Kolumna + chłodzenie w obiegu zamkniętym

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
piotrekv
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2007-07-27, 11:35
Lokalizacja: Szczecin

Kolumna + chłodzenie w obiegu zamkniętym

Post autor: piotrekv » 2007-08-18, 13:38

Witam wszystkich,
mam pytanie odnośnie mojej kolumny, co o niej sądzicie czy wszystko jest na swoim miejscu? Może jakieś sugestie.
Dodam że kolumna jest już gotowa wiec na duże przeróbki jest juz za późno. Zdjęc nie dodałem bo chwilowo nie mam cyfrówki.


http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/577 ... 5337a.html

Pomyłka przy rysowaniu z tymi zaworami. już poprawione. :]

[ Komentarz dodany przez: Citizen Kane: 2007-08-23, 12:11 ]
Jako, że topic rozwinął się o chłodzeniu w obiegu zamkniętym, dodałem to tytułu tematu odpowiedni dopisek.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez piotrekv, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-08-18, 14:14

Wg. mnie dwie rzeczy są źle:
pierwsza - zawory! Dałeś zawór zaraz za chłodnicą, przed trójnikiem,
a powinieneś dać go za trójnikiem, jeśli ta konstrukcja będzie działać tylko w trybie ref. wewnętrznego (zawór na reflux zamknięty, zawór za chłodnicą otwarty) to będzie funkcjonować bez przeróbek.
Moim zdaniem filtr, tzw. wstępny to niepotrzebny gadżet utrudniający pracę.

Może nie rozumiem mocowania termometru ale z rysunku wynika, że będzie on błędnie wskazywał - pary powinny "obmywać" element pomiarowy.

A sprawa obiegu i chłodzenia wody to już osobna historia.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Aabratek, łącznie zmieniany 1 raz.
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
piotrekv
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2007-07-27, 11:35
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: piotrekv » 2007-08-18, 14:57

Błąd już poprawiłem. Nie rozumiem o co chodzi z tym termometrem przecież prawidłowo powinien być umieszczony na szczycie kolumny. Sonda wchodzi od góry przez 8mm otwór. Co jest nie tak.
Jeśli chodzi o chłodzenie to tak musi zostać.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-08-18, 15:16

Rysunek jest co najmniej mało szczegółowy i nie wynika z niego jak ten termometr będzie osadzony - więc jeśli końcówka sondy / termometru będzie wewnątrz kolumny, to OK.

Co do chłodzenia to była taka luźna uwaga, abyś kolego się nie zdziwił :lol:
Jedna rzecz to czy pompka da radę to przetłoczyć, a druga to sposób chłodzenia tej wody - bo ot tak sama z siebie to ona nie wystygnie - no chyba że tym pojemnikiem jest cysterna :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Aabratek, łącznie zmieniany 1 raz.
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
piotrekv
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2007-07-27, 11:35
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: piotrekv » 2007-08-18, 16:13

Z chłodzeniem wody powracającej z chłodnicy kolumny jakoś sobie poradzę.
Myśle tutaj o czymśtakim
Obrazek
lub
Obrazek

Pompke mam potężnej mocy więc sobie poradzi :]
Ostatnio zmieniony 2007-08-18, 18:00 przez piotrekv, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MaTyS
101%
101%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2007-08-18, 16:38

Fotka nr.2 przedstawia chyba chłodzenie wodne dla procesora... Raczej mało przydatne w naszym hobby.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez MaTyS, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-08-18, 17:56

piotrekv pisze:Z chłodzeniem wody powracającej z chłodnicy kolumny jakoś sobie poradzę.
Myśle tutaj o czymśtakim...
Z tym raczej nie poradzisz, destylator to nie komputer... ale, jak mawia przysłowie: "Twój cyrk..."
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Fenol
101%
101%
Posty: 229
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2007-08-22, 08:01

Weż raczej pompę od pralki, ma większą wydajność.
U minie, w układzie chłodzenia zamkniętego się sprawdza.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-08-22, 09:14

Fenol - a czy mógłbyś opisać (może jakieś foto)swój system chłodzenia?
pozdrawiam
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
easy driver
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
Lokalizacja: południe

Post autor: easy driver » 2007-08-22, 17:48

Jak pisałem wczesniej, ja zastosowałem chłodziarkę do piwa. Pierwsza próba przebiegła pomyślnie... Niestety kolejne już nie. Za pierwszym razem gotowałem kilkanaście litrów zacieru w kedze 30l i było ok. Kilka dni temu zagotowałem 40l w kedze 50l i z przykrością stwierdzam, że nie da rady. Po ok 2,5 godziny woda była już bardzo ciepła - chłodziarka przyjmowała więcej ciepła niż była w stanbie wytworzyć zimna (pomimo tego, iż wcześniej ją włączyłem celem zrobienia tzw. bazy lodowej).

Myślę, że problem tkwi w zbyt małej pojemnosci chłodziarki - kilkanascie litrów (ok 12l). Gdyby "wybebeszyć "wnętrzności z ww chłodziarki i zalodowac je do czegos wielkosci wanny byłoby ok. Pomyśle o tym, póki co standardowo kran-głowica-odpływ.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez easy driver, łącznie zmieniany 1 raz.

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2007-08-22, 18:01

easy driver pisze:Jak pisałem wczesniej,ja zastosowałem chłodziarkę do piwa.P [...]
Kilka kilowatogodzin energii, które zużyła ta chłodziarka wyniosło Cię kilka razy drożej, niż 100 czy 200 litrów wody, które poszłoby na chłodzenie... :)

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-08-22, 18:22

easy driver - chciało by się powiedzieć : "a nie mówiłem..." 8) nie bardzo chciałem dyskutować z fachowcem, ale mnie kiedyś przekonał Ś.p. CO2 i doświadczenia z dyspenserem

greg - nie zawsze chodzi tylko o koszta :| - czasem nie ma innego wyjścia
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
easy driver
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
Lokalizacja: południe

Post autor: easy driver » 2007-08-22, 19:42

To prawda, jest to nieopłacalne, ale mi nie chodziło o koszty tylko o fakt, iż nie mam odpływu w miejscu, w którym pędze - dlatego tak kombinowałem... Czego nie robi sie dla dobra nauki :lol:

Tak sobie myślę, że problemy z wydajnością, o których pisałem wcześniej miały swe podłoże w niewydolnosci chłodzenia i o zgrozo cześć etanolu poszła w gwizdek.

Ale ten etap mam już za sobą - odpływ przez okno i w ogród, a docelowo do jakiegoś większego pojemnika ip będzie do podlewania zieleniny 8)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez easy driver, łącznie zmieniany 1 raz.

greg
60%
60%
Posty: 221
Rejestracja: 2006-05-17, 23:21

Post autor: greg » 2007-08-22, 20:04

Próbowałem chłodzenia w obiegu zamkniętym. Wyglądało to tak: wiadro 33l, w nim 30l wody i pompka akwarystyczna. Po około 50-60 minutach woda była gorąca, >50*C i musiałem zmieniać wiadro na świeże. Poszło tych wiader chyba z 5-6, destylowałem 45l zacieru w kegu 50l (z odpieniaczem, się rozumie). Grzałka pracowała z mocą 1,5KW.

Awatar użytkownika
saszet
101%
101%
Posty: 88
Rejestracja: 2007-06-05, 21:12

Post autor: saszet » 2007-08-22, 20:16

Witam, na zdjeciach przedstawiam układ chłodzenia niezależny od lini wodociągowej, zasilanie w tym przypadku 12V, ale nie ma problemu z 220V. U mnie sprawdza sie z powodzeniem.
Załączniki
beczka.jpg
pompa 12v umieszczona w beczce 50l. Woda pobierana jest przy samym dnie, a powrot z nagrzewnicy na samej gorze
zasilacz.jpg
Zasilacz do sterowania pompa, wazne aby mial precyzyja regulacje potencjometrem suwakowym. W czasie stabilizacji kolumny pompa pracuje na napeciu ok. 3,5V
wentylator 2.jpg
Na wejsciu temperatura ma ok. 50 stopni, na wyjsciu przy minimalnej sile nawiewu (12v)25 stopni.
kolumna.jpg
Wyejscie wody bezposrednio z pompy 12V
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez saszet, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: magas, tharule i 1 gość