Glukoza ???

Podziel się adresami sklepów i stron www
Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-04-03, 17:43

Już sam nie wiem ale wydaje mi się ,że z 12 kg glukozy po pierwszym przebiegu uzyskałem nie licząc przedgonu i pogonu tylko 5,2 litra 96%.Z cukru miałem 6 - 6,2 litra.
Teraz zważyłem dokładnie i mam rozpuszczone 13,8 kg glukozy w 42 litrach wody.Blg wynosiło zaledwie 21. :shock:
Ale ok.Sprawdzę dokładnie ile mi wyjdzie dobroci.Dzisiaj blg w beczce -2,nastaw oczywiście jeszcze pracuje.
Jeżeli wyjdzie ok.6,5 litra spirytusu to zostanę przy glukozie.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
ryba82
101%
101%
Posty: 391
Rejestracja: 2009-11-16, 08:14

Post autor: ryba82 » 2012-04-03, 19:10

OLO mi podobnie jak Tobie z glukozy wychodzi mniej rektyfikatu. Na 41l wody daje 12kg cukru a glukozy 13kg a i tak z 0,2l wychodzi mi mniej.
Dlaczego ta glukoza jest taka droga, przecież ziemniaki w tym roku są za darmo.
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-04-03, 19:18

Ja myślałem, że ona ze zboża, ale nie dotykam, mam uraz po źle dobranym syropie ,,glukozowym" do śliwowicy 2009 :oops:

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2012-04-03, 19:43

1 kg glukozy nie jest równy 1 kg sacharozy.

Za Czesem z FAQ BA

"Glukoza występuje w dwóch odmianach: bezwodnej lub krystalicznej! To co jest powszechnie dostępne w sklepach to odmiana krystaliczna. Bezwodna to raczej domena farmacji, ale warto się upewnić z którą mamy do czynienia. Zamienniki wyglądaja następująco:

100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej."
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-04-03, 20:20

Glukozę która stosujemy to glukoza krystaliczna.
Czyli z postu @zbynkkka by się zgadzało co napisałem wcześniej czyli,że uzysk z glukozy jest około 15% mniejszy niż z cukru.
Nawet wynika,że 16% jak dobrze liczę.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2012-04-03, 20:24

A dzieje się tak ponieważ w krysztale glukozy krystalicznej jest uwięziona woda, która waży a alkoholu z niej nie będzie :cry:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2012-04-04, 06:34

zbynekkk pisze:1 kg glukozy nie jest równy 1 kg sacharozy.

100 g cukru (sacharozy) = 105 g glukozy bezwodnej = 116 g glukozy krystalicznej."
Coś z tymi wagami nie tak. bo 100g musi sie= 100 g i nie ważne czy to taka czy inna glukoza czy woda Sacharoza to dwucukier składa się z glukozy i fruktozy. Jeśli z sacharozy zabierzemy fruktozę to będziemy mieć ok 15%mniej objętościowo, ale i wagowo. Rożnica między bezwodna, a krystaliczna to w Peppesie 6-8% zawartości wody tzn w bezwodnej dopuszcza się do 1%wody, a w krystalicznej do 9%. Należy tu też dodać że i w zwykłej sklepowej sacharozie także dopuszcza się na pewno jakiś procent wody.
Zapomniałem dodać że woda nas nie interesujące generalnie bo do niej ten produkt wrzucamy. Jeśli będzie więcej wody to mniej dodamy. Ciekawostka jest też sam pomiar blg bo ta sam ilość cukru daje zupełnie inny odczyt co na glukozie.
Ostatnio zmieniony 2012-04-04, 06:42 przez Brzydal, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-04-04, 18:34

Hurtownie dla piekarzy i cukierników są w każdym mieście.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2012-04-04, 18:58

Brzydal pisze:....
Coś z tymi wagami nie tak. bo 100g musi sie= 100 g i nie ważne czy to taka czy inna glukoza czy woda Sacharoza to dwucukier składa się z glukozy i fruktozy. .....
Istotnie, nie ma dwóch różnych 100 gram, wszystkie są jednakowe. Ale przelicznik który podałem odnosił się do zdolności wytworzenia z tego surowca dwutlenku węgla w czasie refermentacji. Nie wiem czy słusznie założyłem że, tak samo się będzie miała ta proporcja w przypadku produkcji alkoholu.
Każdy produkt może być mniej lub więcej wilgotny, ale tu nie o to chodzi. Glukoza w swej sieci krystalicznej wiąże wodę i po rozpuszczeniu tych 100 gram w tej samej ilości wody co sacharozy Blg będzie mniejsze.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2012-04-04, 21:24

Zgadza się, że będzie różnica. Tylko czy nie jest ona spowodowana przypadkiem ze raz mierzymy sacharozę, a raz glukozę tym samym miernikiem. Wydaje mi się , że najbardziej miarodajnym będzie zrobienie próby z takiej samej ilości cukru i glukozy i porównanie wyników.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-04-04, 21:35

Jak przechodziłem na glukozę to porównywałem.Robiłem nastawy z 12kg.
Raz z cukru - gdzie otrzymałem 5.9 l , a póżniej z glukozy - gdzie otrzymałem 5,5 l.
W pierwszej chwili myślałem ,że coś schrzaniłem, ale póżniej natrafiłem na artykuł,mówiący o tej różnicy między sacharozą i glukozą i wszystko stało się jasne.
Póżniej też temat był poruszany na forum,i dlatego dziwię się ,że teraz od nowa wałkuje się to samo... :nie_wiem
P.S. Teraz doszedłem do takiej wprawy ,że z 10 kg glukozy otrzymuję 4,8 l spirytusu.

Awatar użytkownika
Sagan
50%
50%
Posty: 108
Rejestracja: 2009-02-08, 10:36
Lokalizacja: Mars

Post autor: Sagan » 2012-06-01, 14:41

Proszę o informację na temat obecnych cen glukozy i możliwości zakupu w woj. łódzkim, świętokrzyskim, mazowieckim, śląskim. Adresy, telefony mile widziane.
Z góry serdecznie dziękuję.

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-06-01, 16:09

W Grudziądzu 95zł za worek 25kg z hurtowni.
I przy miłym połechtaniu w czułe miejsca mogę załatwić bez faktury - oczywiście + transport.
Jeśli dobrze pamiętam ok.20zł kurierem do 20 kg.

Awatar użytkownika
mario
50%
50%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2012-06-01, 16:37

@Sagan glukozę w Wawie znajdziesz tutaj
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

KINIO37
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2012-06-24, 17:45
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: KINIO37 » 2012-08-25, 09:28

3.35 Pepees Łomża pakowana 25 kg. kupowałem na początku sierpnia

Zablokowany

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości