Cukromierz.. który dobry?

Podziel się adresami sklepów i stron www
ambrozy
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2008-07-31, 13:44

Cukromierz.. który dobry?

Post autor: ambrozy » 2009-09-10, 12:48

Witam
98% w chwili obecnej nie ma aerometrów, na allegro sa od 7,5zl do 20zl
Moglibyscie cos polecic? podobno te tanie roznie mierza.. 3 sztuki w tym samym pokazuja 3 rozne wyniki..

jacuś
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2009-01-11, 20:48

Re: Cukromierz.. który dobry?

Post autor: jacuś » 2009-09-10, 20:06

kufcio pisze:Witam
...Moglibyscie cos polecic? podobno te tanie roznie mierza.. 3 sztuki w tym samym pokazuja 3 rozne wyniki..
Polecam ten, który w czystej wodzie w temp. 20 st. C pokazuje zero, w roztworze o zawartości 100 g cukru/litr (górna granica zawartości cukru gdzie można przyjąć założenie, że 100g/l = 100 g/kg) pokazuje 10 Blg. Poza tym, do naszych celów nie jest najważniejszy jednostkowy pomiar wartości Blg, lecz spadek tej wartości. Jeżeli początkowy i końcowy pomiar wykonasz tym samym cukromierzem, to można założyć, że obydwa pomiary są obarczone takim samym błędem, w związku z tym spadek Blg wyrażony jako różnica tych dwóch pomiarów powinien być OK.
Pozdrawiam Jacek.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-09-10, 21:39

Ja mam zbiowinu i nie narzekam , choć nieraz żałuje że od 98 nie wziąłem jak je jeszcze miał. :(

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2009-09-10, 23:56

Te z BioWinu sa w porządku- wartości ujemne musisz ustalać "na oko", ale do podstawowych prac spokojnie wystarcza...

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-09-11, 17:08

Ja na szczęście kupiłem u 98% jak jeszcze miał :D a co do tych z biowinu to trzeba je wyskalować. W czystej wodzie o temp 20°C musi pokazywać 0 BLG, jak nie pokazuje to trzeba go wyskalować. Jak pokazuje na minus to od dołu przykleić kawałek (okruszek) styropianu a jak w wodzie pokazuje jakąś zawartość cukru jak już któryś kolega wspominał należy zrobić mu "silikonową czapeczkę". Czasami delikatne stukanie w np. stół przesunie karteczkę ze skalą w środku :D Jest tyle możliwości.
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

ambrozy
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2008-07-31, 13:44

Post autor: ambrozy » 2009-09-11, 21:44

Dzięki za rady
Jutro robie pierwszy w zyciu nastwa ze śliwek węgierek, mam ok. 50kg
Mam zamiar zrobic z tego sok i w miare mozliwości uzupelnic cukier do odpowiedniego BLG czyli ok 20-23. Jak to zrobic nie majac cukromierza? Dopiero zamowilem bedzie najszybciej we wtorek.

Czy moge poprostu dać ok 5kg cukru, drożdże a we wtorek zbadac dokladnie i uzupełnic? ale do wtorku drozdze zjedza czesc cukru wiec bede zapewne musial raczej do 20blg dac ?

Dobrze kombinuje?

98% nie miał i wszytko sie pokręciło:)

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-09-12, 18:25

Może zostaw sobie troszkę nastawu (z 200 ml) w lodówce, jak przyjdzie cukromierz to zmierzysz Blg, potem przeliczysz ile potrzeba dodać cukru na całą beczke.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
czornulek
101%
101%
Posty: 1065
Rejestracja: 2009-01-04, 17:00
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: czornulek » 2009-09-12, 20:17

Ja bym to zrobił inaczej, kiedyś nie było cukromierzy i fachowcy robili świetny samogon, jak na tamte czasy ( nie było dostępu do @98%, drożdży turbo, węgla aktywnego), spróbuj to organoleptycznie wyczuć, jak przestanie fermentować albo zaistni "finish" fermentacji burzliwej, skosztuj zacieru/nastawu, jak będzie bardzo gorzki (wytrawny) dodaj odrobinę cukru i tak w kółko po troszeczku dosypuj dopóty, dopóki kurier/poczta jegomaćPolska zapuka do twych drzwi.
Nie potrzebuję się dobrze bawić, żeby pić alkohol.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2009-09-12, 21:50

kufcio pisze:...
Jutro robie pierwszy w zyciu nastwa ze śliwek węgierek, mam ok. 50kg
Mam zamiar zrobic z tego sok i w miare mozliwości uzupelnic cukier do odpowiedniego BLG ...

Sok ze śliwek, a na co Ci ten sok, fermentuj w miazdze owocowej. Potem jeśli koniecznie chcesz i musisz, możesz pozbyć się gęstego.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ambrozy
40%
40%
Posty: 69
Rejestracja: 2008-07-31, 13:44

Post autor: ambrozy » 2009-09-13, 14:09

Dzieki za podpowiedzi - faktycznie z sokiem przesadziłem, ciezka sprawa ze śliwek.
Wiertarką zmixowałem, potraktowałem pektopolem, odcedzilem skórki i pestki i samoczynnie wyszedł sok:) Ulga dla sokowirówki.
Poszly drozdze i zapiernicza jak szalone. Co 2 dni bede probowal nastawu i dostarczal cukru. Cukromierzem pobawie sie przy nastepnym nastawie.
Dzieki
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 57 gości