Sposób pomiaru Blg.

Awatar użytkownika
wojtek_b
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2006-02-03, 16:58
Lokalizacja:

Sposób pomiaru Blg.

Post autor: wojtek_b » 2006-02-18, 12:14

Mam pytanko odnośnie wskazań cukromierza.
Wlałem wszystko do balonu:

Kod: Zaznacz cały

25 l wody
4l wody z 5 kg cukru
(za kilka dni dodam 4l wody i 3 kg cukru) 
na ~30l nastawu 15g kwasku cytr.
drożdże i pożywkę 
-zmierzyłem, że nastaw ma 15 Blg. czy traktować całość jako sok czyli odejmuję 4 od wskazania areometru :?:
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 18:10 przez wojtek_b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 152
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Re: sposób pomiaru Blg.

Post autor: Misza » 2006-02-18, 13:00

wojtek_b pisze:zmierzyłem, że nastaw ma 15 Blg. czy traktować całość jako sok czyli odejmuję 4 od wskazania areometru :?:
Nie.
Blg się mierzy żeby wiedzieć ile masz cukru, skoro ty wiesz ile cukru dodałeś to po co mierzyć Blg? :wink:

Awatar użytkownika
wojtek_b
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2006-02-03, 16:58
Lokalizacja:

Post autor: wojtek_b » 2006-02-18, 14:45

Tak, ale później jak będę chciał dodać resztę cukru to warto by wiedzieć w jakiej ilości ten się przerobił. Poza tym pod koniec fermentacji można określić jaki % wyszedł ;)

Wg. tego że wskazania miernika mnożymy razy 10 i otrzymujemy ilość gram w 1l to się coś nie zgadza. Powinno być 15 * 10 * 31 = 4,6 kg cukru ( a dałem 5 )

chyba że zawartość cukru w cukrze jest ******* :mrgreen: ( już to "gdzieś" widziałem w TV)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-18, 14:57

wojtek_b pisze:Powinno być 15 * 10 * 31 = 4,6 kg cukru ( a dałem 5 )
Powiem tak, wskazania wszelakich areometrów za kilka złotych (zakładam, że takim właśnie przyrządem dokonałeś pomiaru) są jakby trochę nieprecyzyjne. Mam alkoholomierz, który w 95% spirytusie pokazuje 93% i drugi ze wskazaniem prawie 98%.
Poza tym, jak piszesz, zmierzona różnica to 0,4 kg tj. około 8%. To IMO mały błąd pomiaru jak na miernik za tak mało PLNów. Do oszacowania ile cukru zostało zjedzone w zupełności wystarczy, a dokładną ilość wyprodukowanego przez drożdze etanolu poznasz po destylacji 8)

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-02-18, 17:10

@wojtek_b
Notuj sobie wszystko w arkuszu kalkulacyjnym, wtedy będziesz mógł sobie nawet robić statystyki np. jak bardzo twój areometr ciebie oszukuje, lub też jak bardzo osiągasz mistrzostwo w mierzeniu cukru w cukrze. Wzory to jest jedyna rzecz której morzesz być pewny.

Awatar użytkownika
wojtek_b
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2006-02-03, 16:58
Lokalizacja:

Post autor: wojtek_b » 2006-02-18, 22:58

Do tej pory robiłem wino (całkiem niezłe) zwykle na oko i zawartość cukru określałem własnym organizmem ;) ale skoro już trzymamy się przyrządów (może to za wielkie słowo w tym przypadku) pomiarowych to myslałem że wyjdzie jak spod igły :)
Rzeczywiście jak napisał CK nie ma czego się spodziewać po sprzęcie za 6 zł :mrgreen:

moonjava
40%
40%
Posty: 81
Rejestracja: 2006-01-05, 23:32

Re: sposób pomiaru Blg.

Post autor: moonjava » 2006-02-19, 23:09

wojtek_b pisze: czy traktować całość jako sok czyli odejmuję 4 od wskazania areometru :?:
W takim nastawie masz minimalną poprawke bo i niewiele niecukrów: pożywka + kwasek. Dopiero przy winach moze być tego znacznie więcej.

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-02-21, 00:46

a można sobie taki areometr wykalibrować? (np. zanotować że w temp 25° tyle kresek to taki odczyt) I jeśli można to jak długo będzie on trzymał kalibracje?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-21, 16:19

Nie wiem czy dobrze ciebie zrozumiałem, ale zakładając, że nastawy mają zbliżoną procentowo zawartość niecukrów (tu kwasku i pożywki) to kalibracja jest wieczna :-)

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-21, 16:25

@Tofi - jeśli dobrze rozumiem to chodzi Ci o fałszywe wskazania Balingometru przy innej temperaturze niż 20stopni, a chciałbyś mieć możliwość mierzenia np. przy 25 czy 30 stopniach ? - jeśli tak to jest taki programik ProMash napisany dla piwowarów domowych, gdzie jest sekcja do korekty wskazań Blg w zależności od temperatury. samego wzoru nieznam i szukać mi się nie chce, ale jeśli interesuje Cię ten program daj znać[/i]

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-21, 16:57

Oryginał wiadomości jest tu: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=3927

"Poprawkę należy zgodnie ze znakiem +/- dodać/odjąć do wyniku pomiaru.
Wielkość poprawki zależy od temperatury pomiaru oraz od zawartości cukru i alkoholu.

Tabelka poprawek dla wodnego roztworu cukru bez zawartości alkoholu.

Kod: Zaznacz cały

Gęstość 
nastawu: ... 0Bllg ... 10Bllg ... 20Bllg ... 30Bllg ... 40Bllg
Temp.
12 st.C .... -0,3 ..... -0,5 ..... -0,6 ..... -0,7 ..... -0,9
16 st.C .... -0,2 ..... -0,3 ..... -0,3 ..... -0,4 ..... -0,5
20 st.C 
24 st.C .... +0,2 ..... +0,3 ..... +0,3 ..... +0,4 ..... +0,5 
28 st.C .... +0,5 ..... +0,6 ..... +0,7 ..... +0,9 ..... +1,0
Zawartość 15% alkoholu powoduje zwiększenie bezwzględnej wartości poprawek w przybliżeniu o 0,2 "
Ostatnio zmieniony 2006-02-21, 17:15 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-21, 17:03

I może to będzie przydatne

Sprawdzenie wskazań cukromierza

Oryginał tu: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=1480

Kod: Zaznacz cały

"czysta woda = 0 Bllg 

104 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objętosci roztworu 1 litr = 10 Bllg 
216 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do objetosci roztworu 1 litr = 20 Bllg 
338 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do objętosci roztworu 1 litr = 30 Bllg 
lub
100 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 10 Bllg 
200 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopelnione do masy roztworu 1 kg = 20 Bllg 
300 g cukru rozpuszczone w wodzie i dopełnione do masy roztworu 1 kg = 30 Bllg 

Temperatura roztworu 20°C. "

Awatar użytkownika
Tofi
101%
101%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2006-02-21, 18:50

@AAbratek
przeliczniki w zależnosci od temp, to swoją drogą, ale najpierw chodziło mi o sprawdzenie poprawności działania cukromierza.

Teraz pytanie, czy może się zdażyć, że zmienią sie parametry areometru?

i kolejne pytania
Jak zmienią się wskazania cukromerza w zależności od zawartości alkoholu?
Jak zmienią się wskazania alkoholometru w zależności od zawartości cukru?
Czy ktoś zna wzory, lub wie z czego je wyprowadzić, będące odpowiedzią na dwa powyższe pytania?

do czego zmierzam - do stworzenia arkusza kalkulacyjnego, który po podaniu trzech danych (temperatura, cukier, alkohol) skoryguje je i poda prawidłowe.

dlaczego - bo słyszałem/czytałem wiele wypowiedzi w których pojawiało sie zdanie ze przyrząd pomiarowy odbiegał od prawdy, lub też byly podane wartości które nie miały prawa istnienia.

w jakim celu? - czy nie chcieli byście włożyć trzy mierniki i wiedzieć wszystko o tym co się dzieje w zacirze?

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-02-21, 19:04

Jak zmienią się wskazania cukromerza w zależności od zawartości alkoholu?
Areometr zanurza się głębiej, wraz ze wzrostem stężenia etanolu.
Jak zmienią się wskazania alkoholometru w zależności od zawartości cukru?
Im więcej cukru tym bardziej areometr się wynurza. Rozgraniczenie określenia areometru na cukromierz i alkoholomierz wynika tylko i wyłącznie ze sposobu w jaki go wyskalowano. Jeżeli wyskalujesz sobie odpowiednio cukromierz, będziesz nim mógł dokonać pomiaru zawartości etanolu.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-02-21, 19:18

Tofi pisze:...sprawdzenie poprawności działania cukromierza.
to można zrobić metodą próbkowania roztworami cukru, ale problemem jest to że cukier dostępny w handlu nie ma w sobie 100% cukru :(
Teraz pytanie, czy może się zdażyć, że zmienią sie parametry areometru?
moim zdaniem nie - chyba że odklei i przesunie się skala lub dojdzie do nieszczelności bańki szklanej
czy nie chcieli byście włożyć trzy mierniki i wiedzieć wszystko o tym co się dzieje w zacirze?
nieraz by się przydało
Citizen Kane pisze:Jeżeli wyskalujesz sobie odpowiednio cukromierz, będziesz nim mógł dokonać pomiaru zawartości etanolu.
Miałem taki areometr z trzema skalami (zakres do win) wprawdzie dokładność była co najmniej mała ale...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość