Glukoza ???
Gęstość nasypowa to zupełnie coś innego niż ciężar właściwy - substancja pylista lub drobnokrystaliczna zawiera w swej objętości powietrze.
Właśnie, to jest ten problem - nigdzie nie znalazłem danych n/t c. wł. glukozy
Z doświadczenia Akasa wynika, że c. wł. glukozy to 1:0,65 = 1,53 g/cm³.
Nie jest to duża różnica w stosunku do sacharozy, więc można posługiwać się cukromierzem, ale z pewnym przybliżeniem - teoretycznie powinien pokazywać trochę więcej.
Akas, niestrudzony badaczu , trzeba zrobić jeszcze dwie próby - pomiar tym samym areometrem roztworu 100g sacharozy w 100g wody i 100g glukozy w 100g wody - może znajdziesz jeszcze chwilkę czasu?
Kiedy porówna się wyniki, będzie znana poprawka jaką należy przyjmować.
Właśnie, to jest ten problem - nigdzie nie znalazłem danych n/t c. wł. glukozy
Z doświadczenia Akasa wynika, że c. wł. glukozy to 1:0,65 = 1,53 g/cm³.
Nie jest to duża różnica w stosunku do sacharozy, więc można posługiwać się cukromierzem, ale z pewnym przybliżeniem - teoretycznie powinien pokazywać trochę więcej.
Akas, niestrudzony badaczu , trzeba zrobić jeszcze dwie próby - pomiar tym samym areometrem roztworu 100g sacharozy w 100g wody i 100g glukozy w 100g wody - może znajdziesz jeszcze chwilkę czasu?
Kiedy porówna się wyniki, będzie znana poprawka jaką należy przyjmować.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Dzięki koledze Markusowi po raz pierwszy zrobiłem nastaw na glukozie.
Proporcje nastawu były następujące:
38l wody+12,5kg glukozy+paczka drożdży Turbo 24h.
Temperatura startowa nastawu 29°C, temperatura pomieszczenia 20°C.
Po 24h temperatura nastawu 29°C a Blg 11.
Dzień drugi temperatura nastawu 24°C, Blg 2.
Dzień trzeci temperatura nastawu 22°C, Blg -2.
Dzień czwarty temperatura nastawu 20°C, Blg -4.
Po zakończonej fermentacji nastaw zlałem znad osadu, mocno wy gazowałem i dodałem jedną paczkę Turbo klar.
Po 48h nastaw był wyklarowany (przejrzysty).
Po destylacji na Aabratku fi kolumny 76mm, wysokość wypełnienia 180cm (30cm siatka z Amphory, 150cm zmywaki Morana ubite 263g/l) otrzymałem 550ml przedgonu, 4900ml dobrego i 450ml pogonu.
Po rozcieńczeniu do 50% i przefiltrowaniu przez filtr węglowy (150cm) otrzymałem nieznacznie lepszy destylat niż zrobiony na cukrze.
Najistotniejszą różnicą jest brak drapania w gardle podczas konsumpcji.
Proporcje nastawu były następujące:
38l wody+12,5kg glukozy+paczka drożdży Turbo 24h.
Temperatura startowa nastawu 29°C, temperatura pomieszczenia 20°C.
Po 24h temperatura nastawu 29°C a Blg 11.
Dzień drugi temperatura nastawu 24°C, Blg 2.
Dzień trzeci temperatura nastawu 22°C, Blg -2.
Dzień czwarty temperatura nastawu 20°C, Blg -4.
Po zakończonej fermentacji nastaw zlałem znad osadu, mocno wy gazowałem i dodałem jedną paczkę Turbo klar.
Po 48h nastaw był wyklarowany (przejrzysty).
Po destylacji na Aabratku fi kolumny 76mm, wysokość wypełnienia 180cm (30cm siatka z Amphory, 150cm zmywaki Morana ubite 263g/l) otrzymałem 550ml przedgonu, 4900ml dobrego i 450ml pogonu.
Po rozcieńczeniu do 50% i przefiltrowaniu przez filtr węglowy (150cm) otrzymałem nieznacznie lepszy destylat niż zrobiony na cukrze.
Najistotniejszą różnicą jest brak drapania w gardle podczas konsumpcji.
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.
Minęło 2 tygodnie.
Po tygodniu nastaw przestał fermentować, po 14 dniach jest czysty jak łza, drożdże opadły na dno.
W niedalekiej przyszłości przedestyluję go na pot-stillu, zobaczymy jakiej jakości berbelucha wyjdzie z tego doświadczenia.
Po tygodniu nastaw przestał fermentować, po 14 dniach jest czysty jak łza, drożdże opadły na dno.
W niedalekiej przyszłości przedestyluję go na pot-stillu, zobaczymy jakiej jakości berbelucha wyjdzie z tego doświadczenia.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
CK dałeś końską dawkę T3
Jeżeli masz roztwór 1kg:3l i tempr. około 30C , powinno załatwić sprawę w 48h.
Przy 1:3,5 pewnie byłoby z trochę szybciej.
[ Dodano: 2010-11-23, 08:48 ]
Taki nastaw jak opisał Ryba ma około 7l etanolu. Przy grzaniu taboretem i sterowaniu odbiorem ręcznie , pierwszą połowę uzysku prowadzi się tempem około 35ml/min, później schodzi się na 15-20ml/min . Ogólny czas odciągu 6l oscyluje wówczas w okolicy 5-6h (nie licząc zagotowania i stabilizacji)
Niestety tempo 15ml/min gdy w kegu mamy 3% i tempr 98C jest za duże . Trzeba byłoby zejść na 6ml/min , a mało komu się chce to robić. Efekt jest taki, że ślady pogonów można wyczuć na wysokości 5l przebiegu.
Jeżeli masz roztwór 1kg:3l i tempr. około 30C , powinno załatwić sprawę w 48h.
Przy 1:3,5 pewnie byłoby z trochę szybciej.
[ Dodano: 2010-11-23, 08:48 ]
Nie bardzo chcę się wypowiadać za Rybę, ale wydaję się mi, że są to typowe uzyski i straty jak ktoś nie ma ochoty poświęcać 3 godzin czasu, na odebranie ostatniego litra miernej jakości spirytusu.garnacha pisze:@ryba82
Czy uzysk nie jest zbyt mały? Do jakiej temp. w kegu destylowałeś?
Taki nastaw jak opisał Ryba ma około 7l etanolu. Przy grzaniu taboretem i sterowaniu odbiorem ręcznie , pierwszą połowę uzysku prowadzi się tempem około 35ml/min, później schodzi się na 15-20ml/min . Ogólny czas odciągu 6l oscyluje wówczas w okolicy 5-6h (nie licząc zagotowania i stabilizacji)
Niestety tempo 15ml/min gdy w kegu mamy 3% i tempr 98C jest za duże . Trzeba byłoby zejść na 6ml/min , a mało komu się chce to robić. Efekt jest taki, że ślady pogonów można wyczuć na wysokości 5l przebiegu.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Dawka zgodna z tym co jest na opakowaniu: 6kg/3dni (paczka 130g). Aż na takiej szybkości mi nie zależy, więc kolejną partię na pewno podzielę na pół.Akas pisze:CK dałeś końską dawkę T3
Dokładnie wody nie mierzyłem. Nastawu jest w ~24 litry. Rano buzował jeszcze nieźle, teraz już są pojedyncze bulki. Dwie doby od początku fermentacji (temp. pomieszczenia 23-24°C) mijają wieczorem.Akas pisze:Jeżeli masz roztwór 1kg:3l i tempr. około 30C , powinno załatwić sprawę w 48h.
Przy 1:3,5 pewnie byłoby z trochę szybciej.
Jest dokładnie tak jak pisze Akas.
Po zagotowaniu nastawu zmniejszam grzanie i stabilizuję kolumnę 30-40 min
Po stabilizacji odbieram kropelkowo systemem LM przedgon 300ml idzie w kanał 200ml do nastopnej destylacji.
Następnie przechodzę na VM i odbieram około 2500-3000ml z prędkością 30ml/min. Potem zmniejszam odbiór na 17ml/min. Ostatni litr ustawiam na około 10 ml/min. W ten sposób mam 5000ml 96% dobrej jakości spirytusu.
Z pogoniami za wiele się nie bawię i odbieram ich max 700ml 96% systemem LM
Pewnie można szybciej prowadzić proces kiedyś nawet próbowałem i jakość nie była o wiele gorsz, wręcz nie zauważalna.
Mi się nigdzie nie spieszy wręcz delektuje się destylacją.
Jakość jest na pierwszym miejscu.
Po zagotowaniu nastawu zmniejszam grzanie i stabilizuję kolumnę 30-40 min
Po stabilizacji odbieram kropelkowo systemem LM przedgon 300ml idzie w kanał 200ml do nastopnej destylacji.
Następnie przechodzę na VM i odbieram około 2500-3000ml z prędkością 30ml/min. Potem zmniejszam odbiór na 17ml/min. Ostatni litr ustawiam na około 10 ml/min. W ten sposób mam 5000ml 96% dobrej jakości spirytusu.
Z pogoniami za wiele się nie bawię i odbieram ich max 700ml 96% systemem LM
Pewnie można szybciej prowadzić proces kiedyś nawet próbowałem i jakość nie była o wiele gorsz, wręcz nie zauważalna.
Mi się nigdzie nie spieszy wręcz delektuje się destylacją.
Jakość jest na pierwszym miejscu.
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.
Kolego CK.
Tym co jest napisane na opakowaniu drożdży T3 się nie sugeruj. Paczka tych drożdży potrafi 12 kg zwykłego cukru w 40 litrach wody przerobić w 5 max 6 dni.
Na glukozie będzie jeszcze szybciej. Tak że spokojnie nastawiaj taki sam nastaw jak zrobiłeś na pół paczki T3.
Pozdrawiam.
Tym co jest napisane na opakowaniu drożdży T3 się nie sugeruj. Paczka tych drożdży potrafi 12 kg zwykłego cukru w 40 litrach wody przerobić w 5 max 6 dni.
Na glukozie będzie jeszcze szybciej. Tak że spokojnie nastawiaj taki sam nastaw jak zrobiłeś na pół paczki T3.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
No i przedestylowane Berbelucha w smaku całkiem dobra, bez zapachu ale nie do końca. Jest jakiś niezidentyfikowany zapach ale nie jest jakoś znacząco nieprzyjemny, po prostu jest.
Trzeba zrobić testy organoleptyczne a kolega userxxx się nie odzywa Zapraszam kolegę, jest jeszcze grappa do degustacji
Trzeba zrobić testy organoleptyczne a kolega userxxx się nie odzywa Zapraszam kolegę, jest jeszcze grappa do degustacji
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości