Wydajność cukru

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
furman

Post autor: furman » 2014-01-07, 20:46

Akas pisze: Więc w przybliżeniu na koniec uzyskujemy:
- ogólny zysk dla konwencjonalnej kolumny po przerobieniu 25kg glukozy to 9,4l (69% ogółu etanolu)
- ogólna strata to 4,3l (31%)
To jeszcze ja wtrącę 3 grosze.

Uzysk Akasowi wyszedł 9,4 litra / 25 kg glukozy = 0,38 litra
Mi z cukru wychodzi 0,42 litra ( 5l/12kg), pewnie z cukru jest deko więcej. A teraz niech mi ktoś powie ktoś mądry jak innym może wychodzić powyżej 0,5 l/kg
Co robię ja czy Akas źle że mamy tak słabe wyniki?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1717
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2014-01-08, 13:21

furman pisze:...Mi z cukru wychodzi 0,42 litra ( 5l/12kg), pewnie z cukru jest deko więcej. A teraz niech mi ktoś powie ktoś mądry jak innym może wychodzić powyżej 0,5 l/kg
Skoro dotąd nikt mądry Ci nie odpowiedział to może przynajmniej przeczytasz moje wyniki.
Najczęściej robię nastawy z 12kg cukru i 39-40l wody i paczki alcotec T24.
Na szczęście już bardzo dawno po pierwszej rektyfikacji nie wyszło mi mniej niż 6,5l spirytusu 96-97% (już nie mierzę), który przeznaczam do kolejnej rektyfikacji.
Bardzo często wychodzi: 200ml przedgonu, 7l jak wyżej i około 200-300 ml końcówki której nie dolewam do następnego wsadu.
Nie pamiętam już dokładnie ile ale mój rekord uzysku z takiej samej ilości to było około 7,7l urobku.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

furman

Post autor: furman » 2014-01-08, 13:47

Ok. Czyli twój oscyluje w granicach 0,54 l/kg. Z tego co wiem mamy te same średnice 76,1 mm kolumny. Mamy te same sprężynki. Więc co jest u mnie źle? Zawartość cukru w cukrze jest inna? Jaką mocą i prędkością odbierasz?

Awatar użytkownika
lesgo58
101%
101%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2014-01-08, 14:22

Furman trudno określisz co robisz źle. Prawdopodobnie sposób destylacji. Ja rektyfikuje z rygorystycznym utrzymywaniem temperatur do końca. To znaczy, że jadę do 100*C w kegu i na dolnym termometrze(37cm od kega). przyjmuje, że w kolumnie nie zostaje więcej jak 250ml spirytusu - i to jest moja strata obok 100ml przedgonów. Temperatura jaka pokazują mi termometry jest temperaturą rzeczywistą. Czyli że mam dokładnie skalibrowany termometr.
Może brak Ci cierpliwości na końcówce? Za szybko kończysz, albo za szybko odbierasz?
Gatunek cukru jest bez znaczenia. Różnice ilościowe mieszczą się w granicach błędu.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.

furman

Post autor: furman » 2014-01-08, 14:34

To mnie trochę zaskoczyłeś. Zawsze myślałem że masz 76,1 mm. I nie aż tak długą. Ale nie o tym, wiem że zbaczamy z tematu ale można go zawsze wydzielić do innego wątku. Ja mam usyp 1,7 m w dwóch odcinkach 50 cm + 120 cm. Zasyp mamy podobny z tym ze ja mam wymieszane małe z dużymi. Obawiałem się zalewania, w przypadku modułowego usypu. Nie odpowiedziałeś mi co do mocy i odbioru.

Dodano:

Lesgo58 z kega 50 litrów masz tylko 100 ml przedgonu? Uważam że to zdecydowanie za mało.

Awatar użytkownika
lesgo58
101%
101%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2014-01-08, 14:42

furman pisze: Lesgo58 z kega 50 litrów masz tylko 100 ml przedgonu? Uważam że to zdecydowanie za mało.
Fakt nie napisałem ilości wsadu. mam zazwyczaj 46 litrów.
Nie rozumiem twojego zdziwienia. Jeśli masz obniżony odbiór to bez problemu jesteś w stanie zredukować i zagęścic przedgon do takiej ilości. W drugim gotowaniu przy podwójnym odbiorze przedgonów mam ostatnio niecałe 150ml. To tylko kwestia "techniki" odbioru. Odpowiednio długa stabilizacja, odbiór tylko 50ml przedgonów przed rozpoczęciem odbioru serca i powolny odbiór resztek przedgonów w trakcie odbioru serca.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

Post autor: man111 » 2014-01-08, 15:24

Ale jaka dupa? Przecież pisze, poszukaj w postach poprzednich na temat cukru w cukrze jak to sam np lesgo50 pisze o dużo mniejszym uzysku. Nie mam zamiaru szukać i udowadniać, kto kłamie, bo mnie to luzik. W mojej ankiecie, tylko 16 procent uzyskuje ponizej 0,45 l z 1kg, a co trochę wielcy z tego forum przyznają się do dużo mniejszych uzysków, co masz na przykładzie Akasa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez man111, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek w stadzie staje się baranem. Dlatego jestem indywidualistą.

furman

Post autor: furman » 2014-01-08, 15:42

Chyba nie o to w tym wszystkim chodzi... Wprowadzacie mętlik w głowie młodym user-om jak i bardziej doświadczonym.

Więc jak to jest:

Tu
Z rozmów z kolegami którzy już jakiś czas stosują OLM, wiem że np przy cukrówce stabilizacja dłuższa niż 15minut nie jest konieczna.
i tu:
Przy dużym wsadzie muszę stabilizować minimum 50 minut aby termometry "stanęły" w miejscu.
To nie są osobiste wycieczki do Was koledzy.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

,

Post autor: man111 » 2014-01-08, 18:49

Lesgo50 dyskusję na temat wydajności cukru rozpocząłem przynajmniej na początku roku 2013 roku i ten uzysk był u Ciebie zawsze powyżej 0,6 z kg już czystego alkoholu, wiec pozwolisz, że wykażę iż manipulujesz danymi, jeśli nie nazwać tego kłamstwem.
Wyniki osiągnięte bardzo mnie zaskoczyły, gdyż nigdy nie mierzyłem tak dokładnie ile można wyciągnąć spirytusu z kg cukru. Ostatnimi czasy tak na oko wydawało mi się, że ok. 0,55 litra/kg cukru.
Wyniki dotyczą całości urobku brutto - tj. przedgony, serce, i pogony. Ciągnąłem do samego końca. Praktycznie gdy kończyłem rektyfikację to do wysokości 150cm w kolumnie nie było już spirytusu. Wyciągnięcie całej końcówki alkoholu powyżej 99*C w zbiorniku aż do 100,5*C zajęło mi ok. 3 godzin. Ale w tym czasie wyleciało jeszcze ok 1,2 litra spirytusu. Wszystko mierzyłem menzurką o pojemności 250ml.
Tak więc otrzymałem następujące wyniki:

- Cukier Królewski - 6111ml/10kg cukru - co daje 0,611 litra/kg
- Diamant - 6184ml/10kg cukru - co daje 0,618 litra/kg
- Słodka Łyżeczka - 6205ml/10kg cukru - co daje 0,620 litra/kg
- Cukier Lubelski - 5997ml/10kg cukru - co daje 0,599 litra/kg
- Sweet Family - 6180ml/10kg cukru - co daje 0,618 litra/kg
- Glukoza - 5955ml/11,35kg glukozy - co daje 0,525 litra/kg
Post jest na AD
http://alkohole-domowe.com/forum/wydajn ... t8676.html
z dn.
Wydajność Cukru
post przez lesgo58 » Pon Maj 06, 2013 10:41 am
Wiec jak jest z Twoja rzetelnością, jak tu piszesz, ze dopiero wtedy zrobiłeś testy, bo wcześniej Ci się wydawało, ze 0,55 było :lol:
Wyniki podałeś brutto z przedgonami i poogonami, a wiec test tez pokazuje, że uzysk czystego jest dużo mniejszy niż tu podajesz.
:nie_powiem
Wyciągnięcie całej końcówki alkoholu powyżej 99*C w zbiorniku aż do 100,5*C zajęło mi ok. 3 godzin. Ale w tym czasie wyleciało jeszcze ok 1,2 litra spirytusu
Na 10 kg wsadu cukru to super wynik, tylko czy to można nazwać spirytusem :nie_wiem ]
Ciekaw jestem ile osób tak ciągnie i po co?
To ja się jeszcze raz zapytam lesgo50- to jaki masz uzysk alkoholu zdatnego do spożycia z 1kg cukru?
Ostatnio zmieniony 2014-01-08, 20:36 przez man111, łącznie zmieniany 2 razy.
Człowiek w stadzie staje się baranem. Dlatego jestem indywidualistą.

Awatar użytkownika
lesgo58
101%
101%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Re: ,

Post autor: lesgo58 » 2014-01-08, 20:04

man111 pisze: To ja się jeszcze raz zapytam lesgo50- to jaki masz uzysk alkoholu zdatnego do spożycia z 1kg cukru?
Wydawać by się mogło, że wiesz wszystko o mnie? Dlatego dziwi mnie, że tego nie zauważyłeś, że juz o tym pisałem i to nie raz. Ale Ty - widzę - śledzisz mnie na wyrywki i po łebkach.
Proponuję Ci prześledzić jeszcze raz moje posty pisane w ostatnich miesiącach. i to dokładnie - to wszystkiego się dowiesz.
Zauważysz ewolucję w sposobie destylacji. A jest spora.
A Ci co podchodzą do destylacji trochę bardziej z zacięciem niż tylko do sposobu otrzymywania czegoś do picia wiedza, że nie bujam w obłokach.
A ty oczywiście masz prawo sądzić inaczej. Nikt Ci tego nie zabroni. Nie mam zamiaru niczego więcej poza tym co napisałem udowadniać.
P.S. Jak będziesz miał kiedyś szczęście popracować na kolumnie skonfigurowanej w podobny sposób jak u mnie to zobaczysz jak zmieniła się jakość serca i jak skróciły nam się przedgony i pogony.
A u mnie ten uzysk netto to ok. 0,53litra/kg cukru
Ostatnio zmieniony 2014-01-10, 13:46 przez lesgo58, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

,

Post autor: man111 » 2014-01-08, 20:14

Czy mam znaleźć kiedy to się chwaliłeś uzyskiem tu na forum i jak się ma do tego czasu kiedy zrobiłeś testy? Myśle, ze już udowodniłem, ze masz zdolności bajkopisarstwa.
To nie jest nic osobistego, tylko lubię by wszystko się zgadzało,
Ostatnio zmieniony 2014-01-08, 20:39 przez man111, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek w stadzie staje się baranem. Dlatego jestem indywidualistą.

furman

Post autor: furman » 2014-01-08, 23:33

Widzę że ktoś posprzątał :) no i dobrze porządek musi być. Panowie nie róbcie osobistych wycieczek do siebie. Bo w końcu nikt nie będzie pisał... Zadając pytanie chciałem uzyskać odpowiedzi dla czego tak jest że ja mam mniejszy uzysk, na prawie identycznych kolumnach. Mam jakieś tam doświadczenie, więc lipy nie robie :) Z postów wyżej mogę wywnioskować teoretycznie, iż na większy uzysk może wpłynąć "zagęszczenie przedgonów" To chyba każdy zaczaił, ale ja osobiście trzymam się z dystansem do tego. Ale nie są to takie ilości co dadzą pobić wydajność powyżej 0,5 l/kg. Chciałbym aby ktoś się wypowiedział w temacie, co posiada system inżyniera. Ja mam i może tu jest przyczyna. :nie_wiem

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 365
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2014-01-09, 00:15

Zastanawiam sie czy gra warta świeczki, skoro cukier teraz można kupić po 2,6zł/kg?

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2014-01-09, 00:25

Nawet po 2,49 :lol:. Ja z 18kg cukru wyciągam około 7l spirytu do spożycia piszę około, bo nigdy na krople urobku nie sprawdzałem, a ileś tam mililitrów w tą, czy w tamtą? Ludzie o co ten raban, to i tak grosze kosztuje.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wiking, łącznie zmieniany 1 raz.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Tomasek
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2013-09-22, 10:43

Post autor: Tomasek » 2014-01-09, 05:54

A ja już miałem przerabiać kolumnę, bo też mam podobne wyniki jak kolega wyżej,

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości