Regulator mocy PAMEL

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
samogoneczek
40%
40%
Posty: 58
Rejestracja: 2012-09-02, 17:00
Lokalizacja: UK - Szkocja

Regulator mocy PAMEL

Post autor: samogoneczek » 2012-11-16, 17:30

Chcę zakupić regulator mocy i zastanawiam się nad regulatorem firmy PAMEL model - PRD2i+
Co o nim sądzicie? A może ktoś zaproponuje jakąś lepszą ofertę? Będę sterował grzałką 2KW
Moje wymagania to:
1 Możliwość operowania prądem do 5,5KW
2 Cena do 150zł
Czytam i zwiększam wiedzę z każdą minutą.

1

Post autor: 1 » 2012-11-16, 18:08

To 2 kW czy 5,5 kW ?
Bo to pewna różnica.

Może moduł:
= KDSF55 =

Awatar użytkownika
samogoneczek
40%
40%
Posty: 58
Rejestracja: 2012-09-02, 17:00
Lokalizacja: UK - Szkocja

Post autor: samogoneczek » 2012-11-17, 00:28

Na dzień dzisiejszy będę operował grzałką 2KW, ale po pierwsze nie wiem czy to się z czasem nie zmieni, a po drugie lubię mieć spory zapas. Kolejną kwestią jest żywotność. Jak kupię na 5,5KW to na 2KW będzie działać na luzie, a jak kupię na 3 KW to będzie już dość mocne obciążenie. Osobiście wole aby sprzęt pracował lekko niż miał pod górkę. Proszę o konkretne modele regulatorów, nie interesuje mnie budowa samemu, ponieważ nie mam o tym pojęcia, ani na to czasu :-(
Pozdrawiam.
Czytam i zwiększam wiedzę z każdą minutą.

Awatar użytkownika
lesgo58
101%
101%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-11-17, 05:20

Wejdż na jego stronę i masz do wyboru kilka modeli. Dopasuj co Ci najlepiej pasuje.

Awatar użytkownika
samogoneczek
40%
40%
Posty: 58
Rejestracja: 2012-09-02, 17:00
Lokalizacja: UK - Szkocja

Post autor: samogoneczek » 2012-11-17, 18:07

Jeżeli chodzi Ci o stronę PAMEL to właśnie na niej wybrałem ten regulator. Może ktoś używa już tego modelu i podzieli się wiedzą? Myślę też nad zakupem TERMOMETR 4 KANAŁY - MEDIUM. Tak więc proszę o ogólne opinie o tym sprzęcie. Możecie pisać również o innych regulatorach tej marki gdyż i tak wszystko będzie prawdopodobnie podobnej jakości.
Czytam i zwiększam wiedzę z każdą minutą.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 652
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2012-11-18, 16:24

Też mnie interesuje wasze zdanie nt. tego termometru, po wielu perypetiach z różnymi termometrami tablicowymi szukam czegoś z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku i możliwością 'zresetowania' trzech lub czterech czujek a ten model wydaje się do tego stworzony. Co myślicie?

maria-n
100%
100%
Posty: 1214
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2012-11-18, 16:47

Do dwóch miejsc po przecinku, to chyba, nie z tej strony?

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-11-18, 17:01

Od ponad roku mam PRD-3. Mam 2 grzałki po 2KW, jedna podłączona na stałe do sieci, druga idzie przez sterownik. Oprócz 4 termometrów, sterownik obsługuje od niedawna elektrozawór. Ogólnie jestem zadowolony.

Awatar użytkownika
Emiel Regis
90%
90%
Posty: 652
Rejestracja: 2012-05-12, 14:56
Lokalizacja: Picardie, Żywiec

Post autor: Emiel Regis » 2012-11-18, 17:10

@maria-n
Dokładność pomiaru 0,05stopnia
http://www.pamel.biz/sklep4/product_inf ... ucts_id=60

maria-n
100%
100%
Posty: 1214
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2012-11-18, 17:36

O termometrach nie czytałem, a w danych regulatora PRD4, jakoś, nie znalazłem tej danej (może źle szukałem)?

Awatar użytkownika
robol69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2012-11-18, 18:41

Witam
Termometr faktycznie pokazuje 2 miejsca po przecinku, z tym
że rozdzielczość (tak to się chyba nazywa) to 0,07. Czyli jak
temperatura rośnie to na wyświetlaczu pokazuje np. 78,57 - 78,64.
Temperatury pomiędzy nie pokaże.
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 365
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-11-18, 18:51

Uzywam PRD3 (z najnowszym softem) i mam kilka spostrzeżeń:
1. Głośna praca, z uwagi na chłodzenie wentylatorem, lepszym rozwiązaniem byłoby, zastosowanie wiekszego radiatora i rezygnacja z chłodzenia wymuszonego
2.Nie zawsze widzi wszystkie sondy (termometry) i trzeba go restartować (wyłączyć z zasilania) by zadziałały, czasem parokrotnie
3.Przeszukiwanie menu za pomocą dwóch przycisków, jest trochę uciążliwe, lepszym rozwiązaniem było by pokrętło plus przycisk zatwierdzania
4.Praca regulatora ogólnie pozytywna
5.Kontakt z firmą i serwis- wzorowy! :brawo
To tak na szybko :roll:

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 509
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Post autor: kula » 2012-11-19, 21:38

Nowa wersja oprogramowania PRD3 po "zgubieniu" sond wyszukuje je od nowa.
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2012-11-19, 21:56

Od niedawna mam Prd3w+, steruje elektrozaworem, hmmm, myślę, że można polecić tę opcję z elektozaworem, bo drugi do wody na zimne palce wydaje mi się zbędny mimo, że go mam też. Mam 4 grzałki 1,5kw płaszczu, najpierw grzeję ręcznie do 78st C, potem ustawiam automat, przy włączaniu się elektrozaworów w 35st C można zawału dostać;-)Na razie jestem zadowolony i polecam.
Ostatnio zmieniony 2012-11-20, 09:36 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

andrzejg11
90%
90%
Posty: 710
Rejestracja: 2009-03-03, 18:32

Post autor: andrzejg11 » 2012-11-19, 22:00

robol69 pisze:Witam
Termometr faktycznie pokazuje 2 miejsca po przecinku, z tym
że rozdzielczość (tak to się chyba nazywa) to 0,07. Czyli jak
temperatura rośnie to na wyświetlaczu pokazuje np. 78,57 - 78,64.
Temperatury pomiędzy nie pokaże.
To wygląda na zwykłego DS-a (lub coś podobnego) z podziałem jednego stopnia na 16 części - co daje po uwzględnieniu błędów przetwarzania z systemu szesnastkowego na dziesiętny właśnie ok. 0.07 stopnia. Pomiar ten obarczony jest dodatkowo błędem jednego impulsu - to jest kolejne +-0,07 stopnia .
(100/16=6,25/100 +δ)≈0,07
W kolumnie znajdują się półki, a reszta jest opinią.
pozdrawiam - andrzejg11

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość