Destylacja z pszenicy

bungalow
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2018-05-06, 17:26

Destylacja z pszenicy

Post autor: bungalow » 2018-05-06, 17:51

Witam :-D potrzebuję pomocy. Już wyjaśniam o co mi chodzi. Kolega namówił mnie na zrobienie zacieru z pszenicy. Do tej pory robiłem zacier najprostszy tzn. cukier woda drożdże gorzelnicze i już. A teraz posiadam 50 kg pszenicy (jest ześrutowana) a do tego mam jeszcze enzym scukrzający. Ale nie wiem jak mam to zrobić. Czytałem na różnych forach (tu też szukałem) ale za dużo tego jest a dodatkowo każdy pisze inaczej. Jest dużo porad ale często sobie zaprzeczają np zagotować zborze a inni piszą że nie wolno gotować... Czy ktoś może mi opisać po kolei co i jak? Ile wody na 50kg pszenicy ile enzymu i jak postępować? Czy przy przepuszczaniu przez aparaturę nie przypali mi się?

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1089
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Destylacja z pszenicy

Post autor: kowal » 2018-05-06, 19:40

...że za dużo tego jest? Ano jest :D Zapraszamy do zabawy:
viewtopic.php?f=11&t=605
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
fuutro
70%
70%
Posty: 346
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Destylacja z pszenicy

Post autor: fuutro » 2018-05-06, 19:41

To dokup jeszcze enzym upłynniający i nie zaszkodzi redukujący lepkość i antypianę.
A temat zacierania enzymami jest często powtarzany, np tu:
viewtopic.php?p=53081#p53081
Optymalne temperatury i pH są opisane na etykietach enzymów.
Mogę też polecić taki opis jako przewodnik dla początkujących:
http://starowar.pl/blog/wodka-zbozowa-- ... ke-36.html#
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Benek
50%
50%
Posty: 100
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Destylacja z pszenicy

Post autor: Benek » 2018-05-06, 21:03

bungalow pisze:
2018-05-06, 17:51
Do tej pory robiłem zacier najprostszy tzn. cukier woda drożdże gorzelnicze i już.
Do tej pory nie robiłeś zacieru tylko nastaw.

Co prawda nie o pszenicy, ale warto przeczytać: viewtopic.php?t=91

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości