Amaratura - Whisky oraz Brandy

Teoria i praktyka metody garnkowej
Krystiannn
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2018-08-30, 16:38

Amaratura - Whisky oraz Brandy

Post autor: Krystiannn » 2018-08-30, 16:57

Witam!

Teść posiada sprzęt jak w zał.
Celem jest smakowa whisky lub brandy destylowana co-najmniej 2 krotnie. Wszystkie zaciery/nastawy bez dodatku {kupnego} cukru - wszystko z owoców/zboża.

Proszę o pomoc w doborze aparatury: czy to co mamy, ma prawidłowe wykonanie ? Brak jakiegokolwiek wypełnienia.
Sprawdzałem temp nad ostojnikiem = przed kapaniem 70 stopni, kapie przy 79 stopniach. Następnie przez cały proces rośnie pomału do 89 stopni - wtedy już pogon z procentem 30%.

Pomysł był taki, aby 1 raz destylować wszystko jak leci na tym sprzęcie co jest. I teraz:
- albo dwa razy na tym co jest,
- albo stworzyć, kupić, coś innego, co by się nadało na indukcję np. szybkowar 7 litrów + szkło? i przegonić drugi raz na czym innym.

Proszę o komentarz w sprawie moich propozycji:
a - 2 razy gonimy na tym co jest
b - kupić alembik miedziany (mogę wybrać sobie prezent urodzinowy :p)
c - 1 raz na tym co jest, a 2 raz na szkle z zał??

Dzięki
Załączniki
Aparat teścia.jpg
Post still
Szkło.jpg
Szkło

kwik44
90%
90%
Posty: 812
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Amaratura - Whisky oraz Brandy

Post autor: kwik44 » 2018-08-30, 19:56

Czym grzejecie?

Krystiannn
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2018-08-30, 16:38

Re: Amaratura - Whisky oraz Brandy

Post autor: Krystiannn » 2018-08-31, 08:49

2 grzałki, 1400 o 2000. W zał. przesyłam zdjęcie wykonane kamerą termowizyjną :)

Trochę się doczytałem na temat pot still - z tego co wiem, odstojnik poszedł już do lamusa... W jego miejsce może by tak wstawił ze 40 cm kolumny z wypełnieniem miedzianym?? nad kolumną 22 cm długości chłodnicę libega w płaszczu jako refluks i dalej do chłodnicy :book

Tylko tu jest jeden problem, będę na łasce teścia, który ciągle patrzy na ręce... Wolałbym coś swojego :) no nie wiadomo czy da przerobić sprzęt...

Jakie macie dla mnie rady? Obecny kociołek ma wydajność:
22 litry 17% nastawu = prawie 3 litry serca(suma %65) + 2 litry pogon (suma %50) - w pierwszych destylacjach.
W drugiej destylacji serce już nie oddaje takiego smrodu pospolitego bimbru (jak dobrze złapię frakcje) - tylko straty duże :/

Rzućcie proszę okiem, czy warto jest wydawać dodatkowe 500zł na sprzęt(lub samą kolumnę) do zbożówek i owocówek, czy lepiej radzić sobie z tym co jest, bo nie ma lipy?

Albo inaczej, co polecacie zrobić z kasą 500-800zł :)
Załączniki
Post still teścia.jpg
pod still kamerą termowizyjną

kwik44
90%
90%
Posty: 812
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Amaratura - Whisky oraz Brandy

Post autor: kwik44 » 2018-08-31, 09:59

Nie wiem jak to wygląda w środku, ale ten "odstojnik" można by chyba spokojnie zasypać sprężynkami/zmywakami o ile rurka os spodu jest równo z dnem i traktować jak deflegmator. Poza tym, jeśli ta objętość kotła wam wystarcza to i owocówki i łysą da się na tym zrobić. Jedyny problem to grzanie i możliwość przypalenia gęstego. Więc z automatu czeka was wysładzanie na łysą, i odciskanie owoców. Jak nie będziecie dodawać cukru do owoców/zacieru to smrodu bimbru nie będzie. Destylować 2x, pierwszy raz do spodu, aż leci woda, bez cięcia frakcji. Drugi raz wolno, na smak i zapach. Powiedziałbym, że w zakresie 65-55% ale to tylko bardzo przybliżone dane bo zależą od wielu czynników. Najlepiej na smak i zapach odbierać. Po odebraniu serca całość przedestylować szybko, również do końca i dodawać do kolejnej !drugiej! destylacji.

Awatar użytkownika
Rosjan
50%
50%
Posty: 192
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: Amaratura - Whisky oraz Brandy

Post autor: Rosjan » 2018-08-31, 11:14

Jeżeli miałoby to być twoje Hobby to zaczekałbym jeszcze trochę, dołożył 500 zł i za 1300 zł możesz już kupić podstawową kolumnę rozwojową typu aabratek. Kolumnę koniecznie dzieloną. Na twoim miejscu ja bym tak zrobił ...
Powodzenia

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość