Podłączenie czujników temperatury do kolumny

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
kopesznik
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2012-10-04, 01:04

Podłączenie czujników temperatury do kolumny

Post autor: kopesznik » 2013-10-01, 21:55

Jestem na etapie podłączania czujników ds18b20 do kolumny. Mam chipy, osłonki z ko (6mm x 50mm), planuję napchać tam smaru silikonowego, przewody, zakleić poxipolem i na to rurka termokurczliwa.

Tylko jak to praktycznie połączyć do sterownika? Wiadomo kolumna, głowica , zbiornik muszą być rozbieralne i lepiej żeby się w tym czasie kable nie plątały.

Po pierwsze jakie złącza? Rozważałem RJ45,RJ11 i mini jack stereo.
Po 2gie: złącze rozbieralne tylko przy sterowniku, czy też dodatkowo samej rurze? Z metalowym gniazdem jacka takie coś by się dało zrobić.
Po 3cie: czujnik wklejony/przylutowany do gwintowanego zamknięcia portu termometru, czy wciskany w uszczelkę z silikonu?

panmufinek
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2013-07-16, 00:24

Post autor: panmufinek » 2013-10-02, 08:20

Witam, ja to zrobiłem następująco:
- zakupiłem 1,5 metrowe przedłużacze stereo z mini jackiem ( na alledrogo po 1,5 zł )
- odciąłem gniazdo z kawałkiem przewodu , które następnie wykorzystałem po wklejeniu w obudowę elektroniki termometrów- to ładne czerwone na foto (c;
-po dolutowaniu DSa do reszty przewodu z wtyczką wstrzyknąłem do osłonki z KO na sam czubek (strzykawka z rurką fi5) tak z 2-3 krople pasty termoprzewodzącej. Wsadziłem DSa tak z 2cm a następnie do rurki wstrzyknąłem silikon i wepchnąłem do końca. Po utwardzeniu silikonu - termokurcz i gotowe.
- na rurkę z DSem centymetr rurki silikonowej 6/9 i wciskam w port termometru zrobiony z mufy 1/8cala ( na foto mufa 1/2 z korkiem z otworem 1/8)
- a wtyczka mini jacka do gniazda w obudowie elektroniki termometrów - czarne trójkąty to oznaczenia gniazd górnego i dolnego termometru. Środkowa wtyczka zasilanie układu.
Jest to demontowane do mycia w 3 sekundy - obudowa jest mocowana do chłodniczki ciepłego urobku na wkręcanie. PROŚCIEJ I TANIEJ SIĘ NIE DA.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
C2H6O
60%
60%
Posty: 286
Rejestracja: 2010-01-06, 21:14
Lokalizacja: RoI

Post autor: C2H6O » 2013-10-02, 11:20

Po pierwsze jakie złącza? Rozważałem RJ45,RJ11 i mini jack stereo.
Zastosowałbym wtyki/gniazda USB.
złącze rozbieralne tylko przy sterowniku, czy też dodatkowo samej rurze? Z metalowym gniazdem jacka takie coś by się dało zrobić.
Połączenia czujników ze sterownikiem/termometrem powinne być rozłączne ze względu na wygodę. Wypuść kilkanaście cm przewodu z czujnika do wtyczki.
Jestem na etapie podłączania czujników ds18b20 do kolumny. Mam chipy, osłonki z ko (6mm x 50mm), planuję napchać tam smaru silikonowego, przewody, zakleić poxipolem i na to rurka termokurczliwa.
Nie pomogę, moje DSy mają bezpośredni kontakt (jeden bok) z mierzonym środowiskiem.

Pretender
40%
40%
Posty: 74
Rejestracja: 2011-12-12, 09:46

Post autor: Pretender » 2013-10-02, 16:00

Mini jack, na kabelku powiedzmy 20 cm. Szybko, łatwo rozłaczane i co najważniejsze TANIO. Nad tym samym myślałem. Z tym, że ja mam gotowy termometr (Pamel). Pisałem do sprzedawcy i okazało się, że mogę bez problemów zrobić takie połączenie we własnym zakresie. Doradził mini jacka lub złącze mikrofonowe. Ja kupiłem mini jacka, metalowy za 2,5. Dla wygody proponuję oznaczyć koszulkami termokurczliwymi każdą wtyczkę i gniazdo tym samym kolorem ;)

pysia
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-12-30, 17:09
Lokalizacja: janow

Post autor: pysia » 2013-10-15, 20:51

Witam- mam pytanie związane z tematem - czy warto zainwestować we wkręcane porty do termometru, około 20zł za sztukę czyli 80 zl na aabratka, czy poprzestać na kawałeczkach rurek
Ostatnio zmieniony 2013-10-15, 21:19 przez pysia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-10-15, 21:52

Zdecydowanie warto. Choć silikon też się sprawdzi, no i kosztuje trochę mniej :wink: Tylko po co cztery. Jeden na dole, drugi w głowicy i starczy.

panmufinek
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2013-07-16, 00:24

Post autor: panmufinek » 2013-10-15, 21:54

Wg mnie i według praktyki nie ma sensu. Dwie mufki 1/8 cala po 4 zł sztuka tniemy na pół i mamy 4 porty. Na czujnik DS dajemy centymetr rurki silikonowej i wkręcamy - uszczelnienie max. Nadwyżki kasy lepiej przeznaczyć na porządne wypełnienie albo cukier (c;
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez panmufinek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-10-15, 22:02

Że według Ciebie, to mogę się zgodzić, że według ekonomii, też. Choć tu zależy ile ktoś kasy przeznacza na sprzęt. Jednak ze stwierdzeniem, że według praktyki nie ma to sensu, to można już bardzo polemizować.

panmufinek
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2013-07-16, 00:24

Post autor: panmufinek » 2013-10-15, 22:05

A jest sens polemizować?
Dodam słowo mojej praktyki.

Mam do mufek dotoczone mosiężne wkręcane oprawki do DSa i leżą - wolę silikon.
Dlaczego tak?
Prosta odpowiedz - poprzez oprawkę mosiężną, obudowa czujnika na pewnym odcinku styka się z mufką a co za tym idzie i z kolumną. I są przekłamania (temperatura zaniżona, nie wiele, ale zawsze). Silikon jak by nie było trochę izoluje. Robiłem oprawkę zamiast z mosiądzu z ertalonu PA6 i to jest najlepsze rozwiązanie ale szybciej DSy do mycia kolumny wykręca mi się z silikonu w palcach. Taka to jest ta moja praktyka.
Może inne rozwiązania są lepsze - mnie wystarcza silikon.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez panmufinek, łącznie zmieniany 1 raz.

pysia
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-12-30, 17:09
Lokalizacja: janow

Post autor: pysia » 2013-10-16, 18:05

Nie upieram się przy 4 tym bardziej, że moja wiedza w tym zakresie jest jedynie teoretyczna
- ale oparta na wiadomościach z forum, będzie to moja pierwsza kolumna, nie śpieszy mi się, bo mam póki co dosyć dobry sprzęcik, zbieram wiedzę i szukam najlepszych rozwiązań, co do ilości termometrów :
1 - w kegu - żeby wiedzieć co tam jeszcze zostało
2 - około 40 cm od dołu kolumny - żeby móc zareagować w porę na pogony
3 - trochę powyżej obniżonego odbioru
4 - w kolumnie na wysokości tamki - raczej standardowo
Oczywiście mogę zrezygnować z któregoś termometru - ale lepiej mieć niż nie mieć,
co nie zmienia faktu że nadal nie wiem, jakie mocowanie wybrać, a może by tak w rurce - sondy montować na taśmę teflonową.
Ostatnio zmieniony 2013-10-16, 18:12 przez pysia, łącznie zmieniany 1 raz.

arkus
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2009-11-03, 19:06

Post autor: arkus » 2013-10-16, 18:35

Kupiłem porty 1/4" i okazało się, że za małe bo sonda ma 6mm średnicy.
Po rozwierceniu to już nic nie zostanie z mosiężnego korka.
Dobrze, że miałem rurkę 10mm i wężyk silikonowy 6/4, idealnie wszystko spasowane i szczelne.
Sonda nie dotyka rury kolumny.
Rurka 10mm, uszczelnienie z wężyka silikonowego - tanio i dobrze.
Porty są dobre do termometrów szpilkowych o średnicy sondy 3-4mm.
pzdr
a

panmufinek
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2013-07-16, 00:24

Post autor: panmufinek » 2013-10-16, 18:37

Kolego pysia daj połówki mufek - zawsze możesz dotoczyć resztę portu a silikon naprawdę uszczelnia fantastycznie.

Porty 1/4 za małe? Toż maja w środku coś koło 11 mm. port 1/8 ma 8mm. Silikon 6/9 Ds w osłonie fi6 i wkręca się palcami.

pysia
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-12-30, 17:09
Lokalizacja: janow

Post autor: pysia » 2013-10-16, 22:45

Dziękuję za konstruktywne sugestie, chyba jednak odpuszczę porty wkręcane, kasa będzie przeznaczona na, kawałek, wziernika.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pysia, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 365
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2013-10-16, 22:49

Może Kolega panmufinek zamieści jakieś foto?

panmufinek
40%
40%
Posty: 57
Rejestracja: 2013-07-16, 00:24

Post autor: panmufinek » 2013-10-16, 23:15

61gaw pisze:Może Kolega panmufinek zamieści jakieś foto?
Tak na szybko z tego co mam pod ręka, kolumna jest w piwnicy jutro pstryknę z reala.
Niżej czujnik DS z silikonem 6/9 i korkiem 1/4 z dziurą 1/8, a ponadto dotoczony mosiężny port który mi nie pasi.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

REAL

A tak to wygląda w kolumnie- izolacje zdjąłem celem lepszego zobrazowania.
Porty dolne mam dwa jeden 40, a drugi 50 cm od spodu kolumny, ponadto trzeci 10 cm poniżej obniżonego odbioru VM i czwarty w głowicy. Dodatkowo termometr w kegu.
Korzystam obecnie z jednego dolnego i tego pod odbiorem VM.

Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-10-17, 15:34 przez panmufinek, łącznie zmieniany 4 razy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość