Półkowa kołpakowa. Uwagi do konstrukcji.

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
zielony 58
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2014-05-14, 13:41
Lokalizacja: gdzieś za rogiem

Post autor: zielony 58 » 2016-11-08, 04:38

Dziękuję wszystkim kolegom za fachowe rady dotyczące kolumny półkowej. Lesgo58 Twój sposób z pierścionkami jest genialny, jak wszystko co jest łatwe do wykonania. Ja osobiście będę kombinował tak jak Ty, czyli odpęd na alembiku, a później półkowa. Dla mnie jest to o tyle istotne, że alembik planuję grzać drzewem, a proces na półkowej – elektrycznie. Swoją kolumnę planuję zrobić wg. Twojej stawiając ją za wzór, podzieloną i łączoną na kołnierze.
Czyli dalej będziesz moim Góru. :D
Arbaletnik będę Ci kibicował, bo to co proponujesz jest już wyższą szkołą jazdy.
Ostatnio zmieniony 2016-11-10, 04:34 przez zielony 58, łącznie zmieniany 2 razy.

arbaletnik
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2014-02-06, 22:08
Lokalizacja: Wschód

Post autor: arbaletnik » 2016-11-08, 07:18

@zielony 58 tylko sprostuję. Zdanie o Alembiku i kolumnie na kotle to nie ja napisałem tylko @amplexus. Też na "a" :) Pozdrawiam i życzę powodzenia w pracach nad kolumną.

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2016-11-08, 12:33

Nigdy nie pracowałem z alembikiem więc nie wiem jakie pozytywy wnosi do destylatu. Może dlatego nie rozumiem co ma dać hybryda alembika z półkową. Do precyzyjnego odbioru frakcji, moim zdaniem wystarczy półkowa z większą ilością półek o dużej pojemności i odbiorem z każdej półki. Odpowiednio prowadząc proces wyłapiemy to co chcemy.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-11-08, 13:59

Szlumf pisze:...alembikiem więc nie wiem jakie pozytywy wnosi do destylatu.
Oczyszcza nieco destylat w porównaniu do klasycznego pot-stilla, choć obserwuję, że wedle niektórych destylerów na właściwości zgoła magiczne... 8)
Szlumf pisze:Do precyzyjnego odbioru frakcji, moim zdaniem wystarczy półkowa z większą ilością półek
I tu zgadzam się w 100% :idea:

arbaletnik
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2014-02-06, 22:08
Lokalizacja: Wschód

Post autor: arbaletnik » 2016-11-08, 20:38

Chwila szczerości: uczciwe przyznaje nie przerabiałem jeszcze na półkowej zacierów zbożowych :nie_wiem , jedynie na krótkiej rurze z wypełnieniem miedzianym. Jak wszyscy miałem tzw. srebrny osad na wypełnieniu miedzianym( trudno usuwalny), pod koniec procesu silne zanieczyszczenie czarną tłustą mazią ( szczególnie przy kukurydzy). Niektórzy pisali o silnym zanieczyszczeniu półkowej przez zaciery zbożowe :furious . Co innego nastawy owocowe. Chodziło mi głownie o wstępne oczyszczenie, a czy następuje poprawa smaku to już trzeba by zrobić testy.
Poszperam jeszcze na anglosaskich forach , skąd się biorą takie konfiguracje, oni tego używają co najmniej od 100-lecia. Może coś w tym jest. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2016-11-09, 02:19 ]
Jeszcze jedno. Generalnie trochę zaśmieciliśmy tymi rozważaniami główny wątek. Miało być przecież o półkowej kołpakowej. O półkowej ogólnie jest w innym wątku. Kolego Szlumf przepraszam za to. :oops Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Post autor: seneka » 2016-11-11, 16:26

Apropo dyskusji znalazłem takie coś Obejrzyj film „Конструируем "Мини-Хольштейн"” w YouTube
https://youtu.be/tX4d4qVvuZ0
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

arbaletnik
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2014-02-06, 22:08
Lokalizacja: Wschód

Post autor: arbaletnik » 2016-11-11, 23:00

Dzięki za link. Naprowadziłeś mnie trochę :) Rzecz o aparacie Alberta Holsteina, w następnych odcinkach wyjaśniają trochę po co jest miedziany hełm typu alembik:
1. niedopuszczanie wysokiej piany z zacierów zbożowych, niosącej cząstki zacieru- potencjalnie mogących zatkać sita lub kołpaki, gdyby były ustawione bezpośrednio nad kotłem. Być może w przeszłości nie znali środków zmniejszających pienienie.
2. Wstępna deflegmacja powietrzna
Z tego co mówi operator to i tak najpierw robią odpęd na innym aparacie, ze względu na silne zanieczyszczenie miedzianej kopuły. Destylują surówkę, albo filtrują zacier.
Ciekawie mówią o chłodnicy produktu. Po wielu próbach stwierdzili, że do zbożówek lepsza jest miedziana- gdyż daje łagodniejszy smak. Do owoców stosują stalową.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez arbaletnik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Post autor: seneka » 2016-11-11, 23:27

W ogóle to polecam więcej filmów ich obejrzeć. Tam to jest legalne także my w Polszy jeżeli chodzi o wymianę informacji widzianej nie czytanej jesteśmy sto lat za murzynami sorry za ruskimi. :o
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez seneka, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 86 gości