Płatki dębowe

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
YaNkEs_69

Płatki dębowe

Post autor: YaNkEs_69 » 2007-08-25, 21:45

Ano właśnie jak to z tymi płatkami w przypadku leżakowania destylaciku? Jeśli chodzi o wina to mam to opanowane ale podobno płatki dębowe również dobrze się sprawdzają podczas leżakowania destylatu. Dla przykładu do wina stosuję w granicach 10gr na 15L wina pomiędzy drugim zlaniem a butelkowanie (w granicach 4-8 miesięcy) co daje naprawdę sympatyczny aromat. Przypuszczam, że do destylatu należy zastosować mniejszą ilość z racji większej zawartości alkoholu. Tak tylko sobie myślę:) Dodam, że stosuję płatki z euro-winu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-08-25, 23:48

Podobnie jak przy winach... ilość i czas zależny jest od tego co preferujesz. Jeśli mi się spieszy, daje więcej na jednostkę objętości. A najczęściej około płaskiej łyżeczki na ~ 5 litrów rozcieńczonego wyrobu i moczenie powyżej jednego miesiąca.

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2007-11-21, 21:44

@CK
Witam! No własnie dzisiaj poruszałem ten temat z a_privem przy okazji innego tematu. Czy Ty masz sprawdzoną ilość płatków na powiedzmy 5 litrów destylatu 60%. Dodam, że planuję leżakowanie przez pół roku. Na płaską łyżeczkę, o której napisałeś to chyba tylko ze 4 płatki wejdą. :cry: Może tak w gramach?

Pozdrawiam
Miły

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-11-21, 22:31

A ja spytam z ciekawości :lol: - czy stosował ktoś kostki dębowe z winohobby?
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2007-11-21, 22:56

@AAbratek

Czy kostki to to samo co płatki? Bo ja używam płatków lekko opalonych właśnie z WinoHobby.

Pozdrawiam AAbratka i innych.

Miły

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-11-21, 23:26

Kostki ze względu na swoje "rozmiary", a co za tym idzie wolniejsze oddawanie "swych zalet" przeznaczone są wg. producenta do starzenia alkoholi
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-11-22, 04:22

Nabyłem sobie te kostki dębowe z WinoHobby.
Jednak nie było jeszcze okazji zastosować bo mi sezon przez potyczki z wójtem przepadł a winogrona szpaki zjadły.
No ale z wójtem to było prawie na noże: być albo nie być. Teraz patrzę w świetlaną przyszłość i następne sezony jak przodownik na plakacie 50 lat temu.
Tak sobie siedzę i dłubię w nosie :oops: .
Po Turbo-coli i Nitro-wodzie ani śladu.
Dobrze, że młotek w stajni leży. Na pewno coś wymyślę.

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-11-22, 10:44

Miły pisze:Może tak w gramach?
Z uwagi na małą dokładność mojej wagi (1g), zważyłem 4 łyżeczki. Wynik 7g. Chipsy dębowe (Best Oak 4 HT) rozprowadzane przez Euro-Win. Dawkowanie według producenta: 1-1,5g/l przy leżakowaniu około 2 tygodniowym, 1g/l lub mniej przy dłuższym leżakowaniu.

Awatar użytkownika
wieniu26
101%
101%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2007-11-24, 11:28

Witam
Używałem płatków dębowych z euro-winu do wina efekt extra, do wódki również. Teraz mam płatki z winohobby też mocno palone od 3 miesięcy zalane wódeczką. A że nie jestem takim znawcą nie mogę określić dokładnie co i jak, ale jak dla mnie te 2 (winohobby) na dzień dzisiejszy są jakby lepsze (sorry ale nie umiem opisać wrażenia smakowego) to mój osąd.
Piszę to ponieważ mam 2 takie same wybryki zalane różnymi płatkami i kosztując jeden po drugim jest jednak różnica na korzyść tych z winnohobby. Z tego co wiem to są one z dębu francuskiego a te z eurowinu z niemieckiego.
P.S. Czy te czy te efekt jest całkiem niezły a w szczególności przy postarzaniu win.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2008-04-23, 10:26

Witam
W większości piszecie że płatki dębowe kupujecie, a nie lepiej samemu je przyrządzić, ja ostatnio zrobiłem na próbę w butelce 0,7l- 50% nastaw i dałem 3 patyki o długości ok. 10 cm grubości ok. 0.5x0.5 cm, które odebrałem z pniaka dębowego ( dęba sam spuściłem miał 160 cm średnicy), po dwóch dniach zaczął pojawiać się kolorek ( leciutki żółty) i tak jest do chwili obecnej (ok 2 tyg.), teraz mam w planie wystrugać kilka wiór i włożyć ja do piekarnika w celu opieczenia ( może już ktoś to robił ?), wynik opisze, a dęba spuściłem nie ze względu na pozyskanie materiału na płatki :lol:

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-04-23, 10:41

gigant pisze: ja ostatnio zrobiłem na próbę w butelce 0,7l- 50% nastaw i dałem 3 patyki o długości ok. 10 cm grubości ok. 0.5x0.5 cm
IMO to za dużo jak na 0.7l, wyjdzie Ci pewnie nie dędówka a trocinówka.
gigant pisze:W większości piszecie że płatki dębowe kupujecie, a nie lepiej samemu je przyrządzić
Jasne, że wielu robi samodzielnie, jesto tym sporo informacji na forum.
A swoją drogą fajny dąb na takie płatki, takie stare kolosy są najlepsze - jak odmiana dębu?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gigant
50%
50%
Posty: 164
Rejestracja: 2007-12-17, 19:29
Lokalizacja: LC

Post autor: gigant » 2008-04-23, 13:44

IMO to za dużo jak na 0.7l, wyjdzie Ci pewnie nie dędówka a trocinówka.

aż poszedłem spróbować :lol: na szczęście wszystko oki, ale wyjąłem już dębinę, co do odmiany to jest to zwykły dąb.
Właśnie skończyłem prażyć dęba, efekt niesamowity :mrgreen: - cała kuchnia w dymie wietrzy się już z godzinę i dalej czuć, ale patyczki prażone wyszły git ( pół godziny w piekarniku opiekanym z obu stron w temp. 250 st.)

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-04-23, 14:04

@gigant

Wiesz płatki też jest dobrze sobie kupić gotowe, ponieważ dają innego rodzaju aromaty - w zalezności z jakiego gatunku dębu są wykonane, jak bardzo przyrumienione i z jakiego rejonu swiata pochodził dąb.
Nie neguje oczywiście z naszego polskiego dębu, sam takich tez używam, ilości mniejszej niż TY.

[ Dodano: 2008-04-23, 14:17 ]
@gigant
Jak chesz dam Ci na PW link do artykułu o płatkach, nie chce wstawiać na forum, żeby nie robić reklamy jednemu ze sklepów internetowych.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1162
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2008-04-24, 15:25

160 cm średnicy??? To on chyba ze 300 lat miał!! :shock:

Ja kiedyś kupiłem płatki z jakiegoś francuskiego dębu (średnio przypalone) i efekt był niesmaczny. Bardzo ostry smak. Nie trocinówka, ale ostrość.
Swój Calvados starzyłem ze szczapkami dębowymi nieprzypalonymi z jakiegoś polskiego dębu (na dębach się nie znam). Efekt był świetny :) Na 3l destylatu 74% użyłem ok 5-6 szczapek o grubosci ok. 0.5 - 1 cm. I smak był super. Winiarek może potwierdzić :)

Kiedyś dla porównania kupiłem oryginalny Calvados i opinie kilku osób były korzystniejsze dla mojego :D Wiem, wiem, to nieskromne, ale co tam. Także polski dąb sprawdza się znakomicie.
Kuję żelazo, póki gorące :-)

sd25
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2008-06-02, 15:54

Post autor: sd25 » 2008-06-02, 16:05

Witam
Mam takie otóz pytanie:
Mam obok domu sporo dębu jeszcze nie okorowanego, ścietego jakieś 4 miesiące temu.
Dąb jest dość stary miał jakieś 50-60cm średnicy.
Do zaprawienia i zabarwienie destylaciku pięknego należy użyć kory czy drewna ??
I jak obrobić w/w by nadawały sie do zaprawienia destylaciku ??
Pozdrawiam
SD25

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości