Kolumna cour de balance - proszę o opinie

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Kolumna cour de balance - proszę o opinie

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-03, 23:22

Kolejny sprzęt do konsultacji:

<center><a href="http://bimber.ovh.org/images/cour_de_balance.gif"><img src="http://bimber.ovh.org/images/small/cour ... ance_s.jpg" border="1" height="490" width="400"></A></center>

Moim zdaniem aparatura skazana na sukces. Rurke refluksu przekręciłbym o 180st i bardziej wpuścił w kolumnę.
Ostatnio zmieniony 2006-02-25, 18:05 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
robol69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-02-04, 14:01

Skąd ja to znam ? :D :D :D

Taki sprzęt działa( i to dobrze) co nie znaczy że nie można go poprawić.
A zmieniłbym tam :

1) kolano : rurę 51 przeciąć podkątem 45 ° i górną część przekręcić
o 90° w dół w ten sposób dostajemy kolano proste a tym samym
wydłużamy kolumnę o kilka centymatrów

2)powrót flegmy ; po zastosowaniu kolana jw. należałoby wydłużyć łącznik
kolumny o np. 1-2 cm (w dół) i rurkę powrotu wspawać nie w dno łącznika ale w
sciankę jakieś 0.5-1 cm od dna tak żeby rurka powrotu była prawie
prostopadle w stosunku do kolumny.

3)termometr ; bimetaliczny jak nowy to działa bo później bywa różnie :(
przy kolanie jw.od lewej strony wspawać rurkę w poziomie np.&#934; 10x100 mm
zaślepioną na końcu i już jest pochwa na termometr elektroniczny

Osobiście zrezygnowałbym z zaworu powrotu flegmy, bo co nim można regulować ?
a na kolumnę sugerowałbym dać rurę nie 51 a 60,3.

Widze że chcesz grzać gazem i założyłeś na to 10 cm jak zmierzę swój palnik
dam znać ile zajmuje wysokości.

Nie wymyśliłem tego na poczekaniu tak mam zamiar zmienić swoją głowicę
ale na razie dam spokój.

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-02-04, 17:31

zakręt pod kątem prostym wcale nie zwiększy kolumny, bo i tak liczy się wysokość wypełnienia, nie wiem po co dałeś 10 mm na regulacje refluxu, skoro do regulacji masz zawory, było by to uzasadnione gdybyś nie miał zaworu na rurze refluxu. Gdzie zawór bezpieczeństwa? (chyba że przekazałeś w testamencie hasło dla następnego administratora forum :D)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-04, 19:11

Tofi pisze:Gdzie zawór bezpieczeństwa?
Tofi, co ty z tym zaworem :| ta chłodnica jest przecież otwarta.

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-02-05, 15:41

Witam!!!
Nawiązując do wypowiedzi Robola (konstruktora tej głowicy) nasuwa mi się pytanie: po co poprawiać coś co działa dobrze? Czyż jest coś nie tak z tym kolanem o czym nie wiemy?
Postanowiłem przerysować głowicę wg zamieszczonych uwag i szczerze powiedziawszy jestem zdegustowany. Wygląda kiepsko. Wiem że nie o wygląd idzie a o sprawność, ale dziwi mnie fakt że tak wysoko estetyczną głowicę chcesz przerobić na coś tak kanciastego.
Lepsze było by zrobić kolano łamiąc rurę dwukrotnie tak jak to zrobił Oldman.
Wrzucając projekt na skalówkę wynika że stosując kolano proste oszczędzamy 13cm wysokości. Cóż, każdy centymetr jest ważny. Wiem to najlepiej gdyż 205cm mojej kotłowni mówi samo za siebie. Wracając do tematu- rurka na sondę. U mnie pracują na co dzień dwa cyfrowe termometry, żaden z nich nie ma większego czujnika niż 2cm- zatem po co rurka na 10cm. Sam popieram rozwiązanie z termometrem elektronicznym, gdyż przy użyciu dwóch czujników możemy kontrolować temperaturę kolumny oraz keg-a. Średnicę kolumny fi 51 zostawił bym gdyż łatwo można wykonać gwint, co pozwala wykorzystać oryginalny króciec na beczce po fittingu . Chyba że się chce zwiększyć wydajność, to fi 60,3 jak najbardziej. Zawór bezpieczeństwa wg wskazań Tafiego można zastosować. To nie drogi wydatek. Myślę że taki do instalacji CO powinien wystarczyć. Mam pytanie do Robola. Jak rozwiązałeś mocowanie chłodnicy w zaznaczonych punktach A,B. Czy rurki chłodnicy leżą w samopas na obudowie czy może są jakoś inaczej zamocowane.
Ponadto nie jestem przekonany do centymetrowej przerwy pomiędzy rurką refluksu a spodem kolana.(pktC)
Myślę że na razie tyle moich uwag- idę odpocząć po moim weekendowym wypadzie na narty.
Pozdrowienia CdB

Ps.
Citizen Kane- moja oferta jest wciąż aktualna.

<a href="http://bimber.ovh.org/images/poprawki do kolumny.gif"><img src="http://bimber.ovh.org/images/small/poprawki do kolumny_s.gif" border="1"></A>

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-05, 16:40

Witam
CdB skoro walczysz z wysokością może zerknij na głowicę pod tym linkiem: http://gorzalka.ovh.org/abratek/destyla ... lacja.html
ten projekt powstawał równocześnie z aparatem robola ,który wyraził obawę o stabilność jednak po złożeniu mogę powiedzieć że nie jest tak źle, zawsze można w suficie zamocować haczyk i ją podwiesić lub podstawić jakąś podporę.
Teraz zrobiłbym tylko inny układ zaworów. Bezpieczeństwo ważna rzecz, jednak jak pisze Citizen wyjścia głowicy można nie uszczelnić i to jest wystarczającym bezpiecznikiem, wprawdzie ja mogę zamknąć szczelnie to wyjście, ale zastosowałem rurkę którą można zanurzyć w butelce z wodą (chodzi o ewent. zapachy)
Czujnik temperatury przewidziałem w ten sposób że w kolanie wywiercilem otwór fi 10,5 w niego wkładam kawałek rurki silikonowej a w nią wciskam korpus czujnika (fi 8,5mm) - moim zdaniem wystarczy
Może wieczorkiem wrzucę fotki
Ostatnio zmieniony 2006-10-19, 20:19 przez Aabratek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-05, 18:23

cour_de_balance pisze:estetyczną głowicę chcesz przerobić na coś tak kanciastego
Możesz zastosować to http://www.heco.pl/schwfitt/nb70n.htm czyli zwykłe kolanko o małym promieniu. Będziesz miał załatwione od razu dwie rzeczy: estetykę i wysokość.
dwa cyfrowe termometry, żaden z nich nie ma większego czujnika niż 2cm- zatem po co rurka na 10cm
Tuleja termometrowa może mieć 10 centymetrów, ale w tym przypadku wcale nie musi być taka długa. Musisz jednak zrócić uwagę na to, gdzie jest umiejscowiony czynik temperatury w twojej sondzie. Nie zawsze jest to końcówka ostrza sondy, zdarza się że czujnik jest trochę oddalony od końca i wtedy przydaje się dłuższa tuleja (niż 2 cm).
Ponadto nie jestem przekonany do centymetrowej przerwy pomiędzy rurką refluksu a spodem kolana.(pktC)
A dokładniej czego się obawiasz, że ta odległość jest za mała?

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-02-05, 22:18

Nie wiem co się stało,ale nie dołączył się obrazek.
Spróbuje jeszcze raz. Jeśli się nie wyświetli poproszę o pomoc administratora.
Natomiast ja nadal idę zgłębiać tajemnice etoh w alkoholu.
Ps.
Jutro będę bardziej &#8222;świeży&#8221; więc zajmę się sugestiami.
Pozdrowienia dla wszystkich CdB.

(2006.02.07 admin wrote: usunięto dwa załączniki z identycznym rysunkiem)

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-05, 22:34

dołączyło , tylko musiałeś się wylogować
zerknij do tego tematu http://bimber.ovh.org/phpBB/viewtopic.p ... c&start=14 - jest tam fotka mojej głowicy i pomysł na jeszcze większe "skompresowanie" wysokości, o ile nie zależy na zaworze refluxu

Awatar użytkownika
robol69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-02-06, 09:02

cour_de_balance pisze:Witam!!!
Nawiązując do wypowiedzi Robola (konstruktora tej głowicy) nasuwa mi się pytanie: po co poprawiać coś co działa dobrze? Czyż jest coś nie tak z tym kolanem o czym nie wiem?
Z kolanem jest wszystko w porządku a na pytanie odpowiedziałeś sobie sam 13 cm
przy kolumnie 120 cm to dużo.

Rurka na sondę nie twierdzę że musi być na 10 cm ale kupiłem ten termometr :
http://bimber.ovh.org/images/ck_termometr.jpg
i niestety po zamocowaniu go w miejscu starego pokazuje 74 °C i dlatego
uwzględniłem dla niego inne miejsce i wydaje mi się że tak zmierzona temp.
będzie prawidłowa.

Chłodnica w obudowie nie jest niczym podtrzymywana po prostu wkładam ją i tyle.

Rurka powrotu flegmy według mnie powinna być obrócona w osi o 180° tak
mam ją zamontowaną w głowicy

Możę się i czepiam ale zawór regulacji przepływu na chłodnicę zamontowałbym
przy instalacji i od niego wężyki do chłodnicy jest po prostu wygodniej a i przy myciu nic
nie przeszkadza .

I na koniec co do estetyki to nowa głowica bije na głowę tą starą
jak zobaczyłem jak to narysowałeś nabrałem ochoty do zmiam
ale nie będę przerabiał starej zrobię drugą.

Oczywiście o gustach się nie dyskutuje i nie chcę Cię krytykować
zrobisz jak uważasz, powodzenia. :lol:

ps
CdB rewelacyjnie zrobiłeś rysunki sam zabierałem się do rysowania
i nic mi z tego nie wychodziło.Doskonałe.
A w czym je robiłeś ?

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-02-06, 09:24

Aabratek ,Citizen Kane!!!
Zerknąłem na podany link i chylę czoła nad waszymi projektami. Widzę że są one przemyślane.
Podajcie więcej szczegółów.
Pozdrowienia CdB

[ Dodano: 2006-02-06, 09:41 ]
do robol
Co prawda jestem teraz w pracy i zbytnio nie mogę się rozpisywać.
Dziękuję za rozwianie moich niejasności. Jeśli możesz, umieść fotkę twojej głowicy tak aby pkt A był widoczny. Nadal nie wiem jak rozwiązałeś mocowanie chłodnicy.
Co do rysunków to wykonywane są w Corelu.
Ps.
Nie rezygnuj z wysokiej estetyki twoich konstrukcji &#8211;naprawdę to wygląda jak dzieło sztuki.
PozdrowionkaCdB

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-06, 10:05

@CdB - hm.. a jakie tam są jeszcze szczegóły potrzebne? pytaj konkretnie chętnie odpowiem (możesz na mail lub PW)

co do mocowania (punkt A :) :wink: ) to zobacz że na foto http://bimber.ovh.org/images/robol13.jpg jest to o czym pisał robol - nie ma nic czyli, jak włoży tak leży. Zwróć uwagę też na moją wężownicę, z przodu pierwszy zwój jest nieco większy co pozwala na utrzymanie reszty w "powietrzu", natomiast tył podtrzymywany jest przez kap

Przy okazji ciekawe kto teraz odważy się zrobić głowicę według mojego wczorajszego pomysłu

Awatar użytkownika
robol69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-02-06, 17:36


Awatar użytkownika
wojtek_b
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2006-02-03, 16:58
Lokalizacja:

Post autor: wojtek_b » 2006-02-06, 23:52

Jestem w trakcie budowy sprzetu (wariant z poprawkami - łatwiej zrobić). Mam rurę fi wewn 50 mm. Długość całej kolumny od podstawy do góry kolana ma 180 cm. Teraz pytanie: jak wysoko dawać wypełnienie (wióry tokarskie KO) i jak mocno mają być upchane.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-07, 00:06

wojtek_b pisze:jak wysoko dawać wypełnienie...
kurde ...ile się da!, co do gęstości to nie wiem :( , ja preferuję narazie zmywaki

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość