Obliczenia nastawów (zacieru)

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Obliczenia nastawów (zacieru)

Post autor: wieniu26 » 2006-11-01, 05:48

Dziwi mnie, jak otrzymujecie takie ilości spirytusu a mianowicie z np. 10 kg cukru 6l o mocy 95%
ja po przerobieniu wszystkiego cukru w takiej ilości otrzymałem niecałe 5l o mocy 92-94%
czy robię coś nie tak?? standardowy proces destylacji na kolumnie, nawet na koniec zamykałem zawór odbioru i czekałem aby wyłapać wszystkie "dobre" kropelki :)
U mnie jak widać teoria nie pokrywa się z praktyką

Awatar użytkownika
ginger78
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2006-04-11, 11:39
Lokalizacja: whitestock

Post autor: ginger78 » 2006-11-01, 08:44

Teoretycznie z 10kg cukru powinieneś otrzymać 6l 100% alkoholu. Nie zawsze jednak teoria pokrywa się z praktyką. A czy mierzyłeś cukromierzem ile było ° Blg przed fermentacją i po niej??



korekta: kowal
Nie ma sprzeczności w przypuszczeniu, ze choć pewne zdarzenie miało jakiś skutek to zdarzenie doń podobne mieć będzie skutek inny...

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-11-01, 09:13

nie mierzyłem ale raczej cukier przerobiony został bo się wyklarowało kwaskowe (brak oznak cukru) i nastaw był na mały procent a drożdże do dużych mocy

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

rover

Post autor: Rover » 2006-11-01, 17:30

KOWAL napisał: Z takiego składu można otrzymać max. 0,6l 95% (wartość "plus-minus") Masz rację - z jednego kilograma cukru ale przecież nie nastawiam 1kg. Zawsze robię to biorąc całą zgrzewkę cukru .Beczkę mam wylitrażowaną na 40l wody GINGER 78 -Zgadzam się z tobą -- tylko ja napisałem OKOŁO 6l spirytusu 95% tak więc moja praktyka odstaje od teorii.(przy przeliczeniu na spr.100% jest tego mniej) Jak już pisałem ,nie mierzę cukromierzem choć takowy posiadam,przed fermentacją to chyba wszystek cukier jednakowy w 40l.wody a na koniec biorę to na język (nie ma tam nic cukru)Gdy nie mam nieraz czasu puszczać tego na kolumnę widzę że po 5-6 dniach zaczyna się to powoli klarować (dla mnie jest to dodatkowy objaw ustania fermentacji Taka to moja mała praktyka ale ją wypracowałem przez lata może popełniam jakieś błędy ale na razie mnie wystarcza Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2006-11-01, 21:58

I chyba dochodzimy do klasycznego pytania o:
"zawartość cukru w cukrze...?"

pzdr

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-11-03, 00:11

DarkOfTheMoon pisze:Skład na 35 litrów nastawu:
woda - 28 litrów
cukier - 8 kg
Startowe Blg równe 20.
A skąd Ty wziąłeś to startowe Blg? Wg tego co piszesz, gęstość nastawu wynosi 22,2 Blg :)

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 237
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Post autor: Benek » 2006-11-03, 00:24

@ greg Jak obliczasz te balingi?

Awatar użytkownika
DarkOfTheMoon
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2006-07-28, 23:13

Post autor: DarkOfTheMoon » 2006-11-03, 07:44

greg pisze:A skąd Ty wziąłeś to startowe Blg?
A tak był łaskaw wskazać mój cukromierz. Najważniejszy jest jednak przebieg samego procesu.
Temperatura od 10 w nocy do 25 w dzień, pomieszczenie było jednak jakimś izolatorem. Następnym razem będę notował.
Błędów nie popełniają tylko ci, którzy nic nie robią... hmm. Może jednak lepiej niż na własnych, uczyć się od tych, którzy błędów nie popełniają...

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-11-03, 16:29

Panowie cosik tu matematyka szwankuje :roll: nie mówiąc o areometrze

Kod: Zaznacz cały

woda - 28 litrów
cukier - 8 kg 
cukier zajmuje : 8x0,625=5l
czyli nastaw 28+5=33litry (nie liczę ryżu nie biorącego udziału w ilości cukru)
a więc : 8/33=0,24
tak więc baling wynosi w przybliżeniu 24Blg co przełoży się na zacier o mocy ok 14,5%

wnioski:
DarkOfTheMoon - wywal areometr :lol:
Greg - popraw się :wink:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
Chemik student
70%
70%
Posty: 355
Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Chemik student » 2006-11-03, 16:52

@AAbratek

Zrobiłeś taki sam błąd jak ja tydzień temu w podobnym poście :mrgreen: :mrgreen:

Policzyłeś względem objętości a baling liczy się z ułamka masowego :twisted:

Awatar użytkownika
DarkOfTheMoon
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2006-07-28, 23:13

Post autor: DarkOfTheMoon » 2006-11-03, 17:05

AAbratek pisze:DarkOfTheMoon - wywal areometr
Ło Boże, NIE! - jestem z nim bardzo związany emocjonalnie :mrgreen: tyle razem przeszliśmy :lol:
ale jakiś teścik mu zrobię...
Błędów nie popełniają tylko ci, którzy nic nie robią... hmm. Może jednak lepiej niż na własnych, uczyć się od tych, którzy błędów nie popełniają...

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-11-03, 17:27

O rzesz ku..a! strzelić takiego babola :oops:
wybaczcie (szczególnie Greg)
DarkOfTheMoon - nie rozpaczaj, może nie luknąleś dokładnie albo ryż Ci zafałszował plus może za ciepłe było
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
DarkOfTheMoon
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2006-07-28, 23:13

Post autor: DarkOfTheMoon » 2006-11-03, 18:05

AAbratek pisze:może za ciepłe było
O to, to ,to! "...Za ciepłe było..." :lol:
Błędów nie popełniają tylko ci, którzy nic nie robią... hmm. Może jednak lepiej niż na własnych, uczyć się od tych, którzy błędów nie popełniają...

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-11-03, 19:05

Przyjmując, że mamy nastaw o gęstości np. 20 Blg, to w temperaturze 28°C należy dodać poprawkę +0,7.

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2006-11-03, 19:06

AAbratek pisze: [...]nastaw 28+5=33litry (nie liczę ryżu nie biorącego udziału w ilości cukru)
a więc : 8/33=0,24
tak więc baling wynosi w przybliżeniu 24Blg co przełoży się na zacier o mocy ok 14,5%

wnioski:
DarkOfTheMoon - wywal areometr :lol:
Greg - popraw się :wink:
Oj, AAbratku, chybaś już po konsumpcji :mrgreen:
Balling to miara mówiąca o zawartości sacharozy w g/100g roztworu. Nie gramach na litr...
Zatem:
masa roztworu = woda 28 litrów + cukier 8 kg = 36 kg
masa sacharozy = 8 kg
balling = 8 / 36 * 100 = 22,2 Blg

Ktoś tutaj "stawia flaszkę" :wink:

Dopisane:
Już Student mnie ubiegł... :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości