Aparat AAbratka

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Aparat AAbratka

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-06, 23:00

Fotki aparatury AAbratka w <a href="http://bimber.ovh.org/gal_aabratek.html">galerii</a>. Komentarze i opinie wskazane...

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-02-07, 08:46

AAbratek wstaw schemat bo warto zachować go dla potomnych :D
Jeśli chcesz prześlij mi na e-maila szkic to ja go przerysuje.
Pozdrowienia CdB

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-07, 11:30

A ja mam pytanie odnoście tego manometru / termometru (?), zamontowanego w KEGu. Celowo zrobiłeś takie przedłużenie, a jeśli tak, to w jakim celu?

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-07, 12:15

@CdB schemat i opis jest od kilku miechów na sieci (choć muszę go uszczególnić) obecny adres : http://gorzalka.ovh.org/abratek/destyla ... lacja.html , a powstała według niego niejedna kolumna :D tyle że jak to przysłowie mówi że "szewc bez butów chodzi" dlatego swoją dopiero teraz zrobiłem.
Czy bywasz na forum czarnej oliwki? ( http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=19133&start=3090 )

@CK przedłużenie manometru dałem z dwóch powodów:
1 bo jestem leniwy i nie chce mi się schylać :lol:
2 bo jest to plastik i bałem się o jego wytrzymałość na temp. (wg specyfikacji są one do 60 stopni)
na fotkach nie ma jeszcze otworu na czujnik temperatury , będzie realizowany tak samo jak w głowicy, z tym że ten drugi czujnik jest to długa rurka z czujem na końcu, więc można będzie dokonywać pomiaru płynu na różnych poziomach kega

<a href="http://bimber.ovh.org/images/czujniki.jpg"><img src="http://bimber.ovh.org/images/small/czujniki_s.jpg" border="1"></A>

Awatar użytkownika
Benek
50%
50%
Posty: 123
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Post autor: Benek » 2006-02-07, 23:44

Możesz napisać coś więcej o tym czujniku temperatury, ile voltów daje twoja apartura?

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-08, 23:11

mogę , tylko co chcesz wiedzieć ?
w skrócie - czujnik DS18B20 firmy Dallas z interfejsem do komputera, przygotowanie układu według wskazówek "CO2" na forum CzarnejOliwki ( http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=1 ... start=1020 , post: [27.09] 13:20 )

Co do aparatu - niestety ze względu na różne przeciwne czynniki, ten egzemplarz jeszcze nie pracował, ale wiem że już działają takie, zbudowane na podstawie mojego opisu. Pozatym jest to praktycznie podobny model do aparatu "robola",

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-08, 23:23

AAbratek pisze:czujnik DS18B20 firmy Dallas z interfejsem do komputera
Poczyniłem w tamtym tygodniu taki termometr. Zastosowałem trzy czujniki DS18S20. Wszystko działa mi wyśmienicie i już zacząłem pisać większego posta o tym układzie. Będzie schemat, zdjęcia i odpowiedzi na problemy, które występowały u budujących ten układ. Koszt elementów na jedną czujkę to około 11 PLN.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-08, 23:34

Citizen Kane pisze: Koszt elementów na jedną czujkę to około 11 PLN.
Dodajmy że w tej cenie sam czujnik to ok. 7-9 zł, reszta to interfejs do którego można podłączać wiele czujników.
Z niecierpliwością czekam na Twój wykład , mnie szczególnie interesuje kalibracja w programie Lampomittari - mam materiały na ten temat, ale w języku ang. który to nie jest mi zbyt przyjazny :(

Awatar użytkownika
Benek
50%
50%
Posty: 123
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Post autor: Benek » 2006-02-09, 00:17

Great, ja też czekam. Chciałem kupic termometr elektorniczny, ale najniższe ceny to około 50 zł. Jak można to samo mieć za 11, to po co przepłacać :D

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-09, 01:07

O kalibracji będzie niewiele. Z tego co się zorientowałem, to w domowych warunkach kalibracja do maksymalnej rozdzielczości czujnika jest raczej niemożliwa. Ale może popiszemy o tym już pod tematem przyszłego postu.

(podeślij mi może ten tekst z kalibracją na maila)

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-09, 15:16

wysłany - właściwie źle to określiłem jest to korekcja błędów, a nie szeroko pojęta kalibracja [/i]

Fenol
101%
101%
Posty: 229
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2006-02-09, 17:59

Cześć

Widzę że wreszcie przekonaliście się do pomiarów temp. z użyciem kompa. :)

Do obsługi termometrów DS18B20 przez adapter DS9097E z czystym sumieniem polecam program Lämpömittari.
http://elektroniikka.org/thermometer/?page=download

Uwaga!!! Dla czujników DS18B20 w okolicach 97- 98oC mogą wystąpić problemy z odczytem temp, moje wskazywały temperaturę rzędu &#8211;999,9oC, na tą dolegliwość pomaga zastosowanie układu z zewnętrznym zasileniem np:
http://www-e.uni-magdeburg.de/mthraenh/newapp74.pdf

Sposób korekcji błędów opisany jest tu:
http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/appnote_number/208
i w załączniku.

Mała podpowiedż dla zainteresowanych, zarówno termometry DS18B20 jak i adaptery DS1410E-001 i DS1410E są udostępniane przez MAXIM-a jako darmowe próbki ;) , wystarczy się zarejestrować i złożyć zapotrebowanie.



Pozdrawiam
Fenol
Załączniki
korekcja.rar
(92.57 KiB) Pobrany 109 razy
Ostatnio zmieniony 2006-02-09, 18:47 przez Fenol, łącznie zmieniany 2 razy.

kitkat
30%
30%
Posty: 47
Rejestracja: 2006-03-11, 14:38

Post autor: kitkat » 2006-04-25, 07:39

Pytanie do AAbratka jakiej średnicy powinna być rurka refluksu. Robię aparaturę według Twojego projektu ale zawory i pozostałe śrubunki mam 1/2 cala. Boję się czy nie są to za duże przekroje. Rura 50 mm długa 2 metry, na chłodnicę mam 76,1 długa 45 cm Keg 30L.

Awatar użytkownika
darod
50%
50%
Posty: 119
Rejestracja: 2006-04-13, 20:05

Post autor: darod » 2006-04-25, 08:54

@AAbratek
i ja mam pytanie zbieram materjały na aparature twojego pomysłu, ale planuje zrobić chłodnice o takiej samej średnicy co kolumna.
Na jej krawędzi (łączeniu z kolanem) wspawam mały rant (tame) powinno zadziałać.
jak myślisz??
Fi rury to 60,3 -wypełnienia około 140cm -chłodnica 40 cm -wężownica 8mm x 3m -keg 50L zaworki i cała reszta 1/4"

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-04-25, 12:39

kitkat pisze:Pytanie do AAbratka jakiej średnicy powinna być rurka refluksu...
u mnie wszystkie kształtki są 1/4 cala, a same zawory z tzw "redukcją przepływu", czyli mają w kulce przewężenie do 5mm. podobna konstrukcyjnie głowica CitizenKane`a ma rurkę bez zaworu , o ile pamiętam 16mm.
Sprawę załatwia poziom destylatu który zbiera się nad zaworem odbioru - więc raczej problemów nie będzie ( no moze z precyzyjnym ustawianiem zaworu 1/2 cala - ale to kwestia wprawy, przydaje się też w takim przypadku przedłużenie ramienia-rączki zaworu)
darod pisze:...planuje zrobić chłodnice o takiej samej średnicy co kolumna...
konstrukcja kolegi robola jest przykładem że da radę , ja asekuracyjnie dałem większą
Na jej krawędzi (łączeniu z kolanem) wspawam mały rant (tame) powinno zadziałać...
pewnie !
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości