Zacier z kukurydzy

Awatar użytkownika
Artur
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2007-02-08, 14:04

Zacier z kukurydzy

Post autor: Artur » 2007-02-15, 11:58

Witam wszystkich "Pędziwiatrów"
Zaczynam działać z kukurydzą - ma najwięcej skrobi i co ważne nie rośnie zacier przy fermentacji ( nie ma ryzyka, że wykipi)
Jak na razie zatarłem z enzymkami i hmmm nieźle wyszło 6 kg. + 18 litrów = 21 Blg.
Puściłem drożdżyki i "idzie" jak burza i o dziwo nie rośnie.

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 152
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2007-02-15, 12:28

Z kukurydzą mam same pozytywne doświadczenia.
No i ten słodkawy posmak w gotowym destylacie... :)

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-02-15, 13:03

Misza pisze:......No i ten słodkawy posmak w gotowym destylacie... :)
...zaleta, albo wada. Do nalewek jest OK, a do picia jako czysta - trochę nietypowa. :|
Jako czysta do picia, moim zdaniem, lepiej się jednak sprawdza żytnia albo pszeniczna.
pzdr

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 152
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2007-02-15, 16:59

a_priv pisze: ...zaleta, albo wada. Do nalewek jest OK, a do picia jako czysta - trochę nietypowa. :|
Jako czysta do picia, moim zdaniem, lepiej się jednak sprawdza żytnia albo pszeniczna.
pzdr
Piłeś czy gdybasz? Bo mi (i nie tylko) pasuje.

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-02-16, 13:55

Misza pisze:
a_priv pisze: .......Piłeś czy gdybasz? Bo mi (i nie tylko) pasuje.
Nie tylko piłem, ale wcześniej zrobiłem (po co bym robił, gdybym nie pił? :wink: ). Początkowo nastawiałem się na coś w rodzaju Bourbona (zamierzałem poddać go leżakowaniu z wiórkami), ale życie pokrzyżowało te plany i wtedy piłem (jako czystą wódkę). Wolę żytnią, później pszeniczną, a kukurydzianą ustawiłbym na 3 miejscu.
Oczywiście w stosunku do cukrówek wszystkie 3 są bezkonkurencyjne.
pzdr

RomKo
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2006-02-12, 19:14

Post autor: RomKo » 2007-02-25, 17:00

Właśnie jestem w trakcie fermentacji na 60 kg kukurydzy słodkiej, i trzeba przyznać że ma taki specyficzny zapach. Mnie to nie przeszkadza, bo wiem że po dłuższym leżakowaniu wszysko się unormuje i będzie świetne w smaku.

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-02-25, 22:35

Przypomniało mi się, że jakiś czas temu dostałem ofertę od firmy handlującej kukurydzą (skup, sprzedaż). Skupują kukurydzę, sprzedają materiał siewny itp.
W ofercie mają ziarno kukurydzy o dużej wydajności dla gorzelni.
Śmialiśmy się z sąsiadem w jaki sposób mnie wytypowali do wysłania oferty. Muszę poszukać w korespondencji z reklamami, nie zaszkodzi z nimi pogadać, przecież nie ugryzą.

Winiarek

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-02-26, 13:49

Czy ktoś może wie z jakiej kukurydzy jest robiona mąka dostępna w sprzedaży?
Załączam zdjęcie.

pzdr

RomKo
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2006-02-12, 19:14

Post autor: RomKo » 2007-02-26, 18:14

Mała informacja dla tych co chcą robić zacier z kukurydzy, jest to również ciekawostka. Kukurydza podczas zacierania oddaje z siebie olej, rano w beczce miałem plamę oleju jak po pękniętym tankowcu. Niestety nie byłem przygotowany bo nie miałem z sobą aparatu, inaczej dołączył bym dowód rzeczowy.

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-02-26, 20:37

@RomKo
Ten olej jest szczególnie widoczny w wygotowanym zacierze (zwłaszcza jeśli się gotuje z gęstym - jak leci w płaszczu olejowym).
Taki olej jest charakterystyczny dla wszystkich zacierów zbożowych, tylko w różnych ilościach w zależności od rodzaju zboża.

pzdr

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości