Ajerkoniak-smak krówki

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
spoczyn
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2007-07-10, 21:54
Lokalizacja: z otchłani

Ajerkoniak-smak krówki

Post autor: spoczyn » 2007-07-11, 12:00

Ostatnio z kolegami robiliśmy ajerkoniak i naprawdę wyszedł świetny :!: :!:

chciałbym się z wami podzielić tym przepisem a jest bardzo prosty

otóż potrzebne nam będzie puszka mleka słodzonego i 1\2 l spirytusy

mleko należy gotować 2-3 godz i czekać aż ostygnie (ja to robiłem wieczorem w nocy stygło)

wlewamy mleko do spirytusu i mieszamy mikserem

w ten oto sposób powstaje nam świetny alkohol wg mnie najlepszy na zimę.

jeśli posiadacie inne przepisy proszę :D podzielcie się nimi ze mną :D

:D
Wódka jest bogiem,fajki nałogiem,sex podstawą a życie ZABAWĄ!!!

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-07-11, 12:13

@spoczyn
To co opisałes to nie jest na pewno ajerkoniak, adwokat, prokurator czy nawet aplikant. :wink:
Zasadniczo głównym składnikiem ajerkoniaku są żółtka z jajek i alkohol.

To co Ty opisujesz to jakaś odmiana Bailey's. Przepis który ja znam jest podobny, tylko zamiast spirytusu dodaję wódkę 40%. Dobrze jest też dodać wanilię. Może być nawet cukier waniliowy. Ja do takich celów mam wyciąg alkoholowy z naturalnej wanilii.

pzdr

Awatar użytkownika
Tom_Cat
101%
101%
Posty: 23
Rejestracja: 2007-04-27, 22:12
Lokalizacja: 1377 km od Baunei
Kontaktowanie:

Post autor: Tom_Cat » 2007-07-11, 15:16

Spirytus jest zdecydowanie za mocny do Bailey’s. A zamiast wódki można użyć brandy, koniaku, whisky, rumu itp. Przed zmieszaniem można w alkoholu rozpuścić łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. :)

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-07-11, 15:22

Wiedziałem, że o czymś zapomniałem. Kawa. :)
Jeśli chodzi o te "lepsze" trunki do Bailey's to jak najbardziej tak się robi. Ja jednak głównie dodaje wódeczkę żytnią czystą (własnego wyrobu), kawę , wyciąg z wanilii i czasem coś z tych "lepszych".

pzdr

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 144
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Post autor: oktogenek » 2007-07-11, 22:48

Ja zawsze robiłem z 2 puszek mleka słodzonego gotowanego 2h połówki wódki i ćwiartki koniaku oraz poł łyżeczki kawy

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-07-11, 23:00

Ja podobnie.
Zasadnicze proporcje to:
-puszka mleka skondensowanego słodzonego, gotowana w wodzie przez ok. 3 godz.;
-0,5 litra wódki 40%;
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej naturalnej.

To są zasadnicze proporcje. Wódki czasem daję mniej. Wtedy dopełnieniem do "pół litra" może być: brandy lub rum, wyciąg z wanilii,........ w zależności od smaku jaki chcę uzyskać.

pzdr

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2007-07-12, 00:37

W jakim celu gotuje się mleko skondensowane przez 2-3 godz?
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2007-07-12, 06:49

Z tego co mi wiadomo to po takim gotowaniu gęstnieje i robi sie coś przypominającego tofi.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-07-12, 09:11

@Pietro

Tak jak napisał @MaTyS. Takie mleko gotuje się w zamkniętej puszce wsadzonej do garnka z wodą. czas ok. 3 godzin. Po ostudzeniu i otwarciu mamy w puszce jasno brązową słodką masę typu tofi /kajmakową.

pzdr

Awatar użytkownika
tomQ
70%
70%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2007-07-12, 10:44

W mojej rodzince od pokoleń "jajcarza" robi się tak:

- 8 żółtek
- 25 dkg cukru pudru
- 1 opak cukru waniliowego

Ucieramy to do białości za pomocą miksera (mieszadła) i dodajemy:

- 1/2 litra mleka
- szklankę spirytusu.

Jak ktoś lubi ajerkoniak o konsystencji majonezu, to część mleka można zastąpić kremową śmietanką.

Pozdrawiam.
TomQ

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-07-12, 11:14

@tom@
Jest kilka niuansów dotyczących "technologii" i nazewnictwa takich trunków. Prawdziwy Advocat nie powinien zawierać w sobie mleka, tylko żółtka i ostatnio słyszałem o maśle. Trunki zawierające dodatkowo w sobie jeszcze mleko nazywane bywają prokuratorami albo nawet wręcz aplikantami. :shock:

Ostatnio przestawiłem się na Bailey's.

pzdr

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2007-07-13, 00:27

a_priv pisze:@Pietro

Tak jak napisał @MaTyS. Takie mleko gotuje się w zamkniętej puszce wsadzonej do garnka z wodą. czas ok. 3 godzin. Po ostudzeniu i otwarciu mamy w puszce jasno brązową słodką masę typu tofi /kajmakową.

pzdr
:idea: Czyli jest to taka masa, jaką smaruje się suche wafle?
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-07-13, 08:38

@Pietro
Dokładnie tak jak napisałeś. Masa kajmakowa. Potem mikser, składniki i już na drugi dzień (po "przegryzieniu się) masz fajny kremik.

pzdr

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2007-07-13, 08:48

witam
Ja również żonie takie coś robi. Wychodzi ponoć extra i Lepiej jak sie przegryzie z miesiąc :)
Acha można modyfikować np. przez dłuższe gotowanie ale uważać bo później ciężko wylać z butelki :)

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2007-07-13, 09:16

cześć :)
a_priv pisze: -łyżeczka kawy rozpuszczalnej naturalnej.
To są zasadnicze proporcje. Wódki czasem daję mniej. Wtedy dopełnieniem do "pół litra" może być: brandy lub rum, wyciąg z wanilii,........ w zależności od smaku jaki chcę uzyskać.
Ostatnimi czasy zaglądam na forum rzadko z powodu zajęcia się wnukami, ale zawsze chętnie patrzę na przepisy likierów i tym podobnych produktów, ze względu na niechęć żony do wysokoprocentowych trunków.
Także chciałbym dopytać co masz na myśli pisząc - kawa rozpuszczalna naturalna?
kawę inkę? czy może kawę rozpuszczalną?
Gdybyś nie dodał na końcu zdania słowa "naturalna" nie miałbym wątpliwości .....
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości