg-cukru + 40l-wody + matka drożdżowa na IOC BAYANUS + 10g acivit
4. Fermentacja
5. Po zakończonej fermentacji dolanie 5l czystego spirytusu i dokładne przemieszanie
6. Po 14dniach destylacja na krótkiej kolumnie z miedzią + zmywaki
7. Kropelkowy odbiór przegonów, odbiór gonu właściwego przy 85st.C na głowicy
8. Powyżej 97st.C w kegu odseparowanie uzysku jako pogon.
Proszę o sprostowania w moim uogólnieniu wiedzy.
Piotrek
Mogę się zgodzić z Tobą w punktach: 4 i 8 oraz warunkowo w punktach: 1 (niektórzy rozdrawniają owoce w naczyniu fermentacyjnym) oraz 6 gdyż dobry destylat owcowy można uzyskać również na pot-stillu.

Pzdr

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-08-30, 17:52

@miły
@alvid opisał sytuację dla krótkiej kolumny z głowicą.Taką jaką on posiada.
Na tym sprzęcie ,który jest mutacją Pot-Stilla klasycznego można przeprowadzać destylację pod większą kontrolą i bardziej oszczędną w czasie.
Na Pot-Still'u klasycznym pkt.7 nie ma racji bytu.
Co nie oznacza ,że na nim nie można otrzymać również dobrego destylatu... :D zachowując pozostałe pkt.y .
Zresztą nad każdym punktem można szeroko i głęboko dyskutować... :mrgreen:
Coś mi się wydaje ,że niedługo się zacznie... :mrgreen:

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2012-08-30, 21:25

Głowicę mam standardową aabratka z refluksem zewnętrznym i rotametrem na odbiorze. Przy rurze 170cm dobrze się sprawdza ale ja chcę tę głowicę zastosować do rury która będzie miała 20cm miedzi + 40cm zmywaki. Myślę, że do owocówek jest to optymalne rozwiązanie.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2012-09-02, 15:49

@ Lesgo

Pierwszy plik z kalkulatorem, nie jest mojego autorstwa. W związku z tym proszę o zmianę opisu.
Przyznaję się do drugiego pliku, z moimi winami z 2008 roku. Arkusz nie jest doskonały, ale wystarczający, do dziś z niego korzystam. Jeśli komuś się przyda, to proszę bardzo.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Doman_13
50%
50%
Posty: 154
Rejestracja: 2009-11-18, 21:37

Post autor: Doman_13 » 2012-09-02, 19:42

Jak to nie dodawać wody?
Czyli wyciskać sok i ten sok fermentować?
Znajomy mi opowiadała że kiedyś dodał do jabłek za mało wody i wyszła mu gęsta breja której nie dało się puścić na rurę.

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2012-09-03, 22:10

Doman_13 pisze:Jak to nie dodawać wody?
Czyli wyciskać sok i ten sok fermentować?
Znajomy mi opowiadała że kiedyś dodał do jabłek za mało wody i wyszła mu gęsta breja której nie dało się puścić na rurę.
Zależy co chcesz uzyskać. Jeżeli cukrówkę z aromatem jabłek wtedy dolewasz wodę. Jeżeli Jabłkówkę "Calvados" oczywiście wody nie dolewasz. Problem z jabłkami jest taki, że faktycznie nastaw jabłkowy bez wody jest bardzo gęsty i nawet gotowanie w płaszczu olejowym (jak u mnie) nie gwarantuje przypalenia lub przywarcia nastawu. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest całkowite lub częściowe wyciśniecie soku, aby nastaw był bardziej płynny. W przypadku innych owoców takich jak: śliwki węgierki, gruszki Williams, wiśnie czy maliny tego problemu nie ma, ponieważ przefermentowana pulpa z tych owoców jest znacznie bardziej rzadka.

Awatar użytkownika
LYMIX
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2012-03-24, 13:01

Post autor: LYMIX » 2012-11-01, 21:03

Miły i tu pytanie do Ciebie ,jak i do innych znających się na rzeczy .Jutro jadę po jabłuszka jakieś 50 kilo chcę uzyskać z tego sok .Uzupełnić blg do 25-28 jeśli będzie taka potrzeba.Oczywiście bez dodatków wody
I tu pytanie ,bo czytałem że należy to nastawić na drożdżach winnych .Ale czy można na zwykłych gorzelniczych

[ Komentarz dodany przez: Legion: 2012-11-01, 21:05 ]
_cytat
Szczególnie nie stosujemy cytatów wielopoziomowych
Ostatnio zmieniony 2012-11-01, 21:07 przez LYMIX, łącznie zmieniany 1 raz.
Qui rogat, non errat

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2012-11-01, 21:39

Kolego jeśli zależy Ci na dobrym destylacie to nastawiaj zawsze na drożdżach winnych, ja mogę Ci polecić biowinowskie FERMIVIN PDM one fermentują do 16% .
Jeśli chcesz uzyskać destylat lepszej klasy to polecam drożdże Bayanusy G995, lub aktywne drożdże ESTELLE .
Po ESTRLLACH naprawdę wychodzi wspaniały destylat.

Ja osobiście nie polecam do owocówek gorzelniczych.

Niektórzy koledzy będą mieli okazję skosztowania w przyszłym roku naprawdę dobrej Brandy.

Pozdrawiam
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 656
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Re: Destylat owocowy

Post autor: Emiel Regis » 2012-11-01, 22:29

alvid pisze: 5. Po zakończonej fermentacji dolanie 5l czystego spirytusu i dokładne przemieszanie
Ten punkt zdecydowanie bym sobie darował, tym bardziej że jest przewidziany cukier, co i tak lekko ''rozmyje'' smak.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 821
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2012-11-02, 07:31

Również polecam drożdże ESTELLE. To jedne z najlepszych drożdży do owocówek. Właśnie fermentuję na nich jabłka na calvadosa :slinka Do tych drożdży polecam też pożywkę BIOFERM tej samej firmy :oki
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
LYMIX
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2012-03-24, 13:01

Post autor: LYMIX » 2012-11-03, 14:36

A mam jeszcze pytanie
Czy po zakończonej fermentacji należy postępować tak jak z nastawem cukrowym czyli zlewamy osad klarujemy?
Czy należy destylować 2-3 krotnie czy raz wystarczy?
Ostatnio zmieniony 2012-11-03, 17:16 przez LYMIX, łącznie zmieniany 2 razy.
Qui rogat, non errat

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości