Grappa

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
zbyszekK
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2006-09-15, 20:05

Grappa

Post autor: zbyszekK » 2006-11-25, 18:53

Własnie destyluję pierwszą w moim życiu grappe . I musiałem się tą informacją z kimś podzielić ... :lol: . A wiem ze nikt by mojej radosci tak dobrze nie zrozumiał jak Wy , Pędząca Braci . :mrgreen:

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-11-26, 09:50

Powiększ swoją radość, napisz więcej szczegółów :idea:

zbyszekK
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2006-09-15, 20:05

Post autor: zbyszekK » 2006-11-26, 11:20

Nastaw zrobiłem z wytłoków i pestek białych winogron (z których wcześniej robiłem wino ) odmian Aurora ,Jutrzenka i Hibernal . Wytłoki zalałem woda i dosypałem cukru . Destylacja dwukrotna na pot stills z niewielkim wypełnieniem - 2 zmywaki . Pirwszy odciag szybki prawie do zera , drugi wolno - 50 ml przedgonu odlałem , dobroć odbierałem do mocy 65% , pogony destylowałem szybko , zakończyłem odbierać przy 15% .
Otrzymany destylat mam zamiar rozcieńczyc miękką woda do 45% i leżakować . No i tu mam pytanie do bardziej doświadczonego koleżeństawa : - z czym , jak i ile leżakować ?

PS. Mam jeszcze dwa nastawy z wytłoków winogron czerwonych 8) , proszę o sugestię i ew. rady odnośnie destylacji .

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-11-26, 19:19

zbyszekK pisze:mam pytanie do bardziej doświadczonego koleżeństawa... ... i ile leżakować ?
Tyle, na ile starczy ci cierpliwości :mrgreen:
Odnośnie destylacji, to wypróbowałbym trochę więcej wypełnienia. Wpłynie to oczywiście na smak i zapach produktu. Czy będzie lepsze, to już zależy od tego co preferujesz.

zbyszekK
10%
10%
Posty: 17
Rejestracja: 2006-09-15, 20:05

Post autor: zbyszekK » 2006-11-29, 23:25

Citizen Kane pisze: Odnośnie destylacji, to wypróbowałbym trochę więcej wypełnienia. Wpłynie to oczywiście na smak i zapach produktu. Czy będzie lepsze, to już zależy od tego co preferujesz.
Osobiście preferuję wódkę z lekką nutką surowca z którego powstała.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-11-29, 23:41

@ zbyszkeK

OK, tylko sprawą mocno subiektywną jest to, ile ktoś tej nutki potrzebuje. Jeśli niewiele, to nawet metrowe wypełnienie będzie dobre (tak jest w moim przypadku).

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-11-15, 21:30

Zrobiłem pierwsza grappę w swoim życiu. Co prawda nie była w wytłoków lecz z wina ale to ma niewielkie znaczenie. Wino dosłodzone glukozą bo wiadomo ze nasze winogrona nie maja w sobie zbyt wiele cukru. Pędziłem na zwykłym pot stillu, pierwsze 50 ml. odlałem, ciągnąłem do 55%. Grappa wyszła wyśmienita, z prawie niewyczuwalnym zapachem "bimbru" Delikatny zapach winogron. Piłem kilka rodzai grapp i ta jest w czołówce ale ja nie pije większych ilości niż "na język" wiec z ocena trzeba poczekać aż zostanie zdegustowana "do dna" przez jakiego specjalistę. :mrgreen:
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

bombelbombel2
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2010-10-17, 14:09

Post autor: bombelbombel2 » 2010-11-18, 09:52

Je też zrobiłem w tym roku pierwszy raz grappę.Robiłem z wina na kolumnie, ma fajny owocowy zapach. Rozrobiłem ją do 60% i na każde pół litra dodałem łyżeczkę cukru. Według mnie taki trunek jest wyśmienity,z czym zgadza się paru moich znajomych. [/list]
bombelbombel2

Awatar użytkownika
moist von lipwi
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2009-08-11, 08:59
Lokalizacja: Scyzorland

Post autor: moist von lipwi » 2010-11-18, 21:04

jak nie z wytłoków tylko z samego wina to chyba nie grapa a brandy ci wyszła.

bombelbombel2
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2010-10-17, 14:09

Post autor: bombelbombel2 » 2010-11-19, 14:58

no może i brandy nie będę polemizował ale jest super. Ja jestem prawdziwym amatorem i pewnie dlatego mylę pojęcia.
bombelbombel2

hornet
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2010-11-08, 17:44

..

Post autor: hornet » 2010-11-23, 21:00

Też chciałbym spróbować zrobić grappę , ale brak mi konkretnego przepisu . Może podzieli się ktoś własnym sprawdzonym przepisem na 30 l. keg. ?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1717
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2010-11-23, 21:57

Nie jest to przepis na Grappę ale ...... z dwojga złego.
We wrześniu byłem na przejściu granicznym ze Słowacją w Koniecznej i kupowałem tam włoskie wina gronowe w 5 litrowych gąsiorkach.
Taki gąsiorek kosztował 17,80zł (dodam że taki sam w Biedronce kosztuje coś około 35,99zł).
Pięć takich gąsiorków mieści się w kegu 30L czyli jeśli cena się nie zmieniła to koszt około 89zł.
Można by spróbować to przedestylować.
Miałem już styczność z czymś podobnym tylko że wina były w 5L kartonach z kranikami.
Nie wiem czy nie zaryzykuję stwierdzenia, że wyrób końcowy w smaku był lepszy niż oryginalne Grappy ze średniej półki.
To jednak tylko moja subiektywna ocena.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

hornet
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2010-11-08, 17:44

..

Post autor: hornet » 2010-11-23, 23:07

sorry -zapomniałem dodać że dostałem sporo winogron na wino i dostanę ich więcej, więc chciałbym zagospodarować wytłoki. Co do wina z biedronki . to kupiłem tam kiedyś "sangrię" i od tego czasu powiedziałem sobie - żadnego wina z biedronki.

rolek5
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2009-09-02, 19:04

Post autor: rolek5 » 2010-11-23, 23:33

Legion robiłem tak jak piszesz wyszedł dobry trunek o lekkim zapachu winogron. Można by spróbować dodać do tego wina cukru, drożdży i dopiero przedestylować
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez rolek5, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5612
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-11-23, 23:58

Kolego rolek5 , lepiej nie. Kolego Legion, ja się zawsze bałem tych wszystkich ,,stabilizatorów'' , wyszło coś w smaku, zapachu, czy raczej nie. pozdro. magas37
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości