Głowica pozioma

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Głowica pozioma

Post autor: cour_de_balance » 2006-02-13, 02:33

Potrzeba jest matka wynalazków :lol:
W związku z ograniczeniami wysokościowymi mojej kotłowni , w dzisiejszy wieczór (ba wczorajszy 2.20 AM) zaprojektowałem nową głowicę poziomą.
W zasadzie powinna działać. Jest to schemat do końca nie przemyślany- za mało czasu na przemyślenia. Chcę się nim z wami podzielić by poddać go szlifierce, a może dzięki temu ktoś zaprojektuje coś lepszego.
Dodam tylko że wszystkie asortymenty są zgodne z normami DIN, czyli powszechnie dostępne w handlu. Cechuje się prostotą i przede wszystkim tym, że mierzy 15cm wysokości.
Nie mam siły więcej się rozpisywać. Jutro postaram się o prawdziwy opis.
Pozdrowienia CdB
Załączniki
Głowica pozioma-new balance.jpg

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-13, 12:23

Sądzę że konstrukcja warta uwagi , niemniej mam kilka uwag,
myślę że rury od trójnika powinny być lekko uniesione ku górze, aby niedopuścić do zalegania destylatu (czyba że dekle będą szczelne - to nie będzie przeszkadzało) - to jednak spowoduje zmniejszenie prześwitu dla chłodnicy
rurki refluxu nie robiłbym jednak skierowanej w dół - pary biegnące do góry mogą zaklócić jej przepływ
Termometr - daj sobie spokój z bimetalicznym, równie dobrze może go niebyć, ich dokładność zostawia wiele do życzenia
Piszesz o wysokości tej chłodnicy , moja ma ok 17 cm od wypełnienia do najwyższego punktu, CitizenKane pisał że jego ma 14cm,
natomiast w linku który już kiedyś podawałem ( http://gorzalka.ovh.org/abratek/destyla ... tml#oszchl ) dałem rysuneczek chłodnicy pozwalający na zjechanie do 9-10cm, no i prostota wykonania - niestety ani jedna osoba nie wypowiedziala się na jej temat :cry: .

Awatar użytkownika
robol69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2006-02-13, 13:52

Wreszcie coś nowego , myślę że będzie działało dobrze.

Powtórzę za Aabratkiem ,termometr bimetaliczy
nie nadaje się chyba że chcesz wiedzić kiedy zmienic
naczynie do odbioru bo poprawnej temperatury to on Ci
nie pokaże.
Destylat odbierany może być gorący grzeje go bezpośrednio kolumna.
Dołożyłbym jeszcze drugi wentyl z drugiej strony żeby pary rozchodziły się równo .

Poza tym w porządku .

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-13, 16:41

Potwierdzę tylko opinię przedpiśców i ze swojej strony dodam, że zwiększyłbym nieco rozmiar całości do, np. 50 centymetrów. Kosztów nie przybędzie zbyt wiele, a zawsze warto mieć trochę chłodzenia w zapasie. No i ten termometr... zapomnij o nim :evil:

Rurka wentylacji: z jednej strony, jest dość blisko centum kolumny, z drugiej strony, chłodzenie idzie na prawo i lewo, więc ciężko coś powiedzieć i dlatego otwór wentlacji dałbym jak najmniejszy, ewentualnie, jak wspomiał robol, po dwóch stronach chłodnicy.

I skoro nikt nie odniósł się do głowicy z linka wyżej, to może ja coś skrobnę. Konstrukcja prostam jak cep :-) i nie wiedzę problemów aby nie działała poprawnie. W zasadzie, bardzo podobna do kolumny Oldmana http://bimber.ovh.org/images/oldman_chl ... praca1.jpg Poziomujemy ten układ i mamy dokładnie głowicę AAbratka. Funkcję rozpylacza flegmy pełni tu przegroda w kształcie półksiężyca, zajmująca prawie dokładnie połowę średnicy kolumny. Nie muszę chyba dodawać, że wszystko pracuje poprawnie.

Dla uściślenia, moja głowica mam 14,5 centymetra od złącza kołnierzowego do najwyżej położonego punku chłodnicy. Nie brałem tu pod uwagę rurki i zaworu refluksu, które oczywiście zwiekszają nieco rozmiar całości.

@AAbratek, widzę że zacząłeś romans z OVH :D

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-13, 18:00

Citizen Kane pisze:@AAbratek, widzę że zacząłeś romans z OVH :D
przeniosłem na OVH bo nie ma reklam ni limitu transferu, który to wykładał stronę, pozatym MySQL, php, mają też ciekawą ofertę (chyba do końca lutego ) domena.pl + niezgorszy serwer za 40 zł/rok (później przedłużenie domeny 80, a serwer free pod warunkiem utrzymania u nich domeny) tyle że dochodzi limit transferu 30GB/miesiąc

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-13, 18:16

AAbratek pisze:przeniosłem na OVH bo nie ma reklam ni limitu transferu, który to wykładał stronę,
Właśnie, zapewne dało się zauważyć, że moja stona funkcjonuje jakby podwójnie: teksty i część zdjęć republika.pl (limit 1Gbit/msc) oraz galeria, pdf-y, forum - OVH
pozatym MySQL, php,
Niestety, za free tylko 4MB :(

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-13, 18:26

Citizen Kane pisze:Niestety, za free tylko 4MB :(
chodzi Ci o MySQL , niestety są jakies konsekwencje FREE
poza tym czytałem opinie że te 60free lubią się wykladać :(

a czy znasz tą ofertę o ktorej pisałem wcześniej? ( http://www.ovh.com/pl/products/gp_1000gp_details.html ) - może nie orzeł ale... no i cena też nie wygórowana :)

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-02-13, 19:10

Witam!
Cieszą mnie słowa krytyki.
Najwięcej zastrzeżeń jest do termometru. OK macie rację. Analogowe czujniki temperatury a tym bardziej bimetaliczne to straszne nieporozumienie. Mimo że na co dzień używam cyfraków, nie wiem dlaczego brałem go pod uwagę.
Z całą pewnością, zastosowanie termometru na układzie DS1820 to świetna sprawa ale nie wiem jak wy, ale ja na pewno kompa do kotłowni nie zniosę :lol: Na litość Panowie ,nie trzeba kupować browaru aby napić się piwa. Nie przesadzajmy. A więc zmotywowany zostałem odpalić mój mikrokomputerowy termometr na PICu 12C508 z dużym czerwonym wyświetlacze LED, który od pewnego czasu zalega półkę po nieudanym skalowaniu. To co w nim mi się podoba, to fakt że w ciemnościach jarzy ostro.
Ale dalej. Wysokość całej kolumny to na luzie 15cm. Gdyby się uprzeć, można zejść do 12cm (rozwiązanie kołnierzowe). Fakt, rurkę refluxu przerobię na prostą z dwoma otworami. A to że destylat będzie ciepły, to bardzo mi nie przeszkadza. Chłodnicę raczej bym nie zwiększał a jedynie nawinął bym więcej zwoi. Śmiało zmieści się tam 4 m rurki w spirali. (przetestowane) Owszem, myślałem o minimalnym podniesieniu ramion końcami ku górze, choć lewa strona jest na stałe zadeklowana a prawa rozkręcana i destylat nie ma prawa się wylewać. Konsultowałem się dziś z zaprzyjaźnionym tokarzem poważnego ośrodka badawczo- rozwojowego w kraju i zapewniał mnie że w ściance 2mm śmiało natnie gwint drobnozwojny. Co prawda twierdzi że kwasówka to cytat „dupny” materiał i „podczas toczenia przypomina błoto”, a na dodatek przy broku na drobnozwojnym gwincie ciężko jest go rozkręcić (ale jest wyjcie-trzeba robić mniej pasownie) Ciekawa to dla mnie lekcja-muszę to jeszcze przemyśleć. A teraz potrzebuję waszej pomocy. To że wentyle zastosuję po obu stronach chłodnicy to pewne, lecz nie wiem czy są jakieś gotowe rozwiązania pozwalające na ich regulacje i jaka powinna być ich średnica.
Proszę o kolejne sugestie. Poprawiony schemat umieszczę jeszcze dziś na stronie, chyba że syn nie dopuści mnie do kompa :mrgreen:
Pozdrowienia CdB

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-13, 20:06

cour_de_balance pisze:...ja na pewno kompa do kotłowni nie zniosę :lol: Na litość Panowie ,nie trzeba kupować browaru aby napić się piwa. Nie przesadzajmy
no właśnie , a kto mówił że musi być do kompa? (chociaż ja mam drugi, stary i mogę sobie go tam postawić, do tego kabel sieciowy z domu i mogę iść do domciu... albo siedzieć w necie :lol: ) , może być elektronik np. z Allegro lub rtęciowy ale dobry
...destylat będzie ciepły, to bardzo mi nie przeszkadza.
do refluxu destylat musi być ciepły bo zbyt zimny spowoduje zaburzenia cieplne w kolumnie bo więcej energi będzie trzeba do ponownego odparowania
...Konsultowałem się dziś z zaprzyjaźnionym tokarzem ...
...no nie każdy ma takie szczęście :(
...zapewniał mnie że w ściance 2mm śmiało natnie gwint drobnozwojny...
wystarczy - ważne żeby się kupy trzymało , uszczelnienie z teflonu i gotowe - a przecież tam nie ma ciśnienia
To że wentyle zastosuję po obu stronach chłodnicy to pewne, lecz nie wiem czy są jakieś gotowe rozwiązania pozwalające na ich regulacje i jaka powinna być ich średnica.
czytaleś ten post?: http://bimber.ovh.org/phpBB/viewtopic.php?p=379#379 , naprawdę więcej nic nie trzeba, a i to chyba nadto średnica to i 6mm wystarczy (przy dwóch otworach), ja osobiście wyjście z wentyla wsadzę do butelki z wodą i wsio

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-13, 20:19

Otwór wentylacyjny może być dość mały, myślę że nawet od 1 mm. Chodzi tylko o wyrównanie do ciśnienia atmosferycznego. Czytałeś o moim eksperymencie z wentylem - wysłany: 2006-02-04, 15:18
http://bimber.ovh.org/phpBB/viewtopic.p ... sc&start=0

Jeśli chcesz to jakoś regulować to wspawaj w chłodnicę nakrętkę (w galerii jest zdjęcie chłodnicy Olmana z takim mykiem), a regulację zapeni ci wkręcana w nią śruba, ale ten zabieg raczej nie jest potrzebny.

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-02-14, 02:26

Naniosłem poprawki do głowicy.
Załączniki
Głowica pozioma-new balance-korekta.jpg

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-14, 15:11

Tak dokładnie nie mogę wywnioskować z rysunku, ale czy przypadkiem czujnik temperatury nie będzie zalewany przez destylat skraplający się na zwojach, znajdujących się bezpośrednio nad kolumną?

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-14, 15:30

trzeba by zrobić daszek nad czujnikiem :lol:

Awatar użytkownika
cour_de_balance
101%
101%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-01-12, 12:51

Post autor: cour_de_balance » 2006-02-16, 15:11

Daszek to niezła rzecz. :mrgreen:
Skroplinami ze spirali raczej bym się nie przejmował, gorszy będzie przelew z refluxa. :? :(

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-16, 23:06

Cóż... czas więc na następną modyfikację :wink:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość