Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2013-11-05, 23:07

Witam Kolegów (koleżanek zdaje się brak ;( ).

Projekt termometru z 4 punktami pomiarowymi zmierza ku szczęśliwemu końcowi. (tj "wyjściu do ludzi").

Na dziś działa praktycznie cały program odczytu temperatur z (wcześniej skonfigurowanych) 4 czujników DS18(B)20, z wykrywaniem błędów. Wyświetlanie na wyświetlaczu 2x16 znaków (20zł) z przewijaniem 3 mniej ważnych odczytów (poza głowicą) w pionie lub poziomie (wybór planowany zworką). (patrz filmy film_1
film_2 ). Odczyty w pełną dostępną dla czujników rozdzielczością (1/16st), DOKŁADNOŚĆ 0.5st(!).

Planowana możliwość użycia wyświetlacza 4x16 (30-40zł), wybór też zworką.
Dla 2x16 pomysłem jest obudowa KM35N, dla 4x16 nie wiem (ktoś ma pomysł?).

Do napisania zostało:
- połączenie do PC (nie wszystkich interesuje),
- konfiguracja czujników (myślę, że 1-2 tygodnie) (1 przycisk), [zrobione]
- pokazywanie DELTA T dla głowicy (warto?),
- czas od włączenia (warto?).

Schemat jest (będzie) jawny, zachęcam "dłubaczy" do polutowania sobie odpowiednika mojej płytki prototypowej.

Mile widziana byłaby współpraca kogoś, kto zaprojektowałby płytkę / stronę mechaniczną urządzenia (cóż, mój słaby punkt). Można by ją sprzedawać... nie jestem pazerny ;P

Cena: samego (zaprogramowanego) procesora, (początkowo), proponuję "flaszkę" (20zł) + koszt układu (4zł?) + 2x przesyłka (do i ode mnie).
[opinie?]

Docelowo (po pewnej ilości chętnych), myślę, że udostępnię program na licencji GPL v2+.

[czyli "umiesz, to sobie zaprogramuj,nie, to zapłać" ;P]

Oczywiście osoby wnoszące "coś" do projektu zostałyby zwolnione z "flaszki" :PP.

[EDIT 07-11-2013]
Kosztorys budowy (piszę z głowy, przy zakupach jednostkowych, bez kosztów wysyłki]:
- wyświetlacz 2 linie - 20zł,
- wyświetlacz 4 linie - 30zł,
- procesor ATMega8(A) - 4zł,
- podstawka 2xDIL14 - 1-2zł, (zależy czy precyzyjna),
- czujnik (termometr) DS18B20 - 4,50zł,
- kwarc - 1zł,
- płytka uniwersalna UM-1 (Cyfronika) - 10zł,
- obudowa KM35-N (dla wersji z wyświetlaczem 2 liniowym) - ?
- przycisk TACT - 0.50zł.
- konwerter USB->port (5V) szeregowy - 25zł (można użyć dowolnego zasilacza 5V jak ktoś nie chce zapisywać danych na PC).

W.P.


OPIS URZĄDZENIA

1). Czym "TO" jest, a czym NIE?
- jest to TERMOMETR przewidziany do prowadzenia procesu rektyfikacji w kolumnie rektyfikacyjnej (np AAbratek), oparty o popularne czujniki DS18B20, 4szt, umieszczone w: kolumnie ("10 półka" - 40cm od dołu kolumny), głowicy, wylocie cieczy (wody) chłodzącej, oraz "cieczy roboczej" (zacierze / nastawie).
- NIE jest to STEROWNIK kolumny, przynajmniej na dzień dzisiejszy (2017-01-09), choć umożliwia ("ręczne" na dziś) sterowanie elektrozaworem odbioru. Planowana jest funkcja automatycznego odbioru "serca" (częściowy e-arc).

- oprócz "podstawowych" wskazań temperatur umożliwia wyświetlanie ODCHYŁEK temperatur (kolumny i głowicy) od momentu załączenia tego trybu ("delta"). Z tego co zrozumiałem proces zachodzący w kolumnie, to właśnie te odchyłki od "temperatur dnia" są dla "nas" ISTOTNE.

- posiada również ALARMY, włączane i wyłączane (odchyłki temperatur kolumny i głowicy) oraz bezwarunkowe ("zagrzanie" kolumny, zbyt wysoka temperatura cieczy (wody) chłodzącej. Alarmy kolumny i timera WYŁĄCZAJĄ sterowanie elektrozaworem.

- poza tym wyposażony jest w TIMER (a alarmem) w zakresie 15sek - 2h. Oraz zegar odliczający czas od włączenia.

- dodatkową funkcją jest elektroniczna wersja "tabeli Akasa" (przeliczenia Tcieczy w kotle na pozostały % - przybliżone oczywiście).

- jest PODŁĄCZALNY do komputera ("PC") lub innego urządzenia z portem USB, z którego czerpie też zasilanie (ale można po prostu użyć zasilacza USB).

- może sterować ELEKTROZAWOREM, na dziś "ręcznie", w zakresie 1-9 i 10-100% załączenia, ja używam CEME 9934 NC, cewka 230V, uszczelnienie EDPM.
Załączniki
archiwum.zip
UWAGA: inne numery pinów dla DIP28 ("zwykłej"), NAZWY te same. Brak przycisku/zworki od PB0 do masy.
(24.98 KiB) Pobrany 358 razy
Ostatnio zmieniony 2017-01-11, 23:16 przez laurentp, łącznie zmieniany 4 razy.

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2013-11-12, 21:16

Już nie mogę przez edycję, więc tak dopiszę:
- będę dopisywał (pod swoim kątem) czas od załącznia (hh:mm:ss) na początku linii danych wysyłanych do PC. [EDIT] DOPISANE (ale można wyrzucić)
Kogo łącze nie interesuje, może pominąć post.
Załączniki
DSC00084m.jpg
Fotka z wyświetlaczem 4 linie. "-" to nie artefakt, tylko świadoma sygnalizacja podłączonego termometru starszej generacji (bez "B") o rozdzielczości 0.5stC
DSC00084m.jpg (14.49 KiB) Przejrzano 8713 razy

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2013-11-14, 21:38

Dopiszę (na przyszłość) "instrukcję obsługi":
- przełączanie trybów wyświetlania [2 linie przewijanie poziome, 2 linie przewijanie pionowe, 4 linie] - przyciskiem przy włączonym urządzeniu, czasem trzeba kilka razy (wiem, niedoróbka), ostatnie ustawienie JEST zapamiętywane w pamięci EEPROM (trwale),

- kasowanie zapisanych termometrów: przed włączeniem wcisnąć przycisk i trzymać, (ok 10sek) aż na wyświetlaczu pojawi się "Konfiguracja skasowana".

W ciągu 2 sek puścić przycisk, urządzenie wykona restart i z braku skonfigurowanych czujników, wejdzie samo w tryb konfiguracji.

- podłączyć kolejno (nie jednocześnie!) czujniki dla: głowicy, cieczy, pary, wody (nazwy są arbitralne, mogę je zmienić na życzenie), po pokazaniu się "OK" na wyświetlaczu nacisnąć krótko przycisk. Zostanie zapamiętany adres czujnika na wyświetlaczu zmieni się numer żądanego czujnika. ODŁĄCZYĆ zapisany już czujnik, podłączyć kolejny (aż do "OK"). Powtórzyć dla 4 czujników. Pokaże się "Konfiguracja Zapisana".

Jak można się zorientować ze schematu (i tej instrukcji), wyznacznikiem, który czujnik jest który jego unikalny adres. A wszystkie są elektrycznie połączone równolegle.

Problem z czujnikiem będzie sygnalizowany wyświetleniem "--.--" zamiast wskazania temperatury. Wyświetlenie "--.--" dla WSZYSTKICH czujników oznacza prawdopodobnie problem z kablami do czujników.

[nienawidzę pisania instrukcji, wrrr ;( ]

Wracając do niemiłego pewnie dla niektórych tematu ceny:
trochę pracy w to włożyłem, ponieważ jest to w zasadzie hobbystyczne, "odzyskanie" kasy po stawce "łopaciarza" (10/h) mnie zadowoli ;p
Potem upublicznię kod źródłowy, i "niech Was GPL ma w opiece".

[na rc-fpv mają "zaufanego" "skarbnika" może czas na takiego i tutaj?]

[EDIT] znalazłem buga, przy odłączonych / uszkodzonych termometrach, dane nie są prawidłowo wysyłane do PC, wracam do poprawy...

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2013-12-01, 21:41

"Jeden obraz wart... 1000%" :P
(sorry, trochę nieporadnie wyszło przy konwersji, musiałem przejść przez PDF'a.

Zainteresowanym "ładnym" wykresem mogę udostępnić (na @, przekracza limity forum) plik *.ods.

Do kolegów "zaawansowanych": BARDZO brakowało mi takiego wykresu, jako "zieloniutkiemu" w temacie. Całościowy obraz pozwala wiedzieć "gdzie" (kiedy) na którą wartość patrzyć.
Załączniki
2013-11-29_termometry.jpg
Brakuje 1 sondy (tj nie jest podłączona). Wykres powstał po wczytaniu zapisu przebiegu do OpenOffice.

krzys59
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2013-09-04, 23:16

Post autor: krzys59 » 2013-12-02, 21:45

A teraz dane wysłane na PC wrzuć do Processingu i możesz "wyprodukować" wykresy on-line :-) z pomiarów
(wiem, że się da, ale nie umiem tego napisać, ciągle się zabieram za Processing i ciągle wymiękam)

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2013-12-03, 23:02

Koledzy z pytaniami: piszcie, odpowiedź na forum jest za friko. I będzie dla innych.

yureq
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-09-23, 09:47
Lokalizacja: małopolska

Post autor: yureq » 2013-12-09, 09:24

laurentp pisze:Koledzy z pytaniami: piszcie, odpowiedź na forum jest za friko. I będzie dla innych.
Mam parę pytań bo chciałbym zrobić zakup.

1. Czy wersja schematu jest już finalna?
2. Czy jak chce na wyświetlaczu miec cztery linie naraz z czterema temperaturami to trzba taki procesor specjalnie zamawiać?
3. Jak długie mogą byc przewody od czujnikow?
4. Czy to urzadzenie mozn podlączyc do PC na odleglosc? Chodzi mi o zdalny odczyt temperatur. Siedzę sobie w pokoju i widze co się dzieje w garażu. :)
5. Czy zrobił już ktoś płytkę do tego? Ewentualnie czy można taką płytkę zrobić jakimś programem? Myślę o projekcie. Jak tak to proszę mnie nakierowac.
6. Czy są jakies alarmy na poszczegolnych odczytach?

Pytan troche duzo ale jestem w tym zielony a chcę wiedzieć.
yureq

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2013-12-09, 17:05

yureq pisze: 1. Czy wersja schematu jest już finalna?
2. Czy jak chce na wyświetlaczu miec cztery linie naraz z czterema temperaturami to trzba taki procesor specjalnie zamawiać?
3. Jak długie mogą byc przewody od czujnikow?
4. Czy to urzadzenie mozn podlączyc do PC na odleglosc? Chodzi mi o zdalny odczyt temperatur. Siedzę sobie w pokoju i widze co się dzieje w garażu. :)
5. Czy zrobił już ktoś płytkę do tego? Ewentualnie czy można taką płytkę zrobić jakimś programem? Myślę o projekcie. Jak tak to proszę mnie nakierowac.
6. Czy są jakies alarmy na poszczegolnych odczytach?

Pytan troche duzo ale jestem w tym zielony a chcę wiedzieć.
1). Pominąwszy inne numery nóżek (te są z smd), brak przycisku i potencjometru montażowego między Vcc i masę (ślizgacz na CONT wyświetlacza), wszystko wspomniane, to tak.
2). Nie, przełączanie (z zapamiętaniem) jest przyciskiem konfiguracji.
3). Kilka metrów swobodnie, w zasadzie to kilka-naście.
4). Po USB - 5m potem albo "przedłużacz aktywny", albo kombinowanie z konwerterem USB->serial poza obudową, gdzieś na kablu.
5). Niestety nie.
6). Nie, jesteś jak na razie pierwszy, który o to pyta. Można elektrycznie dodać buzzer i dopisać obsługę w programie.

yureq
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-09-23, 09:47
Lokalizacja: małopolska

Post autor: yureq » 2013-12-09, 21:58

laurentp pisze: 4. Czy to urzadzenie mozn podlączyc do PC na odleglosc? Chodzi mi o zdalny odczyt temperatur. Siedzę sobie w pokoju i widze co się dzieje w garażu. :)


4). Po USB - 5m potem albo "przedłużacz aktywny", albo kombinowanie z konwerterem USB->serial poza obudową, gdzieś na kablu.
Mam sieć w domu. Neostrada, router i wi-fi oraz do dwóch kompow skretka. Nie da sie jakos tego termometru do sieci podlaczyć? Wtedy miałbym zdalny odczyt.
yureq

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2013-12-09, 23:07

yureq pisze:...Nie da sie jakos tego termometru do sieci podlaczyć?...
Da się.

Router z USB, 4/8MB flasha (przy 4 interfejs www może się nie zmieścić), OpenWRT tylko nie wiem, jakbyś to pod Win$ odczytywał (pod Linuxem wiem, mam podobnie podpięte prostsze termometry).

Tutaj http://www.laurentp.republika.pl/ideas/ ... 41.pl.html opisałem praktycznie to samo: karta przekaźników też ma w sobie konwerter USB->serial. Fakt, piszę o zabytkowym i nieistniejącym już X-Wrt, ale to było tylko OpenWRT + interfejs www (dzisiaj ma to chyba Gargoyle).

[EDIT]
Trzeba by zapytać Michaiła (anyremote@mail.ru), czy dałby radę / chciał / napisać coś co by wyświetlało na telefonie z Androidem.

[EDIT2]
W sumie, to i telnetem się da czytać, tyle, że "gołe" wartości 1 linia / sek. (jest w wątku jak ta linia wygląda). Telnet istnieje i dla Windy i dla Androida.

furman

Post autor: furman » 2013-12-12, 08:33

No panowie, jak by ktoś zrobił taki termometr, który byłby wizualizowany na stronie. To ja kupuję to od ręki. Można by zastosować grafikę z forum. Wstawić w odpowiednie miejsca punkty pomiarowe. Np. Umiejscowienie graficzne punktów pomiaru 1 KEG, 2 Płaszcz, kolumna 30 cm, kolumna 150 cm, głowica, i przy nich wartości mierzone aktualne. To było by to mercedes.

Obrazek

Siedzimy sobie przy kompie, a za ścianą, a w przeglądarce jasno jak na dłoni co się dzieje.

furman

Post autor: furman » 2013-12-12, 21:00

tomasz256 pisze:
furman pisze:No panowie, jak by ktoś zrobił taki termometr, który byłby wizualizowany na stronie. To ja kupuję to od ręki.
Siedzimy sobie przy kompie, a za ścianą, a w przeglądarce jasno jak na dłoni co się dzieje.
Specjalnie dla Ciebie (...)
Świetnie to wygląda, ale nie mam takiego sterownika :( Poczekam może ktoś coś zrobi w tym temacie. :brawo

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1189
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2013-12-12, 21:41

Panowie: laurentp i tomasz256.
Dyskusję proponuję przerzucić TU albo na PW bo nic nie wnosicie taką wymianą poglądów.

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2013-12-12, 22:11

Degustatorze :)
Mamy 1 element: działający termometr z 4 sondami i podłączeniem do USB.

Teraz usiłujemy wypracować "co dalej" i "którędy", a choćby po wypowiedzi kol Furmana widać, że warto prowadzić to na *forum dyskusyjnym*...

Bo JUŻ można "siermiężnie ale mężnie" otrzymać wykres: zapisywać dane z Hyperterminala/minicoma do pliku, wczytać do OpenOffice i mamy wykres. Nie na bieżąco, co najważniejsze.

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2013-12-12, 22:35

furman pisze:... z tego co piszecie nic nie czaje...
Dlatego Twoje zdanie jest cenne, jako "zwykłego użytkownika".

Bo co z tego, że my coś wymyślimy, jak Ty potem nie będziesz wiedział, jak się dotknąć, żeby "nie kopało" :D ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez laurentp, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość