Skrobia ziemniaczana

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 115
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Skrobia ziemniaczana

Post autor: oktogenek » 2007-07-14, 20:04

Udało mi się zakupić tanio 6kg skrobi ziemniaczanej :D popełniłem kilka obliczeń i mam zamiar zrobić taki zacier

6kg skrobi
18l wody
wyliczone Blg 25
po fermentacji powinno w zacierze być 15% alkoholu

enzymów będę dodawal

AMG 4,8ml
TER 3,0ml
SCHE 1,8ml

Co o tym myślicie :?:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez oktogenek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-07-14, 20:42

Ja myślę, że ze względu na fakt, że to jest skrobia to ilości dla 6kg powinny być następujące:
AMG - 8,0ml
TER - 5,0ml
SCHE - 3,0ml

pzdr

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-07-15, 17:48

Witajcie, w temacie "inżyniera zacieranie mąki", jest opisany sposób i ilości dla mąki ziemniaczanej dla 10 kg. Wystarczy ilości pomnożyć przez 0,6 i gotowe.
pozdrawiam - inżynier

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2007-07-18, 13:01

a_priv pisze:Ja myślę, że ze względu na fakt, że to jest skrobia to ilości dla 6kg powinny być następujące:
AMG - 8,0ml
TER - 5,0ml
SCHE - 3,0ml

pzdr
Trochę zawyżone są te dawki, biorąc górne zalecane ilości wychodzi jakoś tak o połowę mniej. Pamiętajmy, że te enzymy mają gęstość około 1,25 g/cm³, zatem, jeżeli odmierzamy ilość strzykawką, czyli objętościowo, należy zalecaną dawkę wagową, w gramach, podzielić przez 1,25.

Cytując za kolegą 98%, dawkowanie enzymów:

upłynniający Termamyl - 0.4-0.65kg/1000kg 100% skrobi
scukrzający AMG - 0.6-0.8kg/1000kg 100% skrobi
wspomagający Schearzyme - 0.2-0.35kg/1000kg 100% skrobi

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-07-18, 13:07

@greg
Pamiętaj, że dla skrobi ziemniaczanej dawki enzymów podwaja się (w stosunku do dawek dla zbóż) :!:

pzdr

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2007-07-18, 13:53

a_priv pisze:Pamiętaj, że dla skrobi ziemniaczanej dawki enzymów podwaja się (w stosunku do dawek dla zbóż) :!:

pzdr
Skąd takie przekonanie? Podane powyżej ilości enzymów odnoszą się do 1000kg CZYSTEJ skrobi. Dla ziarna należy je podzielić przez odpowiedni współczynnik zawartości skrobi w konkretnym zbożu.

Awatar użytkownika
tomQ
101%
101%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2007-07-18, 14:05

Skąd takie przekonanie? Podane powyżej ilości enzymów odnoszą się do 1000kg CZYSTEJ skrobi. Dla ziarna należy je podzielić przez odpowiedni współczynnik zawartości skrobi w konkretnym zbożu.
Te dawki są podane dla skrobi zbożowej.
Dla ziemniaczanej trzeba je podwoić.
Są one przeliczone na 1t czystej skrobi.
Konkretną jej ilość w Twoim nastawie musisz sobie wyliczyć posługując się tablicami lub informacjami od producenta. Np. na opakowaniu mąki ziemniaczanej powinna być podana jej zawartość.

Pozdrawiam,
TomQ

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-07-18, 14:11

@greg
nie chce mi się w tej chwili szukać konkretnych przykładów, ale wielokrotnie, na różnych forach, zetknąłem się z opinią o podwajaniu dawki enzymów dla skrobi ziemniaczanej. Sam nie mam w tym zakresie żadnych doświadczeń - wolę zacierać zboża (żyto, pszenicę lub chociażby kukurydzę). Moja odpowiedź @oktogenkowi uwzględzniała właśnie podwojenie dawki enzymów dla skrobi ziemniaczanej.

pzdr

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2007-07-18, 14:46

Zainteresowało mnie, skąd wzięło się to podwajanie dawki enzymów dla skrobi ziemniaczanej. Czy ktoś z Was ma jakieś konkretne dane w tym temacie?
Fakt-faktem, że ziemniaków nigdy nie zacierałem i nie będę. Nie ta skala produkcji. Zboże ma około czterokrotnie większą zawartość skrobi w kilogramie surowca niż ziemniaki. Interesuje mnie natomiast, skąd wzięły się te informacje o skrobi ziemniaczanej, czy mają podstawy naukowe, czy ktoś sobie to po prostu wymyślił?

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-07-18, 15:03

@greg
Oto fragment e-maila od 98% z dawkowaniem enzymów:
98% pisze:.....dawkowanie tych enzymów jest następujące:

Dextrozyme - 0.4-0.8 kg/1000l zacieru
Liqozyme -0.4-0.65 kg/1000l zacieru ( przy zacierach skrobiowych z ziemniaków dawki razy 2).....
pzdr
Ostatnio zmieniony 2007-07-18, 15:34 przez a_priv, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tomy
70%
70%
Posty: 317
Rejestracja: 2006-04-21, 16:11
Lokalizacja: Kaszuby

Post autor: tomy » 2007-07-18, 15:21

greg pisze:....skąd wzięły się te informacje o skrobi ziemniaczanej, czy mają podstawy naukowe, czy ktoś sobie to po prostu wymyślił?...
Pewnie się mylę , ale chodzi chyba o różnicę w budowie cząstek skrobi ziemniaczanej i skrobi zbożowej . Gdzieś o tym czytałem . Ale gdzie :?: .

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2007-07-18, 16:51

Panowie,
ja stosowałem normalne przeliczniki jak dla skrobi, bez rozróżnienia czy żytnia, czy ziemniaczana i wyszło dobrze.
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-07-18, 18:56

inżynier pisze:ja stosowałem normalne przeliczniki jak dla skrobi, bez rozróżnienia czy żytnia, czy ziemniaczana i wyszło dobrze.
ale z tego co pamiętam dawki zalecane przez 98% są już powiększone ze względu na domowy charakter prac :roll:

Panowie, co do podwajania ilości enzymów to czy nie wystarczy że tak zalecają producenci?
kurde co za naród :lol: producent mówi tak, a użytkownik: "nie ja wiem lepiej" :shock:

http://www.polger-kido.pl/T120L/T120L-dawkowanie.html :
Termamyl...Zalecane dawki preparatu wynoszą 200 do 400 ml na 1 tonę skrobi w zależności od rodzaju surowca i stosowanej technologii.

Liquozyme SC:
Zalecana dawka: 150 ml na jedną tonę skrobi zbożowej i 300 ml na jedną tonę skrobi ziemniaczanej.
http://www.pektowin.com.pl/index.php?q= ... enu=enzymy
AMYLOGAL CS 15...
Dawka preparatu na 1000 kg skrobi zbożowej:0,36 kg ( 0,30l )
Dawka preparatu na 1000 kg skrobi ziemniaczanej:0,72 kg ( 0,60l )
jak widzicie więc dawki podane przez kolegę 98% są nawet więcej niż dwa razy wyższe niż zalecenia producenta - jest to jak wspomniałem asekuracja aby nikt nie psioczył że mu nie wyszło, bo jednak w domciu inne warunki niż w gorzelni :wink:

Warto też zwrócić uwagę że podwaja się tylko enzymy upłynniające - pozostałe dawkuje tak samo dla każdej skrobi (ewentualna drobna korekta na pH)
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
98%
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1583
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2007-07-18, 20:31

Witam ...i należy sie Wszystkim odpowiez/wyjaśnienie tym bardziej że chodzi o enzymy które ja Wam dostarczam ....

a więc wypowiedzi "że na skrobię ziemniaczną " dawki enzymów powiny wynosić x 2 razy
bierze sie z "informacji producenta" ...zreszta nawet można poczytać w informacji w
http://www.pektowin.com.pl/index.php?q= ... enu=enzymy..
czym to jest spowodowane ??? - wg mnie inną budową łancucha skrobiowego w porównaniu z zbożami - który jest łatwiejszy w "obróbce " ( cięciu na równe podwujne łańcuchy tak robi termamyl ..) oraz budowa łancucha jest inna , zawartośc skrobi ??? w ziemniaku : jaki jest rozkład cukrów prostych z ziemniaku / zbożu ... ??.
enzymy to nic innego jak "grzyby" - traktują poddany materiał tak samo - przy zbożu mają łatwiej - łańcuch jest rozdzielany na a-alfa , b - beta amylazę ( jesli pokreciłem to
poprawcie) - a ja nie jestem expertem w ziemniakach ;/ a cenne uwagi Kolegów zapewne pczyczynią sie do dobra dla nas użytkowników ( nie pisze tutaj z jakąś charyzmą o czpiają sie .. nie :!: :!: - mam swiadomość że to co ja robię i inni tutaj co się udzielają maja pełną świadomość i odpowiedzialność że to co piszemy , inspirujemy , poddajemy pod "testy" wiąże sie z naszym życiem - to jest produkt spożywczy ( :oops: ) i jaka kolwiek błędna informacja powinna być rozwiana - lepiej ( ja tak zawsze robię /pisze ) zapytać ogólnie na forum lub jak sie nie ma 100% pewności w praktyce napisać nie
nie wiem ... .
w jak najlepszej wierze podaję dokładne dane od producenta co do dawek , ilości ,
swoje doświadczenie - ( co prawda jest mniejsze niż innych @a_priva . @pietra , @inżyniera . @v.s.o.p . @aabratka , @chemika studenta, @c.k. , @ zbyszka 1281 ,@ kowala , @ winiarka ,@ i inni ( zamęczę się :mrgreen: ) ...... a w razie moich wątpliwości MAJĄC ŚWIADOMOŚC O ŻYCIE LUDZKIE - n abudzące mnie watpliwość odpowiadam / odpisuję -p nie nie wiem :!: :!: to chyba lepsze ( etyczne ) niż wciskanie czystej niesprawdzonej teorii .. wolę jak to napisać :idea: :idea: - prawdę niż wciskać kit :|

w domowych warunkach że tak zapytam :
ktoś dysponuje temperaturą 120 - 130C przy podciśnieniu 900- 980 mbar ??
ma ktoś długą rurę aby reakcja termamylu wykonała właściwą prace - chodzi mi tutaj o czas pocięcia skrobii na odpweidną długość ....oraz dodatkowo "reaktor" w krótym mamy półki przelewowe - tak ze 15 aby wydłużyć czas działania już następnego enzymu ....

itd..... .( taką mała gorzelnię - no mini mini :mrgreen: 0

dawki enzymów sa policzone dla przemysłówki .... - a w domowych warunkach - po pierwsze :

- raz mamy surowiec taki ( zboże ) - dobry . porośnięty ( i taki sie zdaża :? )
i właściwie nie ma jednorodnego surowca w ciagłości produkcji - ale na dobre tego - gorzelnia też tak ma :mrgreen: - no chyba że ma areał około 100tysięcy h .. :mrgreen: posiała tą samą odmiane zboża ..i ziemia jest taka sama i w środku areału jak i na skraju pola ...... tutaj nie ma wpływu na to :). dlatego producent "zaopcjonował " taka ilośc enzymu ...
( wg jego doświadczeń zapewn erobionych tytaj na obczyznie :mrgreen: :mrgreen: )
"przedawkowanie" - nie MA NEGATYWNEGO WPŁYWU !!! może objawić się szybszą reakcją
nic nie przechodzi do gototwego - więc rozwiewam wszelakie wątpliwości ....
niedobór - niewłaściwe / niedociętę łancuchy skrobi co w końcowym efekcie wykaże że nie cała skrobia nam zchydrolizowała - a pozostała zawartośc cukrów nie zostanie
przerobiona przez co mamy mniejszy uzysk .... ...


kiedyś pisałem wątek ( lub wpiałem sie ...) aby każdy kto pracuje z enzymami
dopisywał swoje spostrzeżenia i ilości dawek jakie stosuje !!! - pisze to bo zależy mi przede wszystkim na:
- jakości działaniu enzymów ....
- opracowaniu konkretnych dawek pod konkretne zboża ( tutaj to jest loteria jak pisałem powyżej z jakością ziarna ;0 - kukurydza , pszenica ...)
- proponowaniu ilości enzymów tak ze wyczerpie sie zamówiony "zapas" i nie zmarnuje się
- propagowaniu że praca z enzymami nie jest taka trudna a jakie korzyśći ?? !
- zadowoleniu tych co pracują z enzymami .....
- lepszej przejrzystej informacji .....


tym poniekąd "niejasnym " watkiem pozdrawiam wszystkich zainteresowanych

98%


co do odpowiedż :Aabratka , Inżyniera ( tutaj skłaniam sie do tego że warto wzorować się Kolegi inforamacjami - poczynionymi w PRAKTYCE !!) , A_priv ,

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-07-18, 20:41

Dzięki @98% za rozwinięcie tematu. Ja tylko chcę dodać, że w "domowym zacieraniu" wolę przedobrzyć z enzymami nawet o 50% (np. zamiast 1ml wziąć 1,5ml) i mieć pewność udanego zacieru, niż zaoszczędzić (z 0,5ml) i zepsuć zacier. I nie chodzi tu bynejmniej o surowiec (też go szkoda) bo te ilości są do przełknięcia, tylko o włożoną pracę (a tej mi najbardziej szkoda).

pzdr

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ryba82 i 0 gości