Nastaw w beczce 220l proszę o podpowiedź.

Kaziu
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2013-05-28, 18:35
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Nastaw w beczce 220l proszę o podpowiedź.

Post autor: Kaziu » 2013-06-03, 11:05

Witam serdecznie! Do tej pory robiłem w gęsiorze 54l, a teraz zakupiłem beczkę 220l. Ponieważ już kiedyś zepsułem ponad 150l nastawu, a na forum nie znalazłem nic o nastawach w dużych pojemnikach wolę pytać. Z gęsiora wychodzi mi genialny ale boję się żebym po raz drugi nie schrzanił z beczką. Myślałem że zrobię tak jak w gęsiorze tzn. 40l wody, 10kg cukru, 1x drtożdże T48, 300g koncentratu pomidorowego( po całkowitej fermentacji blg jest na minusie) tylko w beczce wszystko x4 co o tym sądzicie ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kaziu, łącznie zmieniany 1 raz.
w życiu pewne są tylko dwie rzeczy śmierć i podatki

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2013-06-03, 11:23

Musisz mieć drożdże, które są przeznaczone do dużych nastawów albo pilnować temperatury by nie przekroczyła 30°C.

Kaziu
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2013-05-28, 18:35
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Kaziu » 2013-06-03, 11:30

Zapomniałem dodać, że w gęsiorze mam grzałkę akwariową z termostatem ustawioną na 27 stopni. Mam rozumieć, że w naczyniach o dużej pojemności temp. wzrasta pod wpływem fermentacji?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kaziu, łącznie zmieniany 1 raz.
w życiu pewne są tylko dwie rzeczy śmierć i podatki

Awatar użytkownika
Marcel77
50%
50%
Posty: 113
Rejestracja: 2011-07-03, 14:50

Post autor: Marcel77 » 2013-06-03, 11:55

Możesz robić w dawce x4, żadnych specjalnych drożdży nie potrzeba (marketing...)
Pilnuj temperatury i bądź przygotowany do jej obniżenia np. 10-20m węża z zimną wodą, coś na kształt chłodnicy do studzenia w procesie warzenia piwa.
Temperatura, jej zmiany i proces wymiany w dużym stopniu zależą od powierzchni wymiany ciepła oraz różnicy temperatur między ośrodkami.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

.

Post autor: man111 » 2013-06-03, 11:55

1xDrożdże T24, 24 kg cukru, 84l wody, grzałka akwariowa na wszelki wypadek czyli masz około 100 litrów nastawu. Przerobienie tego 7-10 dni. Przepis sprawdzony. Malo fuzli. Znajomy chwalił się, że robił wszystko x2 czyli 200l i tez super wychodziło.
Człowiek w stadzie staje się baranem. Dlatego jestem indywidualistą.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2013-06-03, 11:56

No tak, Niektóre drożdże nie nadają się ponieważ w początkowej fazie fermentacji wydzielają dużo ciepła i w efekcie temperatura może osiągnąć wartość, przy której ugotują się.

Kaziu
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2013-05-28, 18:35
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Kaziu » 2013-06-03, 12:13

Dzięki, nastawię "mój gęsior 54l" x 2 i zobaczę co będzie z temp.

pozdrawiam,
w życiu pewne są tylko dwie rzeczy śmierć i podatki

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2013-06-03, 18:38

Jak nie zależy Ci na czasie daj tylko jedną paczkę drożdży, da rade i będzie spokojniej .
Robiłem nastaw 36kg. cukru + woda razem 180l. jedna paczka T48, ponad dwa tygodnie, przerobiło.
Teraz mam nastaw 50kg. glukozy + woda = 230l., startowe blg 19, temperatura .startu 30C., dzisiaj po 12 dniach ok 4blg., ochoczo bryka. W najbardziej burzliwym momencie temperatura nie przekroczyła 30C.
Długo się czeka, ale warto.
Pozdrawiam Władek

Kaziu
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2013-05-28, 18:35
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Kaziu » 2013-06-05, 17:52

@Władek dzięki piękne, ile dałeś drożdży do tego 230l nastawu?

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kaziu, łącznie zmieniany 1 raz.
w życiu pewne są tylko dwie rzeczy śmierć i podatki

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2013-06-05, 19:44

Jedno opakowanie T48.
Pozdrawiam Władek

Kaziu
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2013-05-28, 18:35
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Kaziu » 2013-06-06, 14:38

wow tylko jedno? A jakie masz stężenie % w tym nastawie??
w życiu pewne są tylko dwie rzeczy śmierć i podatki

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2013-06-06, 17:31

W nastawie mierzę tylko blg, % przy destylacji.
W takiej beczułce zrobi się ok.11%.
Używasz T48, to nie dawaj już "pomidorów".
Cierpliwość w tym hobby jest najważniejsza.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Władek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Władek

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2013-06-07, 17:19

Mamy 2013 rok, a 1410 to historyczna już data,
z całym do niej Szacunkiem, wszystkiego co z nią związane w tym hobby i poza.

Pomidory do T48 są zbyteczne, po co do ,,Ferrari" dokładać pedały?
Pozdrawiam Władek

Awatar użytkownika
zdzichu
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2013-01-21, 22:53

Post autor: zdzichu » 2013-06-07, 20:56

A ja zawsze myślałem, że drożdże przy tak dużych nastawach powinny być dokarmiane aby im się lżej i weselej pracowało... :D
"...cogito ergo sum..."

jeffrey
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2011-10-13, 20:38
Lokalizacja: NE Polska

Post autor: jeffrey » 2013-06-08, 19:33

Paczka drożdży jest przeznaczona na 30l nastawu a nie na 200l, czyli o ile drożdzę się namnożą to pożywki zabraknie, pomidorki czy inne dopalacze jednak byłyby wskazane.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości