Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Podziel się adresami sklepów i stron www
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6991
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-08-16, 22:11

a jak zaczynasz to jaką masz temperature ?

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-08-16, 22:21

Wszystko reguluje się po 7 - 10 minutach na 77,6 - 77,7.
Otwieram zaworek by leciało strumyczkiem , ale tak by temp. nie zaczęła zbyt szybko rosnąć.
Sam zobaczysz jak 1 litr się szybko napełni przed dojściem temp do 77,9.
Jak mi przekroczy 78,2 to zamykam na 2 - 3 minutki i znów puszczam ,ale już ciut wolniej ..itd.
Pół procesu załatwiam nie wiadomo kiedy a później to już drobiazgowość i częsta kontrola temp. albo ustawienie na 0,5 - 1 l na godz i heja do przodu bez kontrolowania.

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-08-16, 23:12

bodzio.1974 pisze:Wszystko reguluje się po 7 - 10 minutach na 77,6 - 77,7.
Otwieram zaworek by leciało strumyczkiem , ale tak by temp. nie zaczęła zbyt szybko rosnąć.
Po kimś kto ma na koncie ponad 500 postów można by się spodziewać, że wie na czym polega rektyfikacja :wall kolego ZWOLNIJ a będziesz zaskoczony wynikami, no chyba, że masz bardzo mało wrażliwą "rozdzielczość smakowo-zapachową" i nie widzisz różnicy. Dla mnie nie ważna jest wartość na termometrze a fakt, że jest ona "stała" od początku do końca destylacji (poza odbiorem przed i pogonów) a zmiana o 0,1 stopnia świadczy o końcu odbioru lub o źle dobranym powrocie.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-08-16, 23:24

I tak zachodzi rektyfikacja , przecież nie jadę na otwartym na maxa , ale na maxa co do możliwości udoju spirytu z naszego urobku , przy zachowaniu wszelkich zasad rektyfikacji. :mrgreen:
Źle kolega zrozumiał , a może ja źle napisałem. :oops:
Uzyskanie 2 l na 1 godź to żaden problem bo większość tak robi a pisze co innego.
Przy pracy sprzętu i ustawieniu 1,2 l na godzinę uzyskuję 96 % a czasem się śmieje żę podziałki brak :lol:
Przy 2 - 3 litrach na godz , uzyskuje 92 - 94 %.
Jakoś nie widzę potrzeby aż takiej dokładności w rektyfikacji bo i tak zachodzi ,tyle że w mniejszym stopniu.
Nikomu ja nie zabraniam prowadzenia procesu książkowego , każdy ma wybór.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości