Przepis na whisky

kwik44
90%
90%
Posty: 771
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2018-08-12, 11:52

Jednak podzieliłem urobek na 2 części. Zaczęło lecieć w okolicy 80%, bardzo szybko spadło i gdzieś na 64% zmieniłem garnek. Słodkie, pachnie owocami i nie ma gorzkiego posmaku. 66% jeszcze go miało.
Ja dodaję przedgon i pogon, ale to trochę z chytrości, żeby odzyskać stamtąd alkohol i aromaty. Co do przedgonu, to mógłbym się zgodzić, natomiast pogon wręcz należy dawać. Tam nisko jest zawsze dużo smaku. Pamiętam też, jedna z użytkowniczek forum Homedistillers kiedyś pisała, że ona na pot-stilu pogon odbiera do 20% z wyłączeniem zakresu ~40-30. Temat był o czereśni, ale tak robi(ła) wszystkie owoce. Przedgon mroziła ;) i strzykawką zbierała którąś frakcję, żeby było maksymalnie dużo smaku w destylacie. Zobaczymy. Wolniutko na grzałce 1400 zbieram co leci. Beczka też w uruchomieniu ;) i nie cieknie.

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1581
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Re: Przepis na whisky

Post autor: OLO 69 » 2018-08-12, 12:07

Ja też nie dodaję przedgonu. W pierwszym gotowaniu - stripie na 30 cm miedzi odlewam 50 ml przedgonu z każdych 20 litrów nastawu. Jadę do 98C w kegu.
W drugim na 40-45 litrów wsadu przedgonu odbieram 500-700 ml. Druga destylacja na długiej rurze z wypełnieniem stalowym - tryb pot still do 92-93C na głowicy. Wychodzi destylat 77-78%. Taki do beki i to mi pasuje.
Pozdrawiam.
OLO 69

kwik44
90%
90%
Posty: 771
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2018-08-12, 12:38

Ja destyluję na takim. Syfu na półkach proszę nie komentować. BHP też.

//edyta
Skończyłem odbiór serca na 48%. Mogłem w sumie pojechać nawet niżej, ale wydajność przy 1400W już bardziej niż marna. Smak był w dalszym ciągu bardzo dobry. Dymu dużo ;) Robię teraz odpęd pozostałości w kotle i reszta razem z przedgonem do kolejnej partii. Czas pokaże.

I zapuściłem drugą partię. Odpęd zrobiony do 99,5 stopnia w kotle. Zagotowało się gdzieś na 86/87 stopni co powinno odpowiadać jakimś 25-27%. % szybko spadł do jakichś 72 i tam się dość długo utrzymywał. Odbierałem na smak i ok. 0,5 litra przedgonu dodatkowo uciąłem (łącznie litr z 46l wsadu). I jadę powoli...

I tak powoli skończyłem drugą destylację. Mam jakieś 11-12l urobku 67%. Tym razem serce przerwałem na 52% bo zaczynały pojawiać się gorzkie posmaki. Czy zwiększenie % pomaga odebrać przedgon? Nie wiem, ze wskazaniem na "nie do końca". I tak trzeba sprawdzić organoleptycznie. Zrobiłem też test pół na pół z wodą i nie mętniało.

Czas się zabierać za dalsze wędzenie słodu i kolejne zacierania.
Załączniki
kociol1.jpg

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4658
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Przepis na whisky

Post autor: Citizen Kane » 2018-08-12, 21:54

kwik44 pisze:
2018-08-12, 12:38
Czas się zabierać za dalsze wędzenie słodu i kolejne zacierania.
:jest_ok

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości