Rum - produkcja metodą dundrową

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Rum - produkcja metodą dundrową

Post autor: Kamal » 2014-01-10, 01:26

Na sąsiednim forum- Alkohole Domowe, kolega gr000by opisuje metodę produkcji rumu, gdzie nastaw robi się z wykorzystaniu gęstwy drożdżowej. A ja opiszę to po skrócie tutaj.

Robimy nastaw na rum, z melasy trzcinowej, lub cukru trzcinowego i melasy trzcinowej. Rozcienczamy nastaw do uzyskania 24BLG, wlewamy do fermentatora i dodajemy drożdże dedykowane do rumu (np. Cobra Rum yast), lub gorzelne. Po skończonej fermentacji destylujemy. W gorącym dundrze (wywar z destylacji) rozpuszczamy melasę, lub cukier i melasę. Po ostygnięciu dunder przelewamy do fermentatora z gęstwą drożdżową.
Po kilku nastawach, BLG dundru będzie wysokie i drożdże nie będą chciały pracować. Należy wtedy do następnego nastawu użyć, 50% dundru i 50% wody.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-01-23, 11:43

I jak, robi ktoś nastawy na rum na jednej gęstwie, z wykorzystaniem dundru?
U mnie, już pracuje 6 nastaw. ;-)
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1001
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2014-01-23, 16:41

Z ostatniego niepracującego już nastawu zaczerpnąłem trochę płynu, rozcieńczyłem, dodałem cukru i... po dwóch dniach cisza :(
Teraz spróbuję zaczerpnąć gęstwy, bo nastaw ściągnąłem z beczki do klarowania.
Może padły od alkoholu? Co prawda nastaw ma +1Blg, ale to raczej z pozostałości melasy.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-01-24, 10:48

Dojść możliwe, że drożdże padły od alkoholu. Gęstwa już powinna, ruszyć nastaw. ;-)
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
Władek
80%
80%
Posty: 431
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2015-09-23, 21:54

Miałem trzy nastawy melasy na dundrze, startowe Blg. wyszło 25 [użyty dunder miał 14 blg.]. Drożdże "distilla max", pracowało to niezbyt ochoczo, zatrzymały się na 17 Blg, 20 Blg. Przedestylowałem i pozostał mi dunder 25 Blg???, w smaku kwaśny, cierpki nie wyczuwam żadnej słodkości, dziwne to 25 Blg?
Do czego można go użyć, co z nim zrobić?
Same problemy z tą melasą :wallangry ,
Niech to dunder świśnie! :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Władek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Władek

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1001
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-09-24, 03:29

Niezaprzeczalna zaleta tej melasy, to cena. Mój pierwszy nastaw ustawiłem na 24Blg. Odfermentował do 12; po destylacji dunder ma ok. 15. Nie będę robił kolejnego na całym dundrze - dodam z 10-20%. Reszta zasili trawnik i kwiatki.
Wydajność też słaba - z 45-47l mam 6l 40% surówki.
Jeszcze lekko fermentuje, bo dodałem w pewnym momencie drożdże do miodu.
Pozdrawiam,
Waldek

Szlumf
90%
90%
Posty: 504
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2015-09-24, 09:13

Pierwszy nastaw na melasie z akcji Wawaldka zaszczepiłem matką z drożdży miodowych Zamojskich + G995 + Profesional Wodka Pure Yest. Z blg 31 zszedł do 16 po 9 dniach. Drugi na gęstwie z pierwszego nie ruszył. Dodałem piekarnicze z Biedronki i po 5 dniach blg z 24 spadło do 9 na czystej melasie z wodą. Później dodałem jeszcze 4 kg cukru. Destylowałem gdy blg ponownie spadł do 9. Mogłem jeszcze poczekać bo z rzadka bulgało ale potrzebowałem beczki. Przed destylacją do nastawu w kotle (43l) dolałem 10l dundru.
W sumie z 12,5 kg melasy i 4 kg cukru otrzymałem 6,2l 78% serca nie wymagającego drugiej destylacji.

koli_7
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2015-04-19, 22:59

Post autor: koli_7 » 2015-09-24, 13:40

Z 7 litrów melasy (około 10kg) wychodzi mi zawsze około 3 litrów surówki 60%.
Robię to tak że 5 litrów rozpuszczam w dundrze (około 16 blg) i uzupełniam wodą do około 32 blg. Po paru dniach dodaje pozostałe 2 litry melasy. Na taki nastaw idzie około 80 gram kwasku, kopiasta łyżeczka DAP po 2 dniach tyle samo activitu. Do tej pory tylko jeden nastaw nie wystartował i nie udało mi się go uratować.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-09-24, 14:35

koli_7 pisze:Na taki nastaw idzie około 80 gram kwasku, kopiasta łyżeczka DAP po 2 dniach tyle samo activitu.
Mogę się mylić, ale czy nie po to stosuje się odwar, żeby odpowiednio zakwasić nastaw.

koli_7
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2015-04-19, 22:59

Post autor: koli_7 » 2015-09-24, 16:12

Myślałem że głównym celem jest zwiększenie intensywności aromatów. Owszem zakwasi ale nie w takim stopniu żeby po dodaniu melasy ph utrzymywało się poniżej 4.0. Dysponuje miernikiem elektrycznym i staram się zawsze doprowadzić ph nastawu do wartości poniżej 4.0

jakub2001
60%
60%
Posty: 237
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2015-09-24, 19:09

Na tej melasie jeszcze nie nastawiałem. Na koziej i na trzecim dundrze nastaw na gęstwie startował i przerabiał bez problemu. Czyli drożdże tylko do pierwszego nastawu bez dodatków. Drożdże te z cyfrą 995. Literki nie używam, bo o molestowanie mogę być podejrzany.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości