Nastaw w beczce 220l proszę o podpowiedź.
Nastaw w beczce 220l proszę o podpowiedź.
Witam serdecznie! Do tej pory robiłem w gęsiorze 54l, a teraz zakupiłem beczkę 220l. Ponieważ już kiedyś zepsułem ponad 150l nastawu, a na forum nie znalazłem nic o nastawach w dużych pojemnikach wolę pytać. Z gęsiora wychodzi mi genialny ale boję się żebym po raz drugi nie schrzanił z beczką. Myślałem że zrobię tak jak w gęsiorze tzn. 40l wody, 10kg cukru, 1x drtożdże T48, 300g koncentratu pomidorowego( po całkowitej fermentacji blg jest na minusie) tylko w beczce wszystko x4 co o tym sądzicie ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kaziu, łącznie zmieniany 1 raz.
w życiu pewne są tylko dwie rzeczy śmierć i podatki
Zapomniałem dodać, że w gęsiorze mam grzałkę akwariową z termostatem ustawioną na 27 stopni. Mam rozumieć, że w naczyniach o dużej pojemności temp. wzrasta pod wpływem fermentacji?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kaziu, łącznie zmieniany 1 raz.
w życiu pewne są tylko dwie rzeczy śmierć i podatki
Możesz robić w dawce x4, żadnych specjalnych drożdży nie potrzeba (marketing...)
Pilnuj temperatury i bądź przygotowany do jej obniżenia np. 10-20m węża z zimną wodą, coś na kształt chłodnicy do studzenia w procesie warzenia piwa.
Temperatura, jej zmiany i proces wymiany w dużym stopniu zależą od powierzchni wymiany ciepła oraz różnicy temperatur między ośrodkami.
Pilnuj temperatury i bądź przygotowany do jej obniżenia np. 10-20m węża z zimną wodą, coś na kształt chłodnicy do studzenia w procesie warzenia piwa.
Temperatura, jej zmiany i proces wymiany w dużym stopniu zależą od powierzchni wymiany ciepła oraz różnicy temperatur między ośrodkami.
.
1xDrożdże T24, 24 kg cukru, 84l wody, grzałka akwariowa na wszelki wypadek czyli masz około 100 litrów nastawu. Przerobienie tego 7-10 dni. Przepis sprawdzony. Malo fuzli. Znajomy chwalił się, że robił wszystko x2 czyli 200l i tez super wychodziło.
Człowiek w stadzie staje się baranem. Dlatego jestem indywidualistą.
Jak nie zależy Ci na czasie daj tylko jedną paczkę drożdży, da rade i będzie spokojniej .
Robiłem nastaw 36kg. cukru + woda razem 180l. jedna paczka T48, ponad dwa tygodnie, przerobiło.
Teraz mam nastaw 50kg. glukozy + woda = 230l., startowe blg 19, temperatura .startu 30C., dzisiaj po 12 dniach ok 4blg., ochoczo bryka. W najbardziej burzliwym momencie temperatura nie przekroczyła 30C.
Długo się czeka, ale warto.
Robiłem nastaw 36kg. cukru + woda razem 180l. jedna paczka T48, ponad dwa tygodnie, przerobiło.
Teraz mam nastaw 50kg. glukozy + woda = 230l., startowe blg 19, temperatura .startu 30C., dzisiaj po 12 dniach ok 4blg., ochoczo bryka. W najbardziej burzliwym momencie temperatura nie przekroczyła 30C.
Długo się czeka, ale warto.
Pozdrawiam Władek
W nastawie mierzę tylko blg, % przy destylacji.
W takiej beczułce zrobi się ok.11%.
Używasz T48, to nie dawaj już "pomidorów".
Cierpliwość w tym hobby jest najważniejsza.
W takiej beczułce zrobi się ok.11%.
Używasz T48, to nie dawaj już "pomidorów".
Cierpliwość w tym hobby jest najważniejsza.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Władek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Władek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości