Regulator AVT 1007v2

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
dramo78
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2009-12-14, 15:42

Regulator AVT 1007v2

Post autor: dramo78 » 2015-07-30, 12:45

Witam
Pierwszy raz postanowiłem sam złożyć regulator AVT 1007v2 i wyskoczył mi mały zonk ponieważ nie działa mi regulacja na potencjometrze P1 (50k/om) natomiast kręcąc potencjometrem P2 (1M/om) żarówka 25W reaguje. Luty kilka razy posprawdzałem, niestety nie mam jak pomierzyć elementów zestawu (brak miernika).Wyczytałem żeby obciążyć czymś więcej niż 25W więc podłączyłem odkurzacz 1450W i sytuacja jest ta sama co przy żarówce z tą różnicą że triak BT139 się grzeje.
Dokumentacja - http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1007.pdf

Z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 1946
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2015-07-30, 21:59

Diodę dobrze wsadziłeś? Podrzuć fotkę, może rezystory nie tej wartości.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
fuutro
80%
80%
Posty: 418
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2015-07-30, 22:32

Miernik może udać Ci się kupić już za paręnaście złotych. Zawsze się przydaje.
Pokaż zdjęcie, ale najlepiej by było, żebyś pomierzył rezystancje. Odwrotne wmontowanie diody D1 mogłoby np uszkodzić układ scalony, nieco potem powysadzać kondensatory elektrolityczne (o ile nie nastąpiło by wewnętrzne zwarcie), głównie C1.
Ostatnio zmieniony 2015-07-30, 23:18 przez fuutro, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

dramo78
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2009-12-14, 15:42

Post autor: dramo78 » 2015-07-30, 22:52

Fotki
triak i potencjometr są wlutowane na przewodach.
Załączniki
avt 1007.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
foto

Awatar użytkownika
HomoChemicus
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2014-01-27, 17:54
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: HomoChemicus » 2015-07-30, 23:02

A potencjometr na pewno jest poprawnie zamontowany?

dramo78
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2009-12-14, 15:42

Post autor: dramo78 » 2015-07-30, 23:12

wszystko sprawdzałem kilka razy. na początku przy pierwszym starcie spalił się bezpiecznik 8A ale triaka mam bta16 i po zmianie na 15A już go nie pali
potencjometr jest połączony patrząc od strony gałki w kolejności od lewej- do opornika 220k;47k;15k
Ostatnio zmieniony 2015-07-30, 23:19 przez dramo78, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
HomoChemicus
20%
20%
Posty: 25
Rejestracja: 2014-01-27, 17:54
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: HomoChemicus » 2015-07-30, 23:16

.
Poprawka, wygląda ok.
Ostatnio zmieniony 2015-07-30, 23:21 przez HomoChemicus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
80%
80%
Posty: 418
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2015-07-30, 23:18

Pokaż jeszcze stronę druku. Ten bezpiecznik 8A przy czym padł?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1001
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-07-30, 23:20

Na żarówce 25W walnął Ci bezpiecznik?
Pozdrawiam,
Waldek

dramo78
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2009-12-14, 15:42

Post autor: dramo78 » 2015-07-30, 23:24

bezpiecznik padł przy opalarce 2000w
strona lewa na foto
jest to moja pierwsza zabawa w elektronika i przy lutowani nie miałem pojęcia że ten druk jest taki słaby więc tam gdzie potrzebowałem i mogłem łączyłem dodatkową porcja cyny ale wszystko według schematu i po ścieżkach płytki.Na foto może nie widać ale jest wszystko ok.
Załączniki
2964572_WP_20150730_003.jpg
Ostatnio zmieniony 2015-07-30, 23:43 przez dramo78, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-07-31, 00:12

Elektrolity w poprawnej polaryzacji siedzą?

jurii
90%
90%
Posty: 558
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2015-07-31, 00:39

Na pewno tak, pokrywa sie z layaoutem płytki z dokumentacji.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1189
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2015-07-31, 12:11

Zauważyłem jedną rzecz. Na zdjęciu płytki od strony elementów w miejscu gdzie montowany jest triak wystaje tylko 1 przewód :!: A gdzie pozostałe 2 :?:

maria-n
100%
100%
Posty: 1214
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2015-07-31, 12:26

Cześć
Oczywiste, że tu jest błąd! Układ sterujący musi "widzieć", wszystkie trzy elektrody triaka. Wtedy "wie co ma robić", w zależności od wysterowania bramki.

dramo78
20%
20%
Posty: 20
Rejestracja: 2009-12-14, 15:42

Post autor: dramo78 » 2015-07-31, 14:57

triak jest połączony bezpośrednio jednym przewodem do napięcia a drugim do wyjścia "out"
trzeci jest połączony z R6 "180" i dlatego jest wlutowany w płytkę
w załączniku "co i jak"
Załączniki
triak.gif
załącznik
(54.54 KiB) Pobrany 132 razy
triak.gif
a dokładnie tak:
(62.43 KiB) Pobrany 197 razy
Ostatnio zmieniony 2015-07-31, 16:45 przez dramo78, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości