Nalewka z owoców dzikiej rózy ?

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Rudy
40%
40%
Posty: 76
Rejestracja: 2007-10-04, 21:01
Lokalizacja: południe

Nalewka z owoców dzikiej rózy ?

Post autor: Rudy » 2007-10-09, 18:22

Witam
Kilka razy robiłem fantastyczne wino z owoców dzikiej róży .
Teraz zbliza się pora na zbór tych owoców . Czy ktoś próbował moze zrobić z nich nalewkę ?
Mysle że smak moze byc równie fantastyczny jak wina z tych owoców . Czy ktoś udostępni przepis ?
Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 19:00 przez Rudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Rudy

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2007-10-09, 18:58

witam
polecam FORUM

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2007-10-10, 13:56

Witam @Wieniu - jesteś widze winiarzem :wink: czy mógłys rozwiać pewną watpliwość :?: :?: :?: winko z D.R.jest podobno zajedwabiste :mrgreen: :mrgreen:

tylko mnie nurtuje sprawa/temat czy trzeba "poświęcic kilka godzin" na wybieranie zawartośco środka owocu ??? czy jest istotny inny smak gdy w całości - z całości zrobimy winko ???? - podziwiam ludzi którzy "pestkują" owoce dzikiej róży ....

czy jest jakaś szansa aby stosować całe owoce ???

98%

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-10-10, 14:22

98% pisze:czy jest jakaś szansa aby stosować całe owoce ???
Oto ogromniasty topic. Czytaj, a być może rozwieję on twoje wątpliwości: Dzika róża z całych owoców

Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2007-10-11, 11:42

Dokładnie ten temat podany przez CK wyjaśnia wszystko :). Nie ma sensu bawić sie w wyciągania pestek itp.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2007-10-11, 13:33

Robię z dzikiej róży od dawna i nigdy nie pestkuje, Nawet teraz mam nastawioną z pestkami i do tego owoce cięte na pół. Jutro filtruje, bo juz pięknie się klaruje.
Mam dostać suszoną tarninę, czy ktoś ma doświadczenie z suszoną na nalewki, szukałem w sieci na forum winiarzy, ale nie znalazłem nic konstruktywnego, ciekawego i sprawdzonego.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości