Nastaw z czereśni

Bimbrownik22
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2014-01-19, 16:33
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Nastaw z czereśni

Post autor: Bimbrownik22 » 2018-07-02, 16:15

Panowie mam do przerobienia duża a nawet bardzo dużą ilość czereśni nie nadających się juz niestety do sprzedaży. Pomożecie co z nimi zrobić? Dodam tylko że aparaturkę mam bez płaszcza grzanie taboretem wiec raczej destylacja pulpy odpada. Ma ktoś jakieś pomysły moze? Sam myśłałem żeby czereśnie wsypać w worki foliowe mocne szczelnie zawiązać potrzymac ze 3 tyg na słońcu aż puszczą sok potem zlać go w jakieś beczki dodac minimalnie cukru i drożdzy i niech się kotłuje. Co o tym myśłicie?

kwik44
90%
90%
Posty: 853
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: nastaw z czereśni

Post autor: kwik44 » 2018-07-02, 16:37

Jak masz za dużo - ja przyjmę ;) mam miejsce na 200kg z marszu ;)

Nie dodawaj wody ani cukru. Najlepiej potraktować mieszadłem, zafermentować, jak skończy to odcedzić i destylować wino.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 994
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: nastaw z czereśni

Post autor: wawaldek11 » 2018-07-02, 16:40

Zmiksuj mieszadłem, dodaj maks. 10% cukru ij drożdże do owoców. Jak masz pektoenzym to też zastosuj. Po fermentacji winko powinno się rozwarstwić. Ściągnij płyn, a gęste odciśnij.
Owocowego gotowania!
P.S.
A może koledzy z okolicy mogliby Ci pomóc?
Skąd nadajesz?
Pozdrawiam,
Waldek

Bimbrownik22
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2014-01-19, 16:33
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Re: nastaw z czereśni

Post autor: Bimbrownik22 » 2018-07-02, 17:20

A nadaje świętokrzyskie okolice Szydłowa i chętnie bym się podzielił gdyby ktoś miał ochotę i miejsce bo ami tak nie przerobie. A pomysł z workami może byc? Czy raczej trochę naciągane?

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 398
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Nastaw z czereśni

Post autor: elofura » 2018-07-03, 10:49

Ja jestem z okolic mogę pomóc. Mam prasę możesz wycisnąć sok. W zeszłym roku robiłem aroniówke, fermentacja z owocami, poźniej na prasę i destylacja samego soku. Wyszło ok.
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1709
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Re: nastaw z czereśni

Post autor: Legion » 2018-07-03, 21:53

Bimbrownik22 pisze:
2018-07-02, 17:20
...okolice Szydłowa...
To i pewnie węgierki tego roku będzie u Was pod dostatkiem.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5579
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Nastaw z czereśni

Post autor: magas » 2018-07-04, 22:42

Nie wyciągaj pestek, pestki dają cały urok, troszkę można wyciągnąć, ale całkowite wyczyszczenie z pestek sprawi, ze destylat będzie nijaki.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości