Jak zrobić RUM domowym sposobem?

Awatar użytkownika
WinoHOBBY
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2006-04-10, 23:19
Kontaktowanie:

Jak zrobić RUM domowym sposobem?

Post autor: WinoHOBBY » 2012-10-26, 12:03

Witam,
przedstawiam poniżej przepis który otrzymaliśmy od producenta drożdży gorzelniczych, na przygotowanie domowego RUMu.

Drożdże gorzelnicze do RUMu

[shadow=brown]Przykładowy przepis na rum z 2kg melasy i 4,5kg glukozy:[/shadow]

1. W dużym garnku podgrzewamy 3-5L wody. Do gotującej się wody wsypujemy glukozę i melasę, wyłączamy grzanie i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się.

2. Rozpuszczoną glukozę i melasę przelewamy do plastikowego pojemnika fermentacyjnego 30L i uzupełniamy zimną wodą do 25l całkowitej objętości (warto zaopatrzyć się w plastikowy pojemnik fermentacyjny z podziałką) tak by temperatura nastawu osiągnęła 22-280C. W tym momencie zalecamy dodanie saszetki z węglem aktywnym płynnym który wyeliminuje niepożądane związki aromatyczne powstające podczas fermentacji, tak by finalny smak rumu który po destylacji nie może być poddawany oczyszczaniu węglem aktywnym, był bardziej delikatny.

3. Do nastawu o temperaturze 22-280C dodajemy całą saszetkę z drożdżami Coobra RUM. Optymalna temperatura fermentacji to 22-280C, w tej temperaturze fermentacja powinna się zakończyć po około 7 dniach. Nie należy zamykać fermentatora rurką fermentacyjną gdyż fermentacja przebiega burzliwie.

4. Po całkowitym zakończeniu fermentacji zalecamy dokładne sklarowanie nastawu jednym z dwuskładnikowych środków klarujących np.: Fantom KLARMEDEL, tak by wszystkie drobiny obumarłych drożdży jak i resztki użytego wcześniej węgla opadły na dno fermentatora. Nastaw należy delikatnie zlać znad zgromadzonego osadu, używając do tego celu specjalnych rurek do zlewania znad osadu, do czystego pojemnika.

5. W tym momencie można przystępować do destylacji nastawu. Dla pełnej aromatyczności rumu zaleca się odbieranie destylatu o mocy 84-88%. Lepsze efekty można uzyskać na destylatorach typu pot-still, na których destylat będzie miał pełniejszy smak i lepszy aromat.

6. Otrzymany destylat należy rozcieńczyć dobrej jakości wodą do mocy 50% i odstawić na 3 dni. Po upływie tego czasu do destylatu dodajemy węgiel aktywny (możemy użyć aktywnego węgla kokosowego) w ilości 100g/10L (nie należy przepuszczać destylatu przez kolumnę filtracyjną gdyż utracimy zbyt dużo aromatu rumu). Destylat z węglem należy przetrzymać przez 3 dni codziennie mieszając. Po tym czasie destylat należy przefiltrować przez bibułę lub sączek filtracyjny w celu usunięcia węgla.

7. Po oczyszczeniu destylatu należy go rozcieńczyć do mocy 40%, szczelnie zamknąć i odstawić na około 1 miesiąc. Do dojrzewającego rumu możemy dodać płatki dębowe amerykańskie średnio opiekane (amerykańskie płatki dębowe dodają do alkoholu więcej posmaków kokosowo-waniliowych niż płatki z dębu francuskiego) w ilości 0,5 do 1g/1L alkoholu.

Niesamowite rezultaty możemy otrzymać poprzez dodanie do naszego rumu zaprawki rumowe STRANDS np. LIGHT RUM w ilości 25ml zaprawki na około 1-3L alkoholu. STRANDS LIGHT RUM to klasyczny smak kubańskiego białego rumu który bardzo wzbogaci finalny smak naszego alkoholu.

Może macie inne propozycje na przygotowanie nastawu? Może ktoś już robił i może powiedzieć jaki smak wychodzi, czy choć trchę zbliżony do oryginalnego?

Zamieszczajcie też kontakty gdzie można kupić dobrej jakości melasę w większych ilościach? Czekamy na kontakt od dystrybutora?

Sam zamierzam niedługo sprawdzić i spróbować ten przepis na RUM. Oczywiście podzielę się spostrzeżeniami w tym temacie.
Załączniki
Drożdże do RUMU COOBRA RUM YEAST_S.jpg

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1001
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Jak zrobić RUM domowym sposobem?

Post autor: wawaldek11 » 2012-10-26, 14:28

WinoHOBBY pisze: .
2. ...W tym momencie zalecamy dodanie saszetki z węglem aktywnym płynnym który wyeliminuje niepożądane związki aromatyczne powstające podczas fermentacji, tak by finalny smak rumu który po destylacji nie może być poddawany oczyszczaniu węglem aktywnym, był bardziej delikatny....

6. ....Po upływie tego czasu do destylatu dodajemy węgiel aktywny (możemy użyć aktywnego węgla kokosowego) w ilości 100g/10L (nie należy przepuszczać destylatu przez kolumnę filtracyjną gdyż utracimy zbyt dużo aromatu rumu). Destylat z węglem należy przetrzymać przez 3 dni codziennie mieszając. Po tym czasie destylat należy przefiltrować przez bibułę lub sączek filtracyjny w celu usunięcia węgla.....

.[/b]
:nie_wiem
Trochę wykluczają się te dwa zalecenia.
Wydaje mi się, że ten przepis podała osoba korzystająca z opisów producentów nie popartych własnym doświadczeniem. A szkoda.
Destylat z melasy uzyskany na prostym aparacie ma tak intensywny aromat, że zaprawki możemy nie poczuć.

Gdy zabierałem się za wytworzenie rumu miałem w pamięci smak seniority :mrgreen: , bacardi, a mój niewiele przypominał te smaki :cry:
Ale, że cenię niepospolite, z różnych rurek i coraz to inne smaki polubiłem swój rum. A znajomi, niekoniecznie z uprzejmości też mlaskają :mrgreen:
Chociaż ostatnio jeden marudził, że dla niego to nie rum - więc kupię aromat do ciast rumowy i będzie miał rum :mrgreen:
Mam kilka różnych zaprawek rumowych, ale nie stosowałem, bo mało spożywam i zasmakowałem w tym co daje pot still :wink:
Doświadczonym kolegom, którzy chcieliby zacząć przygodę z rumem mogę podesłać próbki do degustacji.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
WinoHOBBY
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2006-04-10, 23:19
Kontaktowanie:

Post autor: WinoHOBBY » 2012-10-26, 14:36

Rozumiem, że chodzi o tą drugą dawkę węgla aktywnego. Tylko należy zauważyć, że jest ona w znikomej ilości 100g węgla / 10L to dawka bardzo bardzo mała, podejrzewam że ma na celu lekkie wygładzenie smaku.

MoistvonLipwig
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2012-07-31, 22:49
Lokalizacja: Scyzorland

Post autor: MoistvonLipwig » 2012-10-26, 19:40

Można by spróbować z cukrem trzcinowym, ale na takim dostępnym w handlu w 0,5kg opakowaniach Demerara drożdże mi nie chcę rosnąć i żona moja też to potwierdza że jej na placek też nie chcą sie rozmnażać

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5612
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-10-26, 19:44

Trzeba przeczytać na opakowaniu, bo jest różnica między trzcinowym, a tym brązowym, który z trzciną nie ma nic wspólnego, karmel i inne badziewia :wink:

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2012-10-26, 20:26

Myślę, że należy pogodzić się z prawdą, że w naszych warunkach geograficznych nie zrobimy ani rumu ani np. tequili domowymi sposobami. To co uzyskamy zawsze będzie tylko namiastką......
A zaprawki na pewno nie zastąpią oryginałów,...... ani się do nich nie zbliżą.

pzdr

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5612
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-10-26, 20:39

Też tak uważam, szkoda czasu, lepiej zająć się produktami którymi my Polacy możemy się chwalić , np. żyto, jęczmień, słód jęczmienny itd. Chciałem tylko napisać, że ten cukier powszechnie uważany za trzcinowy np. brązowy diamant nim nie jest, prawie wszystko macie napisane na opakowaniu.

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1589
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-10-26, 20:48

@radius na sąsiednim forum zrobiony przez siebie rum bardzo zachwalał.
Może napisze nam coś więcej. :wink:
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 652
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2012-10-26, 20:55

Identycznego pewnie się nie zrobi, ale myślę że szukając można też trafić na fajne smaki, niekonieczne identyczne z pierwowzorem ale jednak.
Ktoś tu kiedyś napisał ''nie to jest dobre...''

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 675
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2012-10-27, 23:12

OLO 69 pisze:@radius na sąsiednim forum zrobiony przez siebie rum bardzo zachwalał.
Może napisze nam coś więcej. :wink:
Pzdr.
No, skoro zostałem wywołany do tablicy :D
Najpierw kilka przepisów, które znalazłem w sieci

RUM I
2 kg melasy trzcinowej
4 kg cukru trzcinowego
25 litrów wody

Melasę i cukier rozpuścić w 5 litrach gorącej wody. Dopełnić do 25 litrów zimnej wody.
Dodać do nastawu saszetkę węgla aktywnego w płynie, w celu absorbcji zanieczyszczeń wytwarzanych przez drożdże podczas procesu fermentacji.
Gdy temperatura nastawu osiągnie 25-28*C, dodać drożdże Rum Turbo . Drożdże najlepiej pracują w temperaturze 22-28*C.
Nie używać rurki fermentacyjnej!
Po zakończonej fermentacji dodać do nastawu środek klarujący Turbo Klar.
Destylować najpóźniej po 24 godzinach nawet jeżeli nastaw jest jeszcze trochę mętny.
Dla rumu idealna moc destylatu to 84-88%. Resztę przeznaczyć do kolejnej destylacji.
Rozcieńczyć destylat do 45% i odstawić na co najmniej jeden miesiąc.

RUM II
10 kg cukru trzcinowego nierafinowanego
20 litrów wody
Drożdże Turbo Rum

W 10 litrach gorącej wody, rozpuścić cukier. Uzupełnić resztą zimnej wody.
Gdy temperatura nastawu osiągnie ok. 25*C, rozsypać po powierzchni drożdże, odczekać 15-20 minut a następnie dobrze wymieszać.
Fermentacja trwa od 5-7 dni.
Przedestylować i odstawić na 30 dni, wstrząsając destylatem raz dziennie.

RUM III
6 kg melasy trzcinowej
2 kg cukru trzcinowego
20 litrów wody
0,5 kg startych ziemniaków
50 gramów drożdży gorzelnianych

Dzień 1-szy;
2 kg melasy i 1 kg cukru rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do 30*C i dodać uwodnione drożdże celem rozpoczęcia fermentacji.
Do nastawu włożyć umieszczone w muślinowym woreczku ugotowane i rozdrobnione ziemniaki.

Dzień 2-gi;
Do nastawu dodać 2 kg melasy i 1 kg cukru. Dobrze wymieszać.

Dzień 3-ci;
Dodać do nastawu kolejne 2 kg melasy rozpuszczone w 10 litrach wody i wymieszać.

Po skończonej fermentacji, przedestylować i zaprawić karmelem.

RUM IV
25 litrów wody
5 kg melasy
6 kg cukru
Drożdże Turbo 48

Rozpuścić cukier i melasę w 10 litrach gorącej wody. Uzupelnić resztą zimnej wody i wymieszać. Gdy temperatura nastawu osiągie ok. 25*C, dodać drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną.
Po destylacji, w celu otrzymania SPICED RUM dodać do destylatu następujące składniki:
1 litr destylatu ok. 45%
1 laska wanilii
1 posiekana laska cynamonu
5 jagód ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
1/2 gwiazdki anyżu
1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
5 cm korzenia imbiru
skórka z 1/4 pomarańczy.
Macerować od 5-15 dni w zależności od smaku.

RUM V
5 kg cukru trzcinowego
20 litrów wody
100 ml. miodu
50 gramów drożdży gorzelnianych
Pożywka dla drożdży
Sok z 1/2 cytryny

Rozpuścić składniki w wodzie, dodać uwodnione drożdże, pożywkę i sok z cytryny.
Po skończonej fermentacji przedestylować.

Swój pierwszy rum zrobiłem wg przepisu nr 1. Użyłem drożdży Turbo Rum. W czasie fermentacji nastaw pachnie nieciekawie. W opisie anglojęzycznym: "jak dupa szczura" :mrgreen: ale po przedestylowaniu (krótka rura wypełniona miedzią) naprawdę nie ma czego się powstydzić.
Robiłem również rum z dodatkami (Spiced Rum) i wg mnie jest jeszcze lepszy niż czysty, ale to kwestia smaku i gustu. W każdym razie polecam każdemu smakoszowi wódek nie-czystych :D
Załączniki
rum turbo.jpg
rum turbo.jpg (2.65 KiB) Przejrzano 11262 razy
Spiritus flat ubi vult

Zbyszek T
30%
30%
Posty: 41
Rejestracja: 2010-04-18, 23:30

Post autor: Zbyszek T » 2012-10-30, 20:00

Ja też się przymierzam to rumu :)
Planowałem po destylacji rozcieńczyć, dosłodzić melasą np. 100g / litr, i leżakować z wiórkami dębowymi.
Co myślicie o takiej opcji?

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-01-07, 13:32

Bierzemy 5l melasy trzcinowej i rozcienczamy ją 15l wody. Dodajemy drożdże do rumu. Po skończonej fermentacji, destylujemy, a wywar tzw. "dunder" zostawiamy. Gdy już będziemy robić 2 nastaw to używamy dundru.
Można też zrobić mniejszy nastaw; 2-2,5kg melasy trzcinowej + 1-1,5kg cukru trzcinowego. Rozpuszczamy to w 10l wody.
Ostatnio zmieniony 2014-01-09, 10:18 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2014-01-08, 01:54

Kamal pisze:Bierzemy 5l melasy i rozcienczamy ją 15l wody.
Powinieneś dodać że ma to być melasa z trzciny cukrowej .
Melasa buraczana daje destylat tak paskudny, że trzeba wyjątkowych straceńców by to konsumować.
Było to już opisywane na forum.
Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos.

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-01-09, 10:24

Robię rum już rok, i zapomniałem dopisać "trzcinowej". :|
Jak ktoś jest chętny robić rum, produkcją wykorzystując wciąż jedne drożdże, to polecam poczytać na forum alkohole domowe - rum produkcja metodą dundrową. Chyba, że ktoś jest leniwy, to mogę po skrócie opisać.
Ostatnio zmieniony 2014-01-09, 19:36 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

SZAKIREK15
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2013-12-28, 19:36
Lokalizacja: małopolska

Post autor: SZAKIREK15 » 2014-01-09, 20:09

Czy można gdzieś (przez internet) kupić melasę na rum w większej ilości, bo w sklepach tylko małe słoiczki?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości