TURBO 24H , TURBO 24 KLAR - nowości w ofercie

Podziel się adresami sklepów i stron www
gatorek23
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2008-05-27, 15:37

Post autor: gatorek23 » 2009-02-19, 17:35

Trzeba klarować, ale chyba nie musi być AŻ kryształ ? :P

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-02-19, 18:22

Im lepiej sklarowane tym mniej drożdży a zatem i mniej aromatu od nich...
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-02-19, 18:28

Im mniej drożdży, tym niej produktów ubocznych powstających podczas ich rozkładu terminczego.
Pozdrawiam

gatorek23
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2008-05-27, 15:37

Post autor: gatorek23 » 2009-02-19, 18:29

i wszystko jasne. :oops:

Sadek
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2009-01-01, 16:07

Post autor: Sadek » 2009-04-01, 18:46

To koledzy na ile litrów starcza 1 TURBO KLAR????????????
Pozostaję, elastyczny, otwarty, ciekawy.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-04-01, 20:26

Witam 1 turbo klar = 25 litrów do klarowania .
pozdrawiam

98%

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-05-24, 22:31

Zrobiłem ostatnio doświadczenie:Do niezlanego nastawu dodałem turboklar i już po kilku dniach miałem wyklarowany nastaw.Następnie do gęstwy drożdzowej sklarowanej turboklarem dodałem nastaw z innej beczki gdzie fermentacja przebiegała dość niemrawo.Po dolaniu nastaw zaczął bardzo ładnie pracować i co najciekawsze po przepracowaniu cukru bardzo szybko się wyklarował :shock:
Teraz do tej samej gęstwy dolałem wody,rozpuściłem cukier i w ciągu 24 godzin mam już -3 blg.Ciekawe jak szybko się sklaruje. :?:
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

swir_24
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2016-12-06, 13:08

Post autor: swir_24 » 2016-12-28, 13:26

Witam
Mam pytanko a w zasadzie problem z turboklarem.
Wczoraj po zlaniu z nad osadu zacieru dobrze go wygazowalem
dodałem zaszetkę A i rowniez dość dobrze wymieszałem (wiertarką i mieszadłem)
po około 2 godzinach dodałem saszetkę B i wymieszałem poraz kolejny dość mocno rownież mieszadłem moze z 30 sekund i odstawiłem do odklarowania.
Niestety dziś rano sparwdziłem nastaw i niestety niewykalorwał się :-(
Czytajac forum przeczytałem ze saszetkę B dodać i lekko wymieszać (wstrząsnąć)
Czy jest jakiś sposób na wyklarowanie?
Czy mogę dodac znow turboklar? ale czy niebedzie go za dużo?
Czy poprostu poczekać aż samo opadnie (o ile opadnie).
Z góry dziękuję odpowiedź
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez swir_24, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2016-12-28, 22:57

Jeżeli możesz wystaw nastaw na zewnątrz, zimna temperatura pomaga. Jeżeli nie, musisz się uzbroić w cierpliwość, chyba że masz kolumnę, to wtedy od razu na rury.
Polak potrafi !!!

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-12-28, 23:18

swir_24 - ile ° Blg ma nastaw? Bo może jeszcze pracuje i nie wyklaruje się bez ubicia drożdży.
Pozdrawiam,
Waldek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: slawek50b i 3 gości