Półkowa kołpakowa. Uwagi do konstrukcji.
- zielony 58
- 30%
- Posty: 42
- Rejestracja: 2014-05-14, 13:41
- Lokalizacja: gdzieś za rogiem
Dziękuję wszystkim kolegom za fachowe rady dotyczące kolumny półkowej. Lesgo58 Twój sposób z pierścionkami jest genialny, jak wszystko co jest łatwe do wykonania. Ja osobiście będę kombinował tak jak Ty, czyli odpęd na alembiku, a później półkowa. Dla mnie jest to o tyle istotne, że alembik planuję grzać drzewem, a proces na półkowej – elektrycznie. Swoją kolumnę planuję zrobić wg. Twojej stawiając ją za wzór, podzieloną i łączoną na kołnierze.
Czyli dalej będziesz moim Góru.
Arbaletnik będę Ci kibicował, bo to co proponujesz jest już wyższą szkołą jazdy.
Czyli dalej będziesz moim Góru.
Arbaletnik będę Ci kibicował, bo to co proponujesz jest już wyższą szkołą jazdy.
Ostatnio zmieniony 2016-11-10, 04:34 przez zielony 58, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2014-02-06, 22:08
- Lokalizacja: Wschód
Nigdy nie pracowałem z alembikiem więc nie wiem jakie pozytywy wnosi do destylatu. Może dlatego nie rozumiem co ma dać hybryda alembika z półkową. Do precyzyjnego odbioru frakcji, moim zdaniem wystarczy półkowa z większą ilością półek o dużej pojemności i odbiorem z każdej półki. Odpowiednio prowadząc proces wyłapiemy to co chcemy.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Oczyszcza nieco destylat w porównaniu do klasycznego pot-stilla, choć obserwuję, że wedle niektórych destylerów na właściwości zgoła magiczne...Szlumf pisze:...alembikiem więc nie wiem jakie pozytywy wnosi do destylatu.
I tu zgadzam się w 100%Szlumf pisze:Do precyzyjnego odbioru frakcji, moim zdaniem wystarczy półkowa z większą ilością półek
-
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2014-02-06, 22:08
- Lokalizacja: Wschód
Chwila szczerości: uczciwe przyznaje nie przerabiałem jeszcze na półkowej zacierów zbożowych , jedynie na krótkiej rurze z wypełnieniem miedzianym. Jak wszyscy miałem tzw. srebrny osad na wypełnieniu miedzianym( trudno usuwalny), pod koniec procesu silne zanieczyszczenie czarną tłustą mazią ( szczególnie przy kukurydzy). Niektórzy pisali o silnym zanieczyszczeniu półkowej przez zaciery zbożowe . Co innego nastawy owocowe. Chodziło mi głownie o wstępne oczyszczenie, a czy następuje poprawa smaku to już trzeba by zrobić testy.
Poszperam jeszcze na anglosaskich forach , skąd się biorą takie konfiguracje, oni tego używają co najmniej od 100-lecia. Może coś w tym jest. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2016-11-09, 02:19 ]
Jeszcze jedno. Generalnie trochę zaśmieciliśmy tymi rozważaniami główny wątek. Miało być przecież o półkowej kołpakowej. O półkowej ogólnie jest w innym wątku. Kolego Szlumf przepraszam za to. Pozdrawiam.
Poszperam jeszcze na anglosaskich forach , skąd się biorą takie konfiguracje, oni tego używają co najmniej od 100-lecia. Może coś w tym jest. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2016-11-09, 02:19 ]
Jeszcze jedno. Generalnie trochę zaśmieciliśmy tymi rozważaniami główny wątek. Miało być przecież o półkowej kołpakowej. O półkowej ogólnie jest w innym wątku. Kolego Szlumf przepraszam za to. Pozdrawiam.
Apropo dyskusji znalazłem takie coś Obejrzyj film „Конструируем "Мини-Хольштейн"” w YouTube
https://youtu.be/tX4d4qVvuZ0
https://youtu.be/tX4d4qVvuZ0
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
-
- 20%
- Posty: 29
- Rejestracja: 2014-02-06, 22:08
- Lokalizacja: Wschód
Dzięki za link. Naprowadziłeś mnie trochę Rzecz o aparacie Alberta Holsteina, w następnych odcinkach wyjaśniają trochę po co jest miedziany hełm typu alembik:
1. niedopuszczanie wysokiej piany z zacierów zbożowych, niosącej cząstki zacieru- potencjalnie mogących zatkać sita lub kołpaki, gdyby były ustawione bezpośrednio nad kotłem. Być może w przeszłości nie znali środków zmniejszających pienienie.
2. Wstępna deflegmacja powietrzna
Z tego co mówi operator to i tak najpierw robią odpęd na innym aparacie, ze względu na silne zanieczyszczenie miedzianej kopuły. Destylują surówkę, albo filtrują zacier.
Ciekawie mówią o chłodnicy produktu. Po wielu próbach stwierdzili, że do zbożówek lepsza jest miedziana- gdyż daje łagodniejszy smak. Do owoców stosują stalową.
1. niedopuszczanie wysokiej piany z zacierów zbożowych, niosącej cząstki zacieru- potencjalnie mogących zatkać sita lub kołpaki, gdyby były ustawione bezpośrednio nad kotłem. Być może w przeszłości nie znali środków zmniejszających pienienie.
2. Wstępna deflegmacja powietrzna
Z tego co mówi operator to i tak najpierw robią odpęd na innym aparacie, ze względu na silne zanieczyszczenie miedzianej kopuły. Destylują surówkę, albo filtrują zacier.
Ciekawie mówią o chłodnicy produktu. Po wielu próbach stwierdzili, że do zbożówek lepsza jest miedziana- gdyż daje łagodniejszy smak. Do owoców stosują stalową.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez arbaletnik, łącznie zmieniany 1 raz.
W ogóle to polecam więcej filmów ich obejrzeć. Tam to jest legalne także my w Polszy jeżeli chodzi o wymianę informacji widzianej nie czytanej jesteśmy sto lat za murzynami sorry za ruskimi.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez seneka, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 86 gości