Rozrabianie Spirytusu

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
adik
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-01-16, 17:01

Rozrabianie Spirytusu

Post autor: adik » 2007-01-16, 17:03

Mam wielka prosbe.... czy moglbym mi ktos podac jakies przepisy na rozrabianie spirytusu..... z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony 2012-10-30, 16:33 przez adik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2007-01-16, 17:26

interesują ciebie wzory do obliczania proporcji, czy też przepisy na nalewki? Jeżeli to drugie, to szczerze mówiąc dziwie sie tobie, że napisałeś w kategori forum, w której w każdym temacie masz jakiś przepis.
Konstytucja RP - Art. 54. 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

adik
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-01-16, 17:01

Post autor: adik » 2007-01-16, 18:17

prosilbym jakies nieskaplikowane za bardzo przepisy na rozrobienie spirytusu wraz z proporcjami.... i chcialbym zeby wyszlo cos ala wodka :)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-01-16, 19:46

Proszę bardzo...
Mieszasz 1 litr spirytusu z 1 litrem wody. Zaprawiasz to karmelem i w efekcie masz (~) 2 litry ala wódki, otrzymane jednym z prostszych sposobów. Bardziej zaawansowane znajdziesz czytając forum :idea:

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-01-17, 09:25

Ja bym to zaprawianie karmelem pominął jako zbyt komplikujące nieskomplikowany przepis na rozrobienie spirytusu: po prostu 1 litr spirytusu i 1 litr wody. Po rozrobieniu spożywać można w zasadzie od razu aż do momentu kiedy wszystko okaże się nieskomplikowane: w tym momencie już śmiało można podjąć się wykonania nawet najbardziej skomplikowanego zadania.

Pozdrawiam

Winiarek

adik
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2007-01-16, 17:01

Post autor: adik » 2007-01-18, 16:47

1. Kurcze szukałem na forum i nie moge znalezc przepisu na porterowke... mozecie pomoc ? albo dac swoj ?

2.czy moge spirytus po prostu rozrobic z sokiem 50 na 50 % i odstawic na pare dni ? jezeli tak to jak oceniacie tego smak ?

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

rover

Post autor: Rover » 2007-01-19, 00:26

OJ,adik trafiłeś chyba na forum (wysokie forum) dlatego takie odpowiedzi. A wszelakie odpowiedzi na twoje pytane znajdziesz na pewno na CZARNEJ OLIWCE Tam jest kopalnia wiedzy o drinkach

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 591
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2007-01-19, 06:03

cześć :)
adik pisze:1. Kurcze szukałem na forum i nie moge znalezc przepisu na porterowke... mozecie pomoc ? albo dac swoj ?

2.czy moge spirytus po prostu rozrobic z sokiem 50 na 50 % i odstawic na pare dni ? jezeli tak to jak oceniacie tego smak ?
ad 1. Likier Porterowy wg. Cieslaka:

Zaprawa do likieru porterowego:
1. Wanilia (2 laski)
2. Rodzynki (40 gr.)
3. Cynamon (mały kawałek)
4. Goździki (5 sztuk)
5. Gałka muszkatołowa (ćwierć sztuki)
6. Spirytus 60% (200 ml)

Rozdrobnione surowce macerować spirytusem w przeciągu 2 tygodni, często mieszając, po czym zlać i przefiltrować przez watę do czystej butelki otrzymując 150 ml gotowej zaprawy.


Zestaw Likieru porterowego (1,5 l)

Surowce:
1. 2 butelki porteru
2. 0,5 kg cukru
3. 75 g miodu
4. 0,5 l spirytusu

Do wysokiego emaliowanego garnka wlać butelkę porteru, ogrzać do 80 st. C i w gorącym piwie rozpuścić cukier i miód (ilość miodu można zwiększyć do 100 gr.). garnek należy ogrzewać na wolnym ogniu, ostrożnie, bo tworzy się dużo piany i zawartość może wykipieć. Syrop ogrzewać do wrzenia i gotować kilka minut, zbierając tworzące się szumowiny i pianę.
Po zdjęciu garnka z ognia wlać drugą butelkę porteru oraz 1/5 tj. ok. 30 ml zaprawy waniliowo-korzennej. Całość dobrze wymieszać i powoli, stale mieszając, dodać 0,5 l spirytusu. Otrzyma się ok. 1,5l gotowego likieru o mocy 32 % który może być wypity natychmiast (lepiej na drugi dzień).

Jeśli zamiast likieru chcemy uzyskać wódkę porterówkę to do otrzymanego w podany sposób likieru w ilości 1,5l należy dodać 0,25 l spirytusu + 0,25l wódki 40% - otrzyma się 2 l porterówki.
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Paluch
101%
101%
Posty: 721
Rejestracja: 2006-06-10, 21:54
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Paluch » 2007-01-19, 10:08

Adik @
2.czy moge spirytus po prostu rozrobic z sokiem 50 na 50 % i odstawic na pare dni ? jezeli tak to jak oceniacie tego smak ?[/quote]

Nie sprecyzowałeś o jaki sok chodzi ale na podstawie własnych doświadczeń:
sok pomidorowy + alkohol = "TATANKA"
Jest to niezłe a pije się bezzwłocznie :D

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pumex
101%
101%
Posty: 95
Rejestracja: 2006-05-09, 12:20

Post autor: pumex » 2007-01-28, 21:04

Zrobiłem kilka litrów spirytusu czyszczonego sodą i solą . Wyszło bez zapachu i smaku samogonu , takie samo jak ze sklepu :| . Postanowiłem dodać do tego "kopru włoskiego" w granulacie , takiego dla dzieci i postawiłem to na stół , smakowało wszystkim , pytali się o przepis . Było całkiem niezłe i zniknęło dość szybko .
Dla zdrowia ciała , umysłu i duszy .

kaczor
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2007-02-10, 22:57

Post autor: kaczor » 2007-02-13, 23:32

pumex pisze: Postanowiłem dodać do tego "kopru włoskiego" w granulacie , takiego dla dzieci i postawiłem to na stół , smakowało wszystkim , pytali się o przepis . Było całkiem niezłe i zniknęło dość szybko .
A jakie dałeś proporcje? Pomysł fajny i chyba nie wymaga dużo czasu?

Awatar użytkownika
pumex
101%
101%
Posty: 95
Rejestracja: 2006-05-09, 12:20

Post autor: pumex » 2007-02-17, 13:14

Dałem dwie łyżeczki od herbaty , zmienił się trochę kolorek , dość przyjemny dla oka :wink: .
Dla zdrowia ciała , umysłu i duszy .

Jaś
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2006-03-02, 20:52

Post autor: Jaś » 2007-02-17, 23:00

Porterówka bez chleba razowego to nie porterówka.
Kto wam dał te przepisy.
Szukać, czytać, eksperymentować, łamać patenty
Na zdrowie!!!!

AdamC
30%
30%
Posty: 43
Rejestracja: 2007-02-07, 20:46

Post autor: AdamC » 2007-02-22, 18:08

Jaś Uderzyłeś około133 razy w klawiaturę, nie licząc Shift i Enter, i nic to nikomu nie dało. A na to miejsce wyszedłby przepis (jak go znasz?). Czy się kiedyś nad takimi odpowiedziami zastanawiałeś?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
jacus88
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2007-11-08, 22:11
Lokalizacja: KOSTA

Post autor: jacus88 » 2007-11-16, 16:59

1L spirolu 1L wody -dodac 4 gozdziki po 2-3 dniach ladny kolorek przyjemny zapach i smak :roll:

:roll: :roll: :roll: :roll:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kerama, z-byszek i 0 gości