Zacier zbożowy- wydajność?

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Zacier zbożowy- wydajność?

Post autor: yoyo » 2015-03-19, 19:13

Panowie mam problem, mianowicie;

1- ile procent można uzyskać na zacierze zbożowym?
2- jak to wyliczyć np 20% słodu pilzneńskiego i 80% pszenicy ile jak to skomponować aby uzyskać max %?
3- jak wyliczyć ogółem wydajność zestawianych zbóż?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-03-19, 19:25

A po co Ci max. procent w zacierze zbożowym? Zacieraj 1 kg zboża na 3 litry wody i nie martw się jaki procent uzyskasz. Blg będziesz miał w granicach 18-20.
Próbowałem zacierać 1:2,5 ale nie zauważyłem znacznego zwiększenia uzysku a drożdże się bardziej z zacierem męczyły, niedofermentowały do końca.
U mnie średnia wydajność to 3-3,5 litra spirytu 96% z 12 kg mąki.
Pzdr.
OLO 69

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2015-03-19, 19:39

A jak destylujesz- geste czy filtrowane i czy dodajesz antypiane na początku fermentacji jesli tak, czy to załatwi sprawę piany przy destylacji?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-03-19, 20:47

Destyluję gęste, choć mi wychodzi raczej rzadki zacier. Dlatego, że nie zakwaszam oraz dodaję enzym redukujący lepkość zacieru. Antypianę dodaję tylko raz, zaraz przed zadaniem drożdży. Taki zacier podczas destylacji się nie pieni. Ważne, aby poczekać do końca pracy i dopiero jak się uspokoi destylować.
Pzdr.
OLO 69

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2015-03-19, 22:45

Kolego OLO grzejesz z płaszczem?

[ Dodano: 2015-03-19, 22:48 ]
Panowie, a jak to jest z wysładzaniem bo oglądałem zacieranie na piwo i tam wysładzają do 2*Blg, jak to wygląda u "nas"?

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-03-19, 23:06

Zacier grzeję na taborecie gazowym w kegu włożonym do kociołka z wodą i solą.
Pzdr.
OLO 69

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2015-03-19, 23:19

Ok, a ta sól czemu służy?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez yoyo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2015-03-20, 07:19

yoyo pisze:Panowie, a jak to jest z wysładzaniem[...]
To nie zacieranie piw, nie ma potrzeby wysładzania w celu uzyskania konkretnego składu brzeczki.
Do destylacji fermentujemy najczęściej "jak leci" po zacieraniu, ewentualne różnice pojawiają się w filtrowaniu (lub jego braku), w zależności od możliwości destylacyjnych (grzewczych).


pzdr

Awatar użytkownika
lemuel
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2012-12-27, 20:01

Post autor: lemuel » 2015-03-20, 08:09

yoyo pisze:ok, a ta sól czemu służy?
Temperatura wrzenia roztworu wody i soli jest wyższa i wychodzi taniej niż olej do płaszcza.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2015-03-20, 14:57

Niezły patent z tą solą :D , czyli gdybym w kociołek stalowy z grzałkami wkomponował keg to odpadają koszta płaszcza z kwasiaka :twisted:

A jak bardzo wzrasta czas podgrzewania wsadu przez płaszcz w porównaniu z grzaniem bezpośrednim?

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1260
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-03-20, 18:26

Czas rozgrzewania wydłuży się o czas potrzebny do rozgrzania garnka z solanką - u mnie było to ok. 1/3 czasu na rozgrzanie samego kega z wsadem. Ale następne destylacje robiłem "na gorąco" tzn. wymieniałem wsad w kegu nie pozwalając aby solanka wychłodziła się. Trochę to niebezpieczne, ale żyję :D
A tak wygląda mój sprzęt: http://www.bimber.info/forum/download.php?id=5642
http://www.bimber.info/forum/download.php?id=5643
Przestrzeń między kegiem a garnkiem uszczelniałem ostatnio grubym (26mm) wężem silikonowym złożonym jak dętka rowerowa.
Pozdrawiam,
Waldek

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2015-03-20, 19:14

Niezła grzała :D Ja mam do tego celu keg 50l wiec zbiornik chce zrobić z czarnej stali wspawać na dnie mufę pod grzały a spust z kega połączyć wężem inox do zaworu zewnętrznego zbiornika, bez łączenia zbiorników.

Pozdrawiam

janik
80%
80%
Posty: 429
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2015-03-20, 20:05

Co ty tak się upierasz na zbiorniku do podgrzewania z czarnej stali? :shock:
Do tego chcesz wspawać mufę na grzałki?
Nie wiem czym chcesz wypełnić przestrzeń pomiędzy naczyniami, ale jeżeli będzie to solanka, to żywotność takiego zbiornika będzie bardzo krótka. :!:

yoyo
40%
40%
Posty: 78
Rejestracja: 2014-09-24, 23:33

Post autor: yoyo » 2015-03-20, 20:12

Płyn chłodzący, chce grzać z płaszczem elektrycznie a z kwasówki będzie sporo droższy. Macie jakieś inne patenty, bo ten z garem jest ok przy kegu 30l a ja mam 50l?
Ostatnio zmieniony 2015-03-20, 20:15 przez yoyo, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1260
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-03-20, 22:41

O ile dobrze pamiętam, to niektórzy koledzy gotują pięćdziesiątki w emaliowanym kociołku. A i w gotowych sprzętach płaszcz nie obejmuje całej wysokości kega. Powinien dać radę :wink:
Przy solance i elektryce trzeba zakupić grzałkę ze stali odpornej na chlorki - bo po sezonie skończy się tak: download/file.php?id=6802
Stal bodajże 316.
Teraz korzystam z kotła http://destylacja.com/pl/p/KOCIOL-PAROW ... x2000W/239 a ten zestaw czeka na swój czas :)
Ostatnio zmieniony 2015-03-20, 22:47 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości