Przepis na whisky

Twonk
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-08, 20:11

Na razie zostanę przy swoim sposobie. W piątek wieczorem zacieranie, pracuje max do wtorku. W następny piątek wieczorem przepuszczam przez worek filtracyjny i wyciskam w prasie do owoców. Przelewam do beczki z kranikiem gdzie następuje jeszcze klarowanie i w sobotę zlewam do kega i puszczam na rury.

W międzyczasie poczytam wątek o zakażaniu :)

ssg_08
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-09, 16:34

@twonk
Z tego co piszesz wyłapałem że fermentujesz z młótem. A czy ten strong 53 ppm też robiłeś z młótem że dał taki fajny efekt ? :cheers
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Twonk
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-09, 19:33

Fermentuję zawsze z młótem. Nigdy nie próbowałem inaczej :oops: . Leń ze mnie :mrgreen:

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na whisky

Post autor: Doody » 2019-01-09, 20:42

Ja próbowałem fermentować samą brzeczkę, próbowałem z młótem. Od tej pory zawsze fermentuję z ziarnem zwłaszcza torfiaki. Aromat jest nieporównywalny.
Pozdrawiam
Darek

ssg_08
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-09, 21:57

A ja głupi uwierzyłem Szkotom żeby wysładzać :twisted: Następna porcja wędruje do beczki z młótem :D
edit :
no to muszę zbudować praskę :)
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

kwik44
90%
90%
Posty: 884
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Przepis na whisky

Post autor: kwik44 » 2019-01-10, 07:49

Ja tam wysładzam i jakoś na niedomiar torfu narzekać nie mogę ;)

Awatar użytkownika
dynio1977
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2018-08-23, 14:22

Re: Przepis na whisky

Post autor: dynio1977 » 2019-01-10, 09:59

Jak ktoś ma kocioł zacierny to pewnie że wysładzanie ma sens (wygoda), jeżeli natomiast zaciera się w zwykłym garze to bardziej aromatyczne i smakowe wychodzą torfiaki fermentowane z młótem

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na whisky

Post autor: Doody » 2019-01-10, 10:09

Przede wszystkim "zacieranie na lenia" czyli zacieranie w jednej, dużej beczce powoduje to, że nie ma jak filtrować zacieru przed fermentacją. Ja używam 120l beczki i jak ją napełnię staje się ona "mało mobilna" :) Wolę po fermentacji odfiltrować młóto (brak płaszcza w kotle). Ostatnio mam taki sposób, że po zakończeniu fermentacji, daję jeszcze 5-6 dni zacierowi, aby młóto całkowicie opadło na dno. W ten sposób lewarując w miarę klarowny zacier znad osadu, odzyskuje 90 % wsadu do kotła bez filtracji. Filtruje tylko 1 wiadro z najrzadszego osadu.
Pozdrawiam
Darek

ssg_08
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-10, 10:45

Mam gar zacierny z filtrem z siatki na dole i do tej pory wysładzałem, ale zależy mi najbardziej nie tyle na wydajności ile na wyciągnięciu max aromatów torfu. Dlatego teraz będzie porcja fermentowana z młótem i filtracja przed gotowaniem. A pozostałe młóto ja bym zalał wodą i po opadnięciu do wody przejdą nam w części alkohol i aromaty które byśmy wywalili z młótem :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Twonk
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-10, 12:28

Po zakończeniu fermentacji czekam aż młóto opadnie na dno. Delikatnie zlewam dosyć przejrzysty płyn a resztę przeciskam przez 18 litrowa prasę do owoców z wykorzystaniem worka filtracyjnego. 15 kg młóta przeciskam na 3 razy - trwa to chwilkę. Następnie płyn czeka przez całą noc w beczce z kranikiem (kranik mam tak z 10 cm nad dnem) gdzie dodatkowo się klaruje (sam, nie dodaję środków klarujących). Rano zlewam kranikiem prosto do kega a osad zostaje w beczce. Robię tak bo nie mam płaszcza i boję się przypalić grzałki.

ssg_08
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2018-10-09, 16:08

Re: Przepis na whisky

Post autor: ssg_08 » 2019-01-10, 15:16

To ja też tak zrobię :D
Worek mam od Kolegi 98% a praska się buduje. Dwie płyty z otworami 20 mm, pręty gwintowane M20 i zciskam dokręcając nakrętki :) nie chce mi się robić walca z otworami :D
Ci, co nie lubią kotów, w poprzednim życiu byli myszami ...

Twonk
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-15, 14:31

Zacieranie 32 kg słodu Castle Malting Whisky 35 ppm wykonane w sobotę (na 2 razy). BLG wyniosło lekko ponad 21. Dzisiaj rano (wtorek) BLG wynosi -1 i za wiele się już nie dzieje. Zgodnie z sugestią pójdzie na rury w najbliższą sobotę, czyli ok. 4 dni po zakończeniu fermentacji, chciałbym jednak przefiltrować i odcisnąć zacier już w piątek.

Pytanie - w trakcie pracy drożdży staram się utrzymywać temperaturę ok. 26 do 27 stopni (dogrzewam grzałką akwariową). Czy przez te następne 4 dni tez utrzymywać taką temperaturę, czy tez można to olać i wyłączyć grzałki? Dodam, że w pomieszczeniu mam 15 st.C.

Awatar użytkownika
dynio1977
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2018-08-23, 14:22

Re: Przepis na whisky

Post autor: dynio1977 » 2019-01-15, 14:36

Im niższa temp po fermentacji tym wcześniej Ci sie wyklaruje.
Ja po fermentacji wystawiam na zewnątrz i po 2 dniach na rurki

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 509
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Przepis na whisky

Post autor: Doody » 2019-01-15, 14:46

Twonk,
Dobrym pomysłem jest odciśniecie na dzień przed destylacją, ponieważ przez noc opadnie Ci na dno "mączka", którą będziesz mógł zostawić na dnie nie wlewając do kega.
Pozdrawiam
Darek

Twonk
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2018-03-02, 10:28

Re: Przepis na whisky

Post autor: Twonk » 2019-01-15, 15:32

W takim razie plan będzie następujący: grzałkę wyłączę dzisiaj wieczorem i zostawię w pomieszczeniu o temp. 16 st.C do czwartku wieczorem kiedy to przefiltruję i odcisnę na prasie. Wstawię to następnie do docelowego miejsca bimbrowania gdzie temperatura wynosi gdzieś 8 stopni C żeby się do soboty rano dodatkowo wyklarowało.

OK? Jakieś dodatkowe sugestie?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kwik44 i 0 gości