Pora na jarzębiak

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Pora na jarzębiak

Post autor: Paluch » 2006-11-27, 20:49

Panowie !
Ponieważ w tych dniach jest najlepsza pora na zbieranie jarzębiny więc postanowiłem zrobić jarzębiak.
Zerwałem najprzedniejsze owoce - lekko przemrożone, niegorzkie, aromatyczne.
Oczywiście mam ogólnodostępne przepisy ale mam też prośbę:
Czy macie sprawdzoną , dobrą recepturę ? Jeśli tak to proszę o podzielenie się tą wiedzą.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-11-29, 12:58

Witam

Wpadł mi w ręce przepis na Jarzębiak Kresowy, pochodzi on z Księgi Smaków Lubelszczyzny autorstwa Waldemara Sulisza, wygląda on tak:

Składniki:
- garść owoców jarzębiny zebranej po pierwszym przymrozku,
- 6 suszonych śliwek,
- 3 figi,
- 1 łyżka suszonych owoców tarniny,
- 1 łyżka rodzynek sułtańskich,
- kilka goździków,
- plasterek imbiru,
- pół litra spirytusu,
- szklanka żytniej wódki,
- pół szklanki dobrego koniaku lub winiaku,
- 2 szklanki przegotowanej wody,
Jarzębinę przesuszyc w piekarniku i kilkakrotnie przelać owoce wrzątkiem. Włożyć do słoja razem z tarniną, dodać posiekane bakaliw, spirytus, żytniówke i koniak. Szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce. Co kilka dni wstrząsac słojem. Przecedzić przez bibułkowy filtr do kawy. Owoce zalać przegotowaną wodą na 24 godziny i dodać płyn do nalewki. Przelać do butelek, zakorkować, oblać lakiem i odstawić na pół roku. Po tym czasie będzie wyborny. Smacznego.
Jeszcze tego przepisu nie praktykowałem ale musze spróbować:)
pozdrawiam

Paluch
101%
101%
Posty: 722
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2006-11-29, 19:46

Miki
Bardzo dziękuję za przepis - jest interesujący.
Zrobię porcję według podanego przez Ciebie zestawu.
Mam tylko jeden problem: nie bardzo wiem gdzie w mojej okolicy rośnie tarnina.
Szukam jej od dawna i nie znalazłem. Pewnie przyjdzie mi kupić suszoną choć wolałbym zbieraną własnoręcznie ( z drugiej strony fig, daktyli i rodzynek też sam nie zbieram więc to chyba przerost formy)
Zobaczymy jak się ma porównanie jarzębiaku Kresowego do tego zrobionego wg przepisu pana Cieślaka.
Dzięki :)

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2006-11-30, 15:00

Hej Paluch
Nie ma sprawy ja tez sie zabieram za zrobienie własnego jarzębiaku, u mnie z tarniną nie ma problemu mieszkam niedaleko lasu ale w tym roku nie było u mnie jej za duzo, pamiętam 2 lata temu w jesieni krzaki tarniny były całe niebieskie od owoców, a owoce były wielkosci wiśni:) nazbierałem ich kilka siatek i czesc ususzyłem a czesc poszła na wino i na nalewke. Podejrzewam ze suszoną tarnine mozna kupic, są np herbatki owocowe z suszoną tarniną, więc nie powinno byc problemu.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pafcio
50%
50%
Posty: 177
Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pafcio » 2006-12-22, 00:45

Ciekawostka. Nastawiłem Jarzębiak na jarzębince podzielonej na 2 części. Obie wymrożone i sparzone. Następnie jedna lekko tylko podsuszona suszarką do owoców, a druga dosuszona na maxa. Po zalaniu alkoholem ta mniej wysuszona dużo słabiej oddała kolor do nalewki, a ta druga dała duzo lepsza barwę. Doradzam więc suszyć na maxa.

bizon
101%
101%
Posty: 83
Rejestracja: 2006-11-30, 19:36
Lokalizacja: miasto

Post autor: bizon » 2008-09-15, 21:44

Dlaczego należy sparzyć jarzębinę wrzątkiem? Nie wystarczy same jej zmrożenie i przesuszenie?

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2008-09-18, 15:09

Jeśli chodzi o ścisłość to wystarczy tylko przemrozić.
Ps.
Jarzębiak to jeden z najszlachetniejszych wybryków mojego podniebienia, wiec cenię go wyjatkowo. Dobrze przyprawiony jest rewelacyjnym napitkiem o słodko- goryczkowej nucie. Dla osób lubiacych takie trunki jak whisky, bourbon, absynth z pewnością wszczeli się w smak. Przypuszczam że dla smakoszy likierów będzie ochydztwem:)))
Na zdrowie.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-09-20, 17:22

rosną u mnie krzaki śliw,niskie z małymi owocami barwy ciemnoniebieskiej.czy to jest tarnina?czy zwykła śliwa.

Awatar użytkownika
masterofbimber
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: masterofbimber » 2008-09-20, 19:12

To może być tarnina.
Z własnych obserwacji : tarnina występuje w kilku odmianach .
Podstawowe różnice to : wielkość owoców, ilość owoców[są takie rzadko pokryte owocami,
i takie uginające się od śliweczek], kolce .
Są krzaki na których kolce nie występują, i takie które są niebywale kolczaste.
Doświadczenie mówi mi ,że te kolczaste mają dużo więcej owoców.l
Wczoraj wraz z synem zebrałem różę i tarninę. Uważam , że mieszane wino z tych owoców
to rarytas.
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-09-30, 21:06

Naprawdę zbliża się pora na Jarzębiak, ja wyzbyłem sie z ostaniej buteleczki Jarzebiaku, więc pora na nowy.

Może jakieś nowe propozycje?

Ja swój np. dosładzam (czytaj delikatnie dosładzam) miodem o małym aromacie lub cukrem brązowym.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
toniek
40%
40%
Posty: 56
Rejestracja: 2007-11-23, 11:46

Post autor: toniek » 2008-10-06, 10:57

Ma ktoś jeszcze sprawdzone przepisy na jarzębiak, bo jarzębina już się suszy :lol:

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-06, 11:01

W tym tygodniu podam przepis na mój jarzębiak, któy był ostatnio degustowany w szerszym gronie na naszym spotkaniu. Przepis mam w Lesie :), nie mam teraz przy sobie, ale przywiozę i podam.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rafalsk
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2007-10-27, 15:15
Lokalizacja: Lublin

Post autor: rafalsk » 2008-10-09, 09:26

No to ja czekam z niecierpliwością. Zwłaszcza, że w ten weekend właśnie będę zbierał jarzębinkę. Tylko tak nie do końca wiem ile tego zebrać żeby było dobrze.
Pozdrawiam
Rafał S.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-09, 09:29

rafalsk pisze:Tylko tak nie do końca wiem ile tego zebrać żeby było dobrze.
Jest wspaniały rok na jarzębinę, zbierz więcej, zawsze możesz ususzyć lub zamrozić.

Zbierz tez głogu.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rafalsk
50%
50%
Posty: 120
Rejestracja: 2007-10-27, 15:15
Lokalizacja: Lublin

Post autor: rafalsk » 2008-10-09, 09:56

kitaferia pisze:
Jest wspaniały rok na jarzębinę, zbierz więcej, zawsze możesz ususzyć lub zamrozić.

Zbierz tez głogu.
Widzę, że rok wspaniały. Gdzie sie obejrzeć to czerwono. W tamtym roku szukałem i nie znalazłem praktycznie nigdzie. Nazbieram tyle, ile tylko sie da (w jednostce czasu). Z głogiem to juz większy problem bo nie rozglądałem sie nawet ale może coś wyszperam również.
Pozdrawiam
Rafał S.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość