Glukoza ???

Podziel się adresami sklepów i stron www
bnp

Post autor: bnp » 2010-11-10, 15:54

Gęstość nasypowa: 600 kg/m3

ze strony http://www.standard.pl/pl-surowce_chemi ... ukoza.html

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2010-11-10, 20:44

Rozpusciłem przed chwilą 100g glukozy w 100ml wody. Menzurka wykazała 165ml. Wczesniej sprawdziłem jej dokładność wlewając 160g wody , pokazała 160ml, więc myślę, że jest dokładna.
Wniosek z mojej próby jest więc taki, że 1kg rozpuszczonej glukozy ma objętość 650ml.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2010-11-10, 21:16

Gęstość nasypowa to zupełnie coś innego niż ciężar właściwy - substancja pylista lub drobnokrystaliczna zawiera w swej objętości powietrze.
Właśnie, to jest ten problem - nigdzie nie znalazłem danych n/t c. wł. glukozy
Z doświadczenia Akasa wynika, że c. wł. glukozy to 1:0,65 = 1,53 g/cm³.
Nie jest to duża różnica w stosunku do sacharozy, więc można posługiwać się cukromierzem, ale z pewnym przybliżeniem - teoretycznie powinien pokazywać trochę więcej.
Akas, niestrudzony badaczu :D , trzeba zrobić jeszcze dwie próby - pomiar tym samym areometrem roztworu 100g sacharozy w 100g wody i 100g glukozy w 100g wody - może znajdziesz jeszcze chwilkę czasu? :oops:
Kiedy porówna się wyniki, będzie znana poprawka jaką należy przyjmować.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
ryba82
101%
101%
Posty: 391
Rejestracja: 2009-11-16, 08:14

Post autor: ryba82 » 2010-11-21, 19:13

Dzięki koledze Markusowi po raz pierwszy zrobiłem nastaw na glukozie.
Proporcje nastawu były następujące:

38l wody+12,5kg glukozy+paczka drożdży Turbo 24h.
Temperatura startowa nastawu 29°C, temperatura pomieszczenia 20°C.
Po 24h temperatura nastawu 29°C a Blg 11.
Dzień drugi temperatura nastawu 24°C, Blg 2.
Dzień trzeci temperatura nastawu 22°C, Blg -2.
Dzień czwarty temperatura nastawu 20°C, Blg -4.

Po zakończonej fermentacji nastaw zlałem znad osadu, mocno wy gazowałem i dodałem jedną paczkę Turbo klar.
Po 48h nastaw był wyklarowany (przejrzysty).
Po destylacji na Aabratku fi kolumny 76mm, wysokość wypełnienia 180cm (30cm siatka z Amphory, 150cm zmywaki Morana ubite 263g/l) otrzymałem 550ml przedgonu, 4900ml dobrego i 450ml pogonu.
Po rozcieńczeniu do 50% i przefiltrowaniu przez filtr węglowy (150cm) otrzymałem nieznacznie lepszy destylat niż zrobiony na cukrze.
Najistotniejszą różnicą jest brak drapania w gardle podczas konsumpcji.
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2010-11-21, 20:41

Ładny test. Ogólnie wszystko mniej więcej potwierdza się z moimi próbami. Podobne mam odczucia smakowe. Destylat wydaję się wyraźnie łagodniejszy.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-11-21, 20:47

Minęło 2 tygodnie.
Po tygodniu nastaw przestał fermentować, po 14 dniach jest czysty jak łza, drożdże opadły na dno.
W niedalekiej przyszłości przedestyluję go na pot-stillu, zobaczymy jakiej jakości berbelucha wyjdzie z tego doświadczenia.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
garnacha
101%
101%
Posty: 171
Rejestracja: 2006-05-10, 09:15

Post autor: garnacha » 2010-11-22, 21:30

@ryba82

Czy uzysk nie jest zbyt mały? Do jakiej temp. w kegu destylowałeś?

Ja wstawiłem wczoraj trzy podobne nastawy, 38,5l wody 12,5kg glukozy i jedna paczka:

1 Alcotec Turbo 48h Pure
2 T3
3 Turbo Vodka Star

O wynikach poinformuję

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2010-11-22, 22:13

garnacha pisze:38,5l wody 12,5kg glukozy i jedna paczka:
....
T3
Jak przebiega fermentacja po 24h? Pytam, bo nastawiłem 6kg glukozy na paczce T3 i woda jest dosłownie wypluwana z rurki po 18h. Myślałem o podzieleniu paczki na pół następnym razem...

Akas
101%
101%
Posty: 667
Rejestracja: 2008-05-30, 01:05
Lokalizacja: Podlasie

Post autor: Akas » 2010-11-23, 08:28

CK dałeś końską dawkę T3 :D
Jeżeli masz roztwór 1kg:3l i tempr. około 30C , powinno załatwić sprawę w 48h.
Przy 1:3,5 pewnie byłoby z trochę szybciej.

[ Dodano: 2010-11-23, 08:48 ]
garnacha pisze:@ryba82

Czy uzysk nie jest zbyt mały? Do jakiej temp. w kegu destylowałeś?
Nie bardzo chcę się wypowiadać za Rybę, ale wydaję się mi, że są to typowe uzyski i straty jak ktoś nie ma ochoty poświęcać 3 godzin czasu, na odebranie ostatniego litra miernej jakości spirytusu.
Taki nastaw jak opisał Ryba ma około 7l etanolu. Przy grzaniu taboretem i sterowaniu odbiorem ręcznie , pierwszą połowę uzysku prowadzi się tempem około 35ml/min, później schodzi się na 15-20ml/min . Ogólny czas odciągu 6l oscyluje wówczas w okolicy 5-6h (nie licząc zagotowania i stabilizacji)
Niestety tempo 15ml/min gdy w kegu mamy 3% i tempr 98C jest za duże . Trzeba byłoby zejść na 6ml/min , a mało komu się chce to robić. Efekt jest taki, że ślady pogonów można wyczuć na wysokości 5l przebiegu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2010-11-23, 16:13

Akas pisze:CK dałeś końską dawkę T3 :D
Dawka zgodna z tym co jest na opakowaniu: 6kg/3dni (paczka 130g). Aż na takiej szybkości mi nie zależy, więc kolejną partię na pewno podzielę na pół.
Akas pisze:Jeżeli masz roztwór 1kg:3l i tempr. około 30C , powinno załatwić sprawę w 48h.
Przy 1:3,5 pewnie byłoby z trochę szybciej.
Dokładnie wody nie mierzyłem. Nastawu jest w ~24 litry. Rano buzował jeszcze nieźle, teraz już są pojedyncze bulki. Dwie doby od początku fermentacji (temp. pomieszczenia 23-24°C) mijają wieczorem.

Awatar użytkownika
ryba82
101%
101%
Posty: 391
Rejestracja: 2009-11-16, 08:14

Post autor: ryba82 » 2010-11-23, 16:22

Jest dokładnie tak jak pisze Akas.
Po zagotowaniu nastawu zmniejszam grzanie i stabilizuję kolumnę 30-40 min
Po stabilizacji odbieram kropelkowo systemem LM przedgon 300ml idzie w kanał 200ml do nastopnej destylacji.
Następnie przechodzę na VM i odbieram około 2500-3000ml z prędkością 30ml/min. Potem zmniejszam odbiór na 17ml/min. Ostatni litr ustawiam na około 10 ml/min. W ten sposób mam 5000ml 96% dobrej jakości spirytusu.
Z pogoniami za wiele się nie bawię i odbieram ich max 700ml 96% systemem LM

Pewnie można szybciej prowadzić proces kiedyś nawet próbowałem i jakość nie była o wiele gorsz, wręcz nie zauważalna.
Mi się nigdzie nie spieszy wręcz delektuje się destylacją.
Jakość jest na pierwszym miejscu.
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-11-23, 16:22

Kolego CK.
Tym co jest napisane na opakowaniu drożdży T3 się nie sugeruj. Paczka tych drożdży potrafi 12 kg zwykłego cukru w 40 litrach wody przerobić w 5 max 6 dni.
Na glukozie będzie jeszcze szybciej. Tak że spokojnie nastawiaj taki sam nastaw jak zrobiłeś na pół paczki T3.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2010-11-23, 18:27

No i przedestylowane :) Berbelucha w smaku całkiem dobra, bez zapachu ale nie do końca. Jest jakiś niezidentyfikowany zapach ale nie jest jakoś znacząco nieprzyjemny, po prostu jest.

Trzeba zrobić testy organoleptyczne a kolega userxxx się nie odzywa :D Zapraszam kolegę, jest jeszcze grappa do degustacji :D
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
userxxx
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2009-04-04, 22:53
Lokalizacja: MAZOWIECKIE

Post autor: userxxx » 2010-11-23, 19:30

myślę że jeszcze dziś zawitam do ciebie i wezmę ze sobą nieco destylatu z T3+glukoza:)

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2010-11-23, 20:14

Spiryt,
A dlaczego robiłeś destylację na prostym aparacie?
Nie lepiej by było na kolumnie?
Jaki był Twój zamysł?
Chodziło żeby sprawdzić czy glukoza daje jakieś posmaki albo jakieś obce zapachy?
Pozdrawiam.
OLO 69

Zablokowany

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości