Glukoza ???
Już sam nie wiem ale wydaje mi się ,że z 12 kg glukozy po pierwszym przebiegu uzyskałem nie licząc przedgonu i pogonu tylko 5,2 litra 96%.Z cukru miałem 6 - 6,2 litra.
Teraz zważyłem dokładnie i mam rozpuszczone 13,8 kg glukozy w 42 litrach wody.Blg wynosiło zaledwie 21.
Ale ok.Sprawdzę dokładnie ile mi wyjdzie dobroci.Dzisiaj blg w beczce -2,nastaw oczywiście jeszcze pracuje.
Jeżeli wyjdzie ok.6,5 litra spirytusu to zostanę przy glukozie.
Pzdr.
Teraz zważyłem dokładnie i mam rozpuszczone 13,8 kg glukozy w 42 litrach wody.Blg wynosiło zaledwie 21.
Ale ok.Sprawdzę dokładnie ile mi wyjdzie dobroci.Dzisiaj blg w beczce -2,nastaw oczywiście jeszcze pracuje.
Jeżeli wyjdzie ok.6,5 litra spirytusu to zostanę przy glukozie.
Pzdr.
OLO 69
1 kg glukozy nie jest równy 1 kg sacharozy.
Za Czesem z FAQ BA
"Glukoza występuje w dwóch odmianach: bezwodnej lub krystalicznej! To co jest powszechnie dostępne w sklepach to odmiana krystaliczna. Bezwodna to raczej domena farmacji, ale warto się upewnić z którą mamy do czynienia. Zamienniki wyglądaja następująco:
100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej."
Za Czesem z FAQ BA
"Glukoza występuje w dwóch odmianach: bezwodnej lub krystalicznej! To co jest powszechnie dostępne w sklepach to odmiana krystaliczna. Bezwodna to raczej domena farmacji, ale warto się upewnić z którą mamy do czynienia. Zamienniki wyglądaja następująco:
100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej."
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Coś z tymi wagami nie tak. bo 100g musi sie= 100 g i nie ważne czy to taka czy inna glukoza czy woda Sacharoza to dwucukier składa się z glukozy i fruktozy. Jeśli z sacharozy zabierzemy fruktozę to będziemy mieć ok 15%mniej objętościowo, ale i wagowo. Rożnica między bezwodna, a krystaliczna to w Peppesie 6-8% zawartości wody tzn w bezwodnej dopuszcza się do 1%wody, a w krystalicznej do 9%. Należy tu też dodać że i w zwykłej sklepowej sacharozie także dopuszcza się na pewno jakiś procent wody.zbynekkk pisze:1 kg glukozy nie jest równy 1 kg sacharozy.
100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej."
Zapomniałem dodać że woda nas nie interesujące generalnie bo do niej ten produkt wrzucamy. Jeśli będzie więcej wody to mniej dodamy. Ciekawostka jest też sam pomiar blg bo ta sam ilość cukru daje zupełnie inny odczyt co na glukozie.
Ostatnio zmieniony 2012-04-04, 06:42 przez Brzydal, łącznie zmieniany 1 raz.
Istotnie, nie ma dwóch różnych 100 gram, wszystkie są jednakowe. Ale przelicznik który podałem odnosił się do zdolności wytworzenia z tego surowca dwutlenku węgla w czasie refermentacji. Nie wiem czy słusznie założyłem że, tak samo się będzie miała ta proporcja w przypadku produkcji alkoholu.Brzydal pisze:....
Coś z tymi wagami nie tak. bo 100g musi sie= 100 g i nie ważne czy to taka czy inna glukoza czy woda Sacharoza to dwucukier składa się z glukozy i fruktozy. .....
Każdy produkt może być mniej lub więcej wilgotny, ale tu nie o to chodzi. Glukoza w swej sieci krystalicznej wiąże wodę i po rozpuszczeniu tych 100 gram w tej samej ilości wody co sacharozy Blg będzie mniejsze.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Jak przechodziłem na glukozę to porównywałem.Robiłem nastawy z 12kg.
Raz z cukru - gdzie otrzymałem 5.9 l , a póżniej z glukozy - gdzie otrzymałem 5,5 l.
W pierwszej chwili myślałem ,że coś schrzaniłem, ale póżniej natrafiłem na artykuł,mówiący o tej różnicy między sacharozą i glukozą i wszystko stało się jasne.
Póżniej też temat był poruszany na forum,i dlatego dziwię się ,że teraz od nowa wałkuje się to samo...
P.S. Teraz doszedłem do takiej wprawy ,że z 10 kg glukozy otrzymuję 4,8 l spirytusu.
Raz z cukru - gdzie otrzymałem 5.9 l , a póżniej z glukozy - gdzie otrzymałem 5,5 l.
W pierwszej chwili myślałem ,że coś schrzaniłem, ale póżniej natrafiłem na artykuł,mówiący o tej różnicy między sacharozą i glukozą i wszystko stało się jasne.
Póżniej też temat był poruszany na forum,i dlatego dziwię się ,że teraz od nowa wałkuje się to samo...
P.S. Teraz doszedłem do takiej wprawy ,że z 10 kg glukozy otrzymuję 4,8 l spirytusu.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości