Charakterystyka mocy - Pamel

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Charakterystyka mocy - Pamel

Post autor: Citizen Kane » 2013-09-29, 17:26

Postanowiłem pomierzyć jeden z regulatorów firmy Pamel. Konkretnie model PRD2+. Zaznaczam, że post dotyczy tylko tego jednego regulatora, więc nie można go przełożyć na pozostałe produkty, nawet tego samego modelu. Jeśli możecie wykonać taki pomiar u siebie, to zachęcam, bo będziemy mieli wtedy szerszą perspektywę dzięki większej próbce pomiarowej.

Pomiaru dokonywałem następującym przyrządem:

Obrazek

Jest to miernik True RMS, więc bez problemów radzi sobie z mierzeniem prądów, które wypuszczają regulatory fazowe. Obciążeniem była grzałka o mocy 2kW. Poniżej tabela z pomiarów:

Kod: Zaznacz cały

 %   Prąd (A) Moc (W) 
---------------------
 0    0,86	 192,64
 5    1,40	 313,60
10    2,07    463,68
15	 2,72	 609,28
20    3,47    777,28
25	4,15	929,60
30	4,91	1099,84
35	5,53	1238,72
40	6,20	1388,80
45	6,73	1507,52
50	7,29	1632,96
55	7,69	1722,56
60	8,08	1809,92
65	8,34	1868,16
70	8,58	1921,92
75	8,68	1944,32
80	8,77	1964,48
85	8,80	1971,20
90	8,82	1975,68
95	8,82	1975,68
100   8,82    1975,68
i wykres stworzony z powyższych danych:

Obrazek

Na co zwrócić uwagę. Po pierwsze na to, że nawet przy zerowym wysterowaniu na panelu LCD, regulator podaje na wyjście pewien prąd. Powoduje to oczywiście nagrzewanie się grzałki, więc należy uważać jeśli mamy nie zalany element grzejny. Na ile jest to niebezpiecznie nie wiem, ponieważ nie kontynuowałem eksperymentu przez dłuższy czas. Stwierdziłem tylko, że grzała robi się ciepła. Druga sprawa, to praktycznie brak regulacji w górnym zakresie. Począwszy od około 87% prąd jest już maksymalny. Jeśli pracowaliście w tym zakresie i dziwiliście się co jest grane, to macie właśnie odpowiedź.

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 137
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: janus » 2013-09-30, 08:48

Ciekaw jestem jak wygląda sprawa z innymi regulatorami pamela (sam mam jeden PRD3W+)

DulfLingren
50%
50%
Posty: 106
Rejestracja: 2009-12-20, 14:08
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: DulfLingren » 2013-09-30, 21:07

Też mam PRD3W+ z końcówka mocy 5kW, do tego zaworki na destylat i wodę do chłodnicy -
obieg zimnych palców wolę niezależnie sam sterować. Dwie grzałki po 1,5kW.
Myślę, żeby jedną odłączyć, rozgrzewam na 55% mocy jako, że mam nieocieplony płaszcz (zespolony na stałe z kotłem) trwa to trochę - grzeję na manualu, następnie po osiągnięciu 60-70st C w kotle, zmniejszam moc do 22%, potem włącza mi się przy 35 st C - na środku kolumny (czujnik) - włącza mi się zawór od wody i od destylatu, po osiągnięciu 70st C na środku kolumny przełączam na tryb automatyczny, wychodzi zawsze i do końca 96%, wystarczy tylko zmieniać naczynia na odbiorze. I on ten PRD3W+ pracuje fajnie na progu zalania utrzymując kolumnę, oczywiście na początku jest stabilizacja około 30min.
Nie wiem jak inni ale ja jestem bardzo zadowolony z tego PRD3W+, jest dość fajnie zaprogramowany, no i cena jego nie powala.
Mam pytanie: czy gdybym odłączył jedną z grzałek, to czy będę mógł cały czas jechać na automacie? Płaszcz jest z kega 50L w niego jest wspawany keg 30 L, pojemność płaszcza 25 L wody.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez DulfLingren, łącznie zmieniany 1 raz.
"..wypijesz jedno ,drugie piwo -pojdziesz trochę krzywo...a po gorzale wcale..."

Awatar użytkownika
szeyker89
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2011-11-29, 19:36

Post autor: szeyker89 » 2013-09-30, 23:06

Witam.

Po pierwsze pragnę podziękować założycielowi tematu za przeprowadzone doświadczenie ponieważ również posiadam regulator Pamel tyle że PRD3+. Te zależności % do mocy grzania bardzo mi się przydadzą. Pozdrawiam

arkus
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2009-11-03, 19:06

Post autor: arkus » 2013-10-02, 22:43

Citizen Kane pisze: ...i wykres stworzony z powyższych danych..
Wszystko się zgadza - pewnie matematyk z FTiMS (fizyka techniczna i matematyka stosowana) wszystko by potwierdził. To są tylko zależności pomiędzy wartościami średnimi wyliczonymi na podstawie kąta wyzwolenia triaka w funkcji sinusoidy p=u*i*cos fi. Wchodzimy już w całki, matematyka na poziomie akademickim a nam tylko o procenty chodzi :)
W zależności od kąta wyzwolenia mamy zależność Iśr * Uśr = Pśr. Przebieg chwilowy i jest sinusoidą (obciążenie rezystancyjne), dlatego regulacja w funkcji obrotu potencjometru jest charakterystyką nieliniową (nie wiem też z jaką charakterystyką jest układ wyzwolenia triaka-linowa lub logarytmiczna)- o tym zdecydował projektant.
Przechodząc do praktyki. Złożyłem z ogólnie dostępnych elementów układ regulacji fazowej. Do pomiaru użyłem starego metexa (bez TRUE RMS) i na podstawie kilku procesów, ułożyłem algorytm sterowania mocą dla odbioru przedgonów, serca i pogonów.
Ustalając moc grzania obserwuję wskazanie miernika a nie kąt obrotu potencjometru.
Przedgony ok 1/4-1/3 mocy zalania, odbiór 1/3-2/3 mocy zalania, pogony 2/3-3/3 mocy zalania. Proces prowadzę do ok 99,3-99,5 st C temp par w kotle (wskazania MOJEGO termometru).
Brakuje automatyki dla prowadzenia odbioru ambrozji, ale to kolejny etap modyfikacji aparatury.
pzdr
a
PS
W opisie użyłem ,,skrótów myślowych'' Matematycznie zapis jest bardziej skomplikowany.
Elektrotechnika posiada wszelkie potrzebne wzory.. ale nie o to chodzi :)

maria-n
100%
100%
Posty: 1214
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2013-10-02, 23:59

@arkus
Ładnie to Opisałeś. Tylko jest jeden mały problem. Nie wszyscy użytkownicy po pierwsze posiadają "stare Metexy", a po drugie, są w stanie sporządzić sobie algorytmy, na których mogli by oprzeć technologię wyk. procesu. Niestety, mają tylko pokrętło potencjmetru, a pod nim skalę. I to jest dla nich punkt odniesienia. Jasne, że po kilku czy kilkunastu wykonanych procesach wszystkiego sie można nauczyć, ale fakt odkryty przez kol. CK jest faktem. I to dzięki Niemu, pozostali kol. będą mieli łatwiejsze "dojście do prawdy"

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Charakterystyka mocy - Pamel

Post autor: laurentp » 2013-10-03, 02:50

@Citizen Kane: ponieważ ostatnio "grzebię" w temacie regulacji fazowej, wypowiem się, że z teorii wynika, że wykres powinien być połówką sinusoidy, przesuniętą "w górę" o "1", tak, że cała jest powyżej osi X i kątowi 90st odpowiada 50% mocy (dość oczywiste).

Tj, wykres zależności mocy grzałki od "poziomu mocy" -> kąta wyzwolenia triaka.
Jak ktoś mi podpowie jak przerobić wykres z OpenOffice na JPG, to wkleję swoją "teorię" :)

[ Dodano: 2013-10-03, 02:53 ]
@maria-n: co myślisz, żeby potencjometr był skalowany w % MOCY, a nieliniowością przełożenia tego na kąt wyzwolenia triaka "martwił" się procek? Ja tak chyba będę robił.

maria-n
100%
100%
Posty: 1214
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2013-10-03, 09:21

@laurentp
Dobudowywanie układów mikroprocesorowych do "Pamela" ?, to chyba nie tędy droga. Lepiej stworzyć od początku własny układ regulacji oparty na procesorze. Ja nie znam sposobu regulacji jaki stosowany jest w "Pamelowskich" regulatorach, ale może przyczyną jest nie liniowy potencjometr. Jak wiadomo, elementy te są produkowane w trzech kategoriach A, B i C. "A" to charakterystyka liniowa. Jeśli moje przypuszczenie jest prawdziwe, to sprawa polegała by tylko, na wymianie tego elementu. Z drugiej strony, nie wydaje się, żeby dopuszczono do tak prostego błędu. O te, 200 W watów na początku skali bym się nie martwił. Jednak jak wynika z przedstawionego przez CK wykresu, 30% końcowego odcinka skali nie pracuje lub pracuje z bardzo małym współczynnikiem regulacji. Lub w tym przypadku stwarza sporą różnicę. Z resztą na tym odcinku, najbardziej chyba Wszystkim zależy ?

andrzejg11
90%
90%
Posty: 710
Rejestracja: 2009-03-03, 18:32

Post autor: andrzejg11 » 2013-10-03, 09:24

Linearyzacja mocy wydzielanej w obciążeniu rezystancyjnym, które zasilane jest napięciem przemiennym sterowanym fazowo jest zagadnieniem znanym i szeroko omawianym w różnych opracowaniach. Np tutaj zagadnienie jest opisane i ładnie rozrysowane, łącznie z metodyką programowania mikrokontrolera.
W kolumnie znajdują się półki, a reszta jest opinią.
pozdrawiam - andrzejg11

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2013-10-03, 12:23

maria-n pisze:@laurentp
Dobudowywanie układów mikroprocesorowych do "Pamela" ?, to chyba nie tędy droga. Lepiej stworzyć od początku własny układ regulacji oparty na procesorze....
Sorry, "mój" skrót myślowy: oczywiście miałem na myśli sterownik "od początku". Właśnie nad takim powoli siedzę. [schemat gotowy - załączyłem, soft "gdzieś w drodze" - pomiary - właśnie kupiłem 2 multimetry z RMS...].

Zależności od *liniowej* nastawy jest sinus przesunięty w górę o "1", cały nad osią X. I przeskalowany, tak, że "zero" to teraz 50% i jest przy 90st.

[ Dodano: 2013-10-03, 12:26 ]
andrzejg11 pisze:Linearyzacja mocy...
Za późno... sam do tego doszedłem (z pomocą google przy całce)... :P
Załączniki
Schematic_v0_4.zip
Aktualny (prawie) schemat. Nie ma (izolowanego) łącza szeregowego, ale to prawdopodobnie i tak tylko w prototypie będzie. Brak też 1-2 przycisków, na razie zastępuje je klawiatura komputera.
(29.16 KiB) Pobrany 61 razy

andrzejg11
90%
90%
Posty: 710
Rejestracja: 2009-03-03, 18:32

Post autor: andrzejg11 » 2013-10-03, 15:19

laurentp pisze: [schemat gotowy - załączyłem,
Podawanie napięcia 320V (wyprostowane 230V) na elektronikę sterującą może skończyć się porażeniem Kolegi czy też innego użytkownika i/lub zniszczeniem układu.
W celu detekcji zera należy zastosować OPTOIZOLACJĘ !!!! Podobnie optotriak należy sterować napięciem BEZPIECZNYM! !!!
W kolumnie znajdują się półki, a reszta jest opinią.
pozdrawiam - andrzejg11

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2013-10-03, 15:34

andrzejg11 pisze:Podawanie napięcia 320V...
Po pierwsze, to pierwszy prototyp.
Po drugie, w/g pomysłu, z obudowy (plastikowej) "wystawałby": potencjometr (izolowana gałka), 1-2 przyciski (plastikowe), 2-3 LEDy. Triak prawdopodobnie "obok" bo musi być spory radiator (ale TEN model triaka JEST izolowany :)).
Ewentualnie (izolowane) łącze USB (USB->serial + opto - mam tak w prototypie).

Nie mogę (w rozsądnej komplikacji / koszcie) zrobić opto, bo to nie detekcja zera (tylko) ale pomiar napięcia sieci (to ma docelowo stabilizować moc od wahań U230V).

Elektryka prąd nie tyka, ale to docelowo będzie dla "zwykłych ludzi", jestem tego świadom.

andrzejg11
90%
90%
Posty: 710
Rejestracja: 2009-03-03, 18:32

Post autor: andrzejg11 » 2013-10-03, 16:57

laurentp pisze: Nie mogę (w rozsądnej komplikacji / koszcie) zrobić opto, bo to nie detekcja zera (tylko) ale pomiar napięcia sieci (to ma docelowo stabilizować moc od wahań U230V).
Jest możliwe - i to w rozsądnej cenie - wykonanie pomiaru napięcia z izolacją galwaniczną - przy czym niekoniecznie jest to optoizolacja. Na marginesie - jak Zamierzasz stabilizować moc wydzielaną w układzie dwu- czy trójfazowym ?
W kolumnie znajdują się półki, a reszta jest opinią.
pozdrawiam - andrzejg11

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2013-10-03, 17:44

andrzejg11 pisze:...przy czym niekoniecznie jest to optoizolacja...jak Zamierzasz stabilizować moc wydzielaną w układzie dwu- czy trójfazowym ?
Hmm, transformator, ale on TEŻ wprowadzi odkształcenie/przesunięcie... Na razie męczę pomiar bezpośredni.

Do 2 czy 3 faz jeszcze kawał drogi...

Ale jak już poruszyłeś, może po prostu 3x taki sam regulator (jak w końcu mi poprawnie zadziała)? Bo na razie, w/g "taniej watomiarki" to przy spadku napięcia na wejściu następuje przekompensowanie, i moc na wyjściu WZRASTA.. :( Więc kupiłem 2 multimetry z RMS i będę walczył.

ADC w AVRze się nie wyrobi, więc zewnętrzny ADC/AFE...? [do termometru precyzyjnego mam już kupiony AFE Microchipa (MCP9303), za chyba 25zł/szt (3.40GPB), 6x 24bity..., chyba 60ksps, po SPI].

PS, kojarzysz może jakiś OPamp "zero drift" / "chopper stabilized", dostępny sensownie w PL? Na bufor k=1, do buforowania napięcia odniesienia z tego AFE.

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2013-10-03, 18:56

Fajny, choć trochę mały prąd wyjściowy, wygląda, że sensowny to max 1mA.
I O DZIWO dostępny w PL: http://bns.com.pl/os,11819,OPA-333AIDBV ... yjny-SOT23 ;P

PS, bawię się "upychaniem" kilku linii wyświetlanych na LCD 2x16, jak chcesz zobaczyć pierwsze rezultaty, podpowiedz gdzie umieścić "film" (ok 3MB).

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości