Przepis na whisky

reed3
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2007-01-23, 21:39

Przepis na whisky

Post autor: reed3 » 2007-01-23, 22:43

Whisky -popularny trunek szkocki. Produkowane w innych krajach mają nazwę whiskey lub bourbon. Kazda whisky jest bezbarwna, dopiero po dodaniu karmelu lub przez lezakowanie w debowych beczkach nabiera koloru. Czy nie uwazacie ta whisky przypomina w smaku nasz polski bimber? Przeciez tylu konesterów zachwyca się tym smakiem. Jakie macie przepisy na dobrą polską whisky i czym najlepiej zabarwic destylat?

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Przepis na whisky

Post autor: winiarek5 » 2007-01-23, 22:49

Łyski:
reed3 pisze:...czym najlepiej zabarwic destylat?
:!: :
reed3 pisze:...po dodaniu karmelu lub przez lezakowanie w dębowych beczkach nabiera koloru.

reed3
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2007-01-23, 21:39

Post autor: reed3 » 2007-01-23, 23:01

I przez to lezakowanie w dębowych beczkach nabiera smaku. Jakie procesy wtedy zachodzą przez tzw. postarzanie przez sezonowanie. Oglądałem taki program jak mozna przyspieszyc takie sezonowanie - ultradzwiękami. Podobno daje to takie same efekty?

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-01-23, 23:22

Takich samych z pewnością nie daje, co nagle to po diable. Może dać efekt podobny. Nie mam wanny ultradźwiękowej to nic nie mogę o tym powiedzieć. W sumie dość blisko mam do producenta takich wanien (Czechy) to może kiedyś kupię u nich takie ustrojstwo (z dopłaty unijnej w 2008 :D ) to zobaczymy co to daje. Te z Allegro to raczej zabawki.
proces starzenia/dojrzewania przyspiesza wygrzewanie (40 - 60°C) - stosuję sam i efekty są ciekawe, jednak najlepszy i nie zastąpiony jest upływ czasu i cierpliwość.

Pozdrawiam

Winiarek

reed3
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2007-01-23, 21:39

Post autor: reed3 » 2007-01-23, 23:33

Czy przez podgrzewanie lezakując nasz bimberek moze przerobic się na ocet?

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2007-01-23, 23:39

Bez dostępu tlenu na pewno nie przerobi się ani na ocet, ani na dwutlenek węgla i parę wodną... ;)

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-01-23, 23:40

@reed3
po pierwsze Whisky robi się ze słodu jęczmiennego suszonego dymem z torfu - leżakowana w beczkach dębowych, najczęściej po Sherry
po drugie Bourbon robi się z kukurydzy z dodatkiem innych zbóż - leżakowanie w beczkach wypalanych
więc jak widzisz te trunki są zupełnie inne

a co do wanienek to nasz ś.p.CO2 dość obszernie na Oliwce relacjonował tę metodę , oczywiście ze swoich doświadczeń
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

reed3
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2007-01-23, 21:39

Post autor: reed3 » 2007-01-23, 23:49

Mozesz podac ten link str. Na oliwce?

Awatar użytkownika
truteen
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-07-31, 21:55

Post autor: truteen » 2007-01-24, 00:00

a moze by tak wczesniej przejrzeć oliwkę całą... tylko jeden wieczór i o ile mniej pytań...;)
Cu + Al--->Cl + Au... pracuję nad tym, typowa wymiana tylko bardziej złożona...

reed3
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2007-01-23, 21:39

Post autor: reed3 » 2007-01-24, 00:05

Podejrzewam ze troche wiecej.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-01-24, 00:13

temat był rozstrzelony po całej Oliwce, chyba już od 59str
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
flesz103
101%
101%
Posty: 294
Rejestracja: 2006-04-02, 20:21
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: flesz103 » 2007-01-25, 18:00

Witam.
Mam pytanie.
Jako że nie posiadam na razie kotła do grzania w płaszczu, a chciałbym stworzyć "łyski", pomyślałem żeby do drugiego gotowania dodać coś takiego:
http://www.browamator.pl/szczegoly.php? ... sortuj=kod

A może dodać już na etapie zacieru cukrowego? Jak lepiej?
Jestem zielony z piwowarstwa ale czytałem że ekstrakty tej firmy są dość dobre.
Wiem że wyjdzie drogo, że to nie to samo co zacierane ze zboża, jednak chętnie coś takiego bym popełnił. Nie wiem tylko na jakim etapie dodać ten koncentrat i w jakich proporcjach.
Prosiłbym kogoś, kto miał lub ma do czynienia z zacieraniem piwa o wypowiedź.

Pozdrawiam.
Tomek
"Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego w słowa!"

bnp

Post autor: bnp » 2007-01-25, 18:43

@flesz103

Możesz spróbować „popełnić” taki ekstrakt . Koncentrat rozrób tak jak podaje producent tylko zwiększ udział cukru , żeby uzyskać więcej %, dodaj drożdże i zacier gotowy, proponuje jednak spróbować zrobić whisky ze słodu ,trochę więcej zachodu ale na pewno taniej , a tak jak pisałem w innym poście dużym ułatwieniem przy zacieraniu zboża jest worek filtracyjny „S” od 98%. Ja tez dziś nastawiłem zacier ale na WHISKEY ( użyłem nie wędzonego słodu, jeszcze nie piłem whisky która ma naprawdę intensywny zapach i smak dymu torfowego –może ktoś miał taka okazję i może polecić jakąś markę? )

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-01-25, 19:20

bnp pisze:może ktoś miał taka okazję i może polecić jakąś markę? )
polecam Talisker 10-cio letną, rewelacja.
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-01-26, 09:56

flesz103 pisze:...chciałbym stworzyć "łyski"...
W browamatorze mają słody jęczmienne wędzone - co prawda też nie tanie, ale z nich to by można już próbować robić łyski.
Aby podjąć próbę wykonania łyski (proponowałbym bardziej swojską nazwę odpowiednika whisky: np. Łyska Biegunka - "biegunka" nie od uporczywego wydalania tylko od biegania tak jak Jaś od Wędrowania) trzeba się już zacząć przygotowywać, jeszcze zanim cokolwiek zacznie fermentować:
Należy zakupić lub wykonać samemu sherry i dodać do tego wiórów dębowych (przypalonych mocno, słabo lub wogóle - nie wiem) i leżakować a później odsączyć sherry i dodać nasz destylat na łyski i znowu leżakować i cierpliwie czekać.
Ja u siebie moczę w winku czerwonym własnej roboty, wióry dębowe mocno przypalone : butelkę wypełniłem całkowicie wiórkami i zalałem winkiem i zakorkowałem. Stoi tak już prawie rok.
Czasochłonne te eksperymenty :D .

Pozdrawiam

Winiarek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ArekWrocław i 1 gość